Konspitzet nem most sütöttem először, ám egyenlőre még kísérletezek, a recept nem végleges. Remek szendvics alapanyag, hisz a könnyen felvágható, megtölthető és beleharapni kézbe venni is könnyű.
Az íze pedig különleges, a fűszerezése miatt elsősorban, de az állaga is kifejezetten tetszik nekem és családnak is.
A kornspitz pékárut jelent, amelyet rozsból (németül Korn) sütnek, és
mindkét végén csúcsos (németül Spitz) formájú.
Kornspitzet 1984 óta fogyaszthatunk akkor jelent meg Ausztriában a pékárú kínálatban .
Mi nagyon szeretjük, különösen tetszik a fűszerezése ami miatt olyan kellemes az íze.
Mi kerül a tésztába?
Bár az eredeti recept szigorúan titkos a "fellelhető "forgalomban lévő receptek az alábbi hozzávalókban nagyjából megegyeznek :
Búzaliszt, búzatöret, rozstöret, búzakorpa,
szójatöret, búzamaláta örlemény, lenmag, rozsliszt, élesztő, só,
sütőpor, fűszerek. A felsorolás sorrendjében csökken a hozzávalók mennyisége.
Ez a péksütemény nagy
mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és ásványi anyagokat, mint a kálcium és
foszfor, illetve nyomelemek közül vasat, rezet, cinket és mangánt.
A fellelt leírások kiemelik a magas élelmi rost tartalmát ami miatt lassabban
felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, mint a hasonló péksütemények. Glikémiás
indexe alapján a diétás étrendbe is könnyen beépíthető.
,
A házi változatban búzaliszt és teljes kiőrlésű rozsliszt keverékét használtam a fűszereken és a tört búzaszemeken kívül kevés zabpelyhet is kevertem a tésztába. Tetszés szerint tovább gazdagítható szezámmaggal, lenmaggal, napraforgó és (talán)tökmaggal is a tészta és a szórás is.
Én szeretem ha tetejére is jut az olajos magokból a szezámmagból , lenmagból sőt néha mákot szórok rá.
Hozzávalók:
- 500 g teljeskiőrlésű rozsliszt
- 300 g búzaliszt
- 50 g tört búza
- 1 mk. őrölt kömény,
- 1 mk. koriander
- 1 mk édeskömény
- 1 ek. olaj
- 1 mk. sütőpor
- 3 kk.tengeri só
- 2,5 dl víz
- 2 dkg friss élesztő
- 150 g zabpehely
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 kk mák
Az élesztőt felfuttatom kevés vízben, én nem adok bele cukrot, de adható hozzá, aki úgy szokta meg tegyen hozzá egy kiskanállal, előbb kezd dolgozni az élesztő. A felfutott élesztőt elkeverem egy maréknyi liszttel és tovább pihentetem kb. 20 percet. Ezután kezdek csak dolgozni vele a liszteket összekerem, hozzáadom a sütőport és bedagasztom a fűszerekkel,sóval és a többi hozzávalóval, mint fentebb írtam az tésztába is teszek zabpelyhet is a tört búza és a magok mellé, ez utóbbiból egy keveset félreteszek a szóráshoz, így mutatósabb lesz majd a kornspitz.
Kelesztem, míg a duplájára nő a tészta, majd kézzel átgyúrom és ismét kelesztem mielőtt formázom.
Amikor formázom ,egy hosszabb veknit sodrok amit 8 egyenlő részre osztok, egyenként kilapítom feltekerem és a végeit hegyesre sodrom így kialakítva a jellegzetes kornpitz formát. Aztán meghempergetem a maradék magokban, szikével bemetszem és sütőlemezen hagyom még tovább kelni. Előmelegített gőzös sütőben 30 percig sütöm.
A megadott mennyiségből nekem 8 db kornpitz lesz, talán ezek kicsit ducibbak és nagyobbak a boltban kaphatónál.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése