Ha szereted a tejfölös uborka salátát akkor a tzatziki avagy a görög uborkasaláta is a kedvenced lesz!
A tzatziki balkáni specialitás, Görögországban, a nyaralások alkalmával szinte biztosan találkozunk vele, de miért várnánk a nyaralásig, kóstoljuk meg az itthoni (saját) változatatot,készítsünk magunk is tzatzikit könnyen egyszerűen!
Különösebb nehézség nélkül beszerezhetőek a hozzávalói, uborka, hagyma van mindenütt itthon is egész nyáron, tejföl, joghurt sőt görög joghurt is, bár én vettem annak idején eredeti tzatziki fűszerkeveréket az itthon termő zöldfűszerekkel is elkészíthető , sőt ugyanolyan ízletes lesz, ha nem még finomabb, hiszen frissen kerülnek a tzatzikinkbe. .
A tzatziki egészséges és nagyon finom, érdemes "honosítani"! Számtalan érv szól mellette:
- Elkészítése egyszerű. kínálhatjuk a tzatzikit előételként és húsok mellé is, akár a grill party-k nélkülözhetetlen fogásává is válhatnak, "mártogatósnak" szintén megfelelő nyár esti borozgatások alkalmával a teraszon, a kertben nyaralást idéző hangulatot teremtve .
Hozzávalók:
Az uborkát használhatjuk hámozottan és hámozatlanul is. Jól mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra, vagy reszeljük le. Nálunk a legkedveltebb ha kicsit darabos marad, ha érezzük a fogunk alatt ropogni így én az utóbbi időben darabolom az uborkát, a legtöbbször nem reszelem az uborkát.
Az új hagymát, fokhagymát a zöld szárával együtt és a zöld fűszereket vágjuk egészen apróra, dolgozzuk bele a sűrű joghurtba ( vagy fele-fele joghurt tejföl keverékébe). Adjuk hozzá az olívaolajat, borecetet( vagy citrom levét) sózzuk, végül az uborkát is keverjük bele. Behűtve kínáljuk, friss menta levélkékkel díszíthetjük.
Remekül illik hozzá a pita kenyér, és souvlakia, ( és a szirázó napsütés, a sós tengeri levegő) ahogy azt nyaralásaink alatt tapasztaltuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
,
A tzatziki balkáni specialitás, Görögországban, a nyaralások alkalmával szinte biztosan találkozunk vele, de miért várnánk a nyaralásig, kóstoljuk meg az itthoni (saját) változatatot,készítsünk magunk is tzatzikit könnyen egyszerűen!
Különösebb nehézség nélkül beszerezhetőek a hozzávalói, uborka, hagyma van mindenütt itthon is egész nyáron, tejföl, joghurt sőt görög joghurt is, bár én vettem annak idején eredeti tzatziki fűszerkeveréket az itthon termő zöldfűszerekkel is elkészíthető , sőt ugyanolyan ízletes lesz, ha nem még finomabb, hiszen frissen kerülnek a tzatzikinkbe. .
A tzatziki egészséges és nagyon finom, érdemes "honosítani"! Számtalan érv szól mellette:
- Elkészítése egyszerű. kínálhatjuk a tzatzikit előételként és húsok mellé is, akár a grill party-k nélkülözhetetlen fogásává is válhatnak, "mártogatósnak" szintén megfelelő nyár esti borozgatások alkalmával a teraszon, a kertben nyaralást idéző hangulatot teremtve .
Hozzávalók:
- 250-300 g uborka
- 3,5 dl sűrű joghurt ( vagy tejföl és joghurt keveréke)
- 1-2 szál új hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál borecet vagy citrom leve
- ki s csokor friss menta levél
- 1 ágacska oregano
- 1/2 csokor kapor
Az uborkát használhatjuk hámozottan és hámozatlanul is. Jól mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra, vagy reszeljük le. Nálunk a legkedveltebb ha kicsit darabos marad, ha érezzük a fogunk alatt ropogni így én az utóbbi időben darabolom az uborkát, a legtöbbször nem reszelem az uborkát.
Az új hagymát, fokhagymát a zöld szárával együtt és a zöld fűszereket vágjuk egészen apróra, dolgozzuk bele a sűrű joghurtba ( vagy fele-fele joghurt tejföl keverékébe). Adjuk hozzá az olívaolajat, borecetet( vagy citrom levét) sózzuk, végül az uborkát is keverjük bele. Behűtve kínáljuk, friss menta levélkékkel díszíthetjük.
Remekül illik hozzá a pita kenyér, és souvlakia, ( és a szirázó napsütés, a sós tengeri levegő) ahogy azt nyaralásaink alatt tapasztaltuk.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése