2017. június 29., csütörtök

Töltött szőlőlevél – dolmata

Görög ízek egy nyári lugas árnyékából

Tipikus mediterrán fogás, a görög konyha egyik legismertebb és legkedveltebb mezéje, ami nálunk is egyre gyakrabban kerül az ínyencek asztalára. A dolmata, azaz töltött szőlőlevél nemcsak mutatós, de frissítő és izgalmas ízvilágú vendégváró is – különösen egy forró nyári estén, egy pohár jól behűtött fehérborral.




töltött szőlőlevél



Igaz, a szőlőlevél beszerzése nem mindig egyszerű – nem terem meg minden sarki bolt polcán konzervként. De aki hozzájut vegyszermentes, zsenge levelekhez – akár saját lugasról, akár egy ismerős szőlőjéből –, annak garantálom, hogy a fáradozás bőségesen megtérül.




Nálunk például Anyósom garázsa fölött még mindig ott fut a régi szőlőlugas. Nem elég a borhoz, de annál tökéletesebb dolmatához. És ahogy a forrázott levelek illata betölti a konyhát – az a savanykás-édes, borra emlékeztető illat – már ez is fél siker.









töltött szőlőlevél



töltött szőlőlevél

Töltött szőlőlevél 

hozzávalói:



  • 50 db  zsenge nem permetezett szőlőlevél
  • 150 g  barna rizs
  • 1 csomag új hagyma
  • kis csokor vegyes zöldfűszer( menta, kapor, petrezselyemzöld,)
  • bors
  • 20 g pisztácia
  • 50 g mazsola
  • 1 dl olívaolaj 
  • 2 citrom


szőlő levél


A gondosan kiválogatott szőlőleveleket megmossuk, és leforrázzuk  ( én  a vízforralón  melegítem ehhez  a vizet )vagy forrásban lévő vízbe dobjuk a szőlőlevelekt pár percre. A vizet leöntjük  a leforrázott szőlőlevelekről,(már most fantasztikus illat csapja meg az orrunkat, legalábbis én le vagyok nyűgözve ettől a  savanykás-édeskés,  szőlőre,  borra emlékeztető finom illattól)     a maradékot felitatjuk és hagyjuk megszárazni a leveleket.
Majd a sima oldalukkal lefelé kiterítjük  és közepükre egy kanál töllteléket helyezünk  a szőlőlevelek oldalán behajtjuk,és összegöngyöljük, ha szükséges az ujjunkkal   betűrjük a kilógó széleket. A megtöltött szőlőleveleket egymás mellé helyezzük a  főzőedényben.

      A töltelékhez   a rizst megmossuk,lecsöpögtetjük, egy kanálnyi  olajon az apróra vágott hagymát átforgatjuk hozzáadva  a rizst  átsütjük 3-4 percig  és felengedjük vízzel  megsózzuk majd fedő alatt 20-25 percig pároljuk. Ha  a rizs  megpuhult  hozzáadjuk a  mosott mazsolát, várunk pár percet míg  a mazsola megduzzad, belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, pisztáciát, vagy mandulát ha szükséges utána sózzuk,  majd megtöltjük  vele az előkészített szőlőleveleket.
Ha marad szőlőlevél avval kibélelhetjük a  főzőedényt.

Olajból,citromléből és vízből készített lében lassú tűzön főzzük a  töltött szőlőleveleket 25-30 percig,. majd kihülés után hűtőben érleljük  néhány órát, legjobb ha  egész éjszakán át ott hagyjuk.




Hidegen kínáljuk, citromkarikákkal vagy joghurttal. Friss pita, olajbogyó, sajtok és egy pohár behűtött száraz fehérbor tökéletesen illik mellé.



töltött szőlőlevél

A dolmata nemcsak étel, hanem rituálé is. Ahogy hajtogatjuk a leveleket, mintha régi női kezek mozdulatait követnénk – egy lassan feledésbe merülő tudást, amit most rajtunk a sor újraéleszteni. És ha már szőlőnk nincs, legalább egy tál illatos töltött levélből teremjen egy kis napfény és történelem a tányérunkon.


Létezik  húsos változata  is ebben az esetben melegen tálaljuk (  az  a dolma) .


 Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...