2012. augusztus 24., péntek

Salátázzunk – nyári uborkás saláta görögdinnyével



Frissítő nyári saláta uborkával és görögdinnyével – mediterrán ízek, bazsalikommal és paradicsommal, hideg tálalásban.



Mit együnk a hőségben, kánikulában?

Nemes egyszerűséggel én a salátára szavazok. Valószínű nem vagyok ezzel egyedül – a nyári konyha sztárja nem véletlenül a friss zöldségekből és gyümölcsökből készült saláta: üde, könnyű, változatos, és még a főzést is megspórolhatjuk vele.



Saláta vagy savanyúság? – Egy kis kultúrtörténeti kitérő

A magyar konyhában sokszor összemosódik a saláta és a savanyúság fogalma. Gyakran húsételek kiegészítőjeként, savanyúságként jelenik meg az, amit másutt akár önálló fogásként is tálalnának.

A mediterrán vagy közel-keleti gasztronómiában a saláták külön életet élnek: előételként, étvágygerjesztőként, mezze részeként, vagy épp önálló, laktató fogásként is szerepelnek. A modern étrendekben – legyen szó vegetáriánus vagy kalóriaszegény diétáról – szinte kihagyhatatlanok.

De nem kell diétázni ahhoz, hogy salátát válasszunk. Egy jól összeállított, vitaminokban gazdag saláta a nyári melegben igazi felüdülés.










A saláta, amit a leves ihletett

Ez a saláta nem a semmiből született – az ízvilágát a görögdinnyés nyári levesem inspirálta, amelyben a bazsalikommal és paradicsommal kombinált dinnye különösen frissítő, izgalmas párost alkot. Ugyanezt az aromát álmodtam új formába: ezúttal nem kanalazzuk, hanem szeleteljük – és salátaként tálaljuk.Ha érdekel az ihletadó recept, itt találod:

Görögdinnyés leves paradicsommal és bazsalikommal








Görögdinnyés uborka saláta  (jegelve )


Hűsítő, szokatlan, és nagyon látványos.


Ez az étel a klasszikus uborkasaláta egy továbbgondolt változata, ahol a friss zöldségekhez kifagyasztott görögdinnyegolyók társulnak.
A dinnye előzőleg paradicsommal és bazsalikommal van ízesítve, így a saláta karakteresebb, különlegesebb lesz – mégis marad nyári, friss és könnyű.








Hozzávalók (inspiráció szerint):

  • kígyóuborka

  • paradicsom

  • színes paprikák

  • olívabogyó

  • vöröshagyma vagy lila hagyma

  • friss bazsalikom

  • balzsamecet

  • olívaolaj

  • pesto (opcionálisan a tálaláshoz)

  • kifagyasztott görögdinnye paradicsommal, bazsalikommal (golyóformában vagy darabolva)


Elkészítés:

A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk, daraboljuk.
Az uborkát vékonyan karikázzuk, és egy szép tányérra rétegezzük a többi zöldséggel.
A görögdinnyét előzőleg fűszeres püréként (paradicsom, bazsalikom) formákban kifagyasztjuk, majd tálaláskor kipattintjuk.
Az egészet meglocsoljuk balzsamecettel, olívaolajjal, ízlés szerint pestóval díszítjük


Egy filmkép a salátákhoz

A salátáról eszembe jut egy ikonikus jelenet is: a Cherbourgi esernyők (Les Parapluies de Cherbourg) c. filmben Geneviève egy hatalmas tálban keveri a salátát – zene, érzelmek, mozdulat, színek… mint egy nyári konyhai koreográfia.
A saláta ott sem csak étel, hanem hangulat, jelenlét, élmény.



Saláták – végtelen variációban

Az egyszerű kevert salátától a komplex, fűszeres változatokig számtalan lehetőség van:

  • egyféle alapanyagra épülő saláták (pl. uborka, paradicsom, dinnye, cékla)

  • kevert zöldséges-gyümölcsös variációk

  • különböző öntetek: klasszikus vinaigrette, joghurtos-kefires, citrusos, pesztós

A lényeg: játék az ízekkel, friss alapanyagokkal – és néha egy csipetnyi meglepetéssel, mint ez a görögdinnyés uborkasaláta.


Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:

📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya



2 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...