2011. szeptember 12., hétfő

Kovászos uborka,egy üvegben az emlék és az egészség

A kovászos uborka nem csupán a nyár egyik nagy ajándéka, hanem kincs a szervezetünknek is – éljünk vele tudatosan!













Nem szeptemberben szokás a kovászos uborkát készíteni, tudom én azt jól.
Most, mégis  ekkor került rá sor.
Mentségemre szolgál,  33-34 fok van még mindig  így a hónap közepe táján,   forró napsütés, az ősznek semmi jele .
Friss, igazán különleges uborkára leltem a hétvégi piacon,  még szinte  a virágok is rajta  vannak   az uborkán,  ezt nem lehet ott hagyni,  válogatok,  vásárolok is  bőven. Minek, azt még akkor nem tudtam, egyszerűen csak  kínálta magát  és én nem tudtam ellenállni. Aztán később jött a mentőötlet  és hamarosan  üvegben találtattak a  csodás uborkák, még néhány nap és  kóstolható  a szeptemberi kovászos uborka .

Hozzávalói :


  • 1,1 kg  friss  uborka
  •              1-2 gerezd fokhagyma (5 g)
  • 1 csomó kapor
  • kenyér (60 g)


A kiválogatott uborkát alaposan   mossuk meg !
A legjobb lezuhanyozni, gondosan válogassuk ki az uborkákat ne legyen ütődött, fonnyadt, sárga (túl érett). A végeit vágjuk  le, hogy ne legyen keserű. Ezután vagdossuk be, tűvel szurkáljuk meg, így a savanyító baktériumok könnyebben kifejtik hatásukat.
Tisztára mosott üveg aljára  egy -két szelet  száraz kenyeret tegyünk, majd a kaprot, eztán tegyük be  az uborkát, ne túl szorosan egymás mellé. Egy két gerezd fokhagymát is tegyünk az üvegbe.
A tetejére ismét száraz kenyér és kapor jön. Sós felöntőlével  kb. háromnegyedig töltjük tányérral letakartjuk. Legjobban enyhén napsütötte helyen érik. Ha megérett a kenyeret eltávolítjuk, leszűrjük  a levét, az uborkákat leöblítjük és a leszűrt lében tároljuk fogyasztásig lehűtve .






kovászos uborka

A jó kovászos uborka sárgászöld színű, ropogós, belül üveges .


kovászos uborka üvegben

Valahányszor nyáron kovászos uborkát készítek, mindig eszembe jutnak a gyerekkori nyaralások vidéken. A nagymamám házának tornácán sorakoztak az üvegek, bennük friss uborka, kapor, fokhagyma, néhány szelet kenyérrel letakarva. A nap melegítette a dunántúli udvar, a levegőben a vidék és az uborkás lé illata ahogy keveredett – az emlék szinte ízlelhető.

Gyerekként még nem értettem, mi történik azokban az üvegekben. Most már tudom: ez volt a fermentálás természetes módon, tartósítószerek nélkül. A nagymama nem beszélt probiotikumokról vagy bélflóráról – egyszerűen csak tudta, mit hogyan kell csinálni. Évszázados tudás élt benne, amit talán még ő is az édesanyjától látott.

Ma, amikor újra és újra felfedezzük a fermentálás egészségre gyakorolt hatásait, már tudományosan is alátámaszthatjuk, amit a nagymamák ösztönösen tudtak: az ilyen módon készült ételek nemcsak finomak, hanem jót tesznek a testnek is. A kovászos uborka például tele van hasznos baktériumokkal, amelyek támogatják az emésztést, erősítik az immunrendszert, sőt, javíthatják a tápanyagok felszívódását is.

Azóta  már nyaranta  nálam  is  készül a kovászos uborka, az érzés ugyanaz. Egy kicsit mindig hazavisz. A múlt ízei, mai szemmel – egészségesen, mégis változatlanul szerethetően.



Jó étvágyat!

Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári receptet, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:

📷 Instagram – rozmaringesibolya
🖼 Pinterest – rozIbolya
🖋 Facebook – Rozmaring & Ibolya



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...