2011. május 17., kedd

A krémes új ruhája,avagy a Mille-feuille ihlette epres és bogyósgyümölcsös desszert

Nyári desszert francia ihletésben – könnyed habokkal

Ez a színes, frissítő desszert a francia klasszikusok hangulatát idézi. Könnyű, lágy habok, zamatos bogyós gyümölcsök – most eperrel, később málnával, áfonyával is készülhet.
A legjobb benne, hogy sütni sem kell!
Nem túl édes, nem tömény, inkább könnyed és üde, pont, amit a nyár kíván.
A krém pedig változhat: van, amikor mascarpone-alapú, máskor joghurtos, friss tejszínes, így mindig egy kicsit más – de mindig mennyei!



Mille-feuille  ihlette  epres és bogyósgyümölcsös desszert






Miért szeretjük?

  • Nem nehéz, mégis krémes és habos

  • Eperrel, később málnával, áfonyával is készíthető

  • A leveles tészta adja a ropogós alapot

  • A túrós krém helyett mascarpone krémmel is kipróbálható

  • Igazi színes, nyári mille-feuille desszert – akár fagylalttal tálalva!






Nyári desszert francia ihletésben
epres túróhabos"krémes"



Epres-túrós mille-feuille

Tavaszi, eperszezonos verzió – könnyed és friss









Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta

  • 250 g túró (áttörve) vagy mascarpone (ízlés szerint)

  • 200 g tejszínhab

  • Cukor ízlés szerint

  • 500 g friss eper (vagy más bogyós gyümölcs)

  • Citromfű levelek díszítéshez

  • (Plusz: kockánként egy-egy gombóc mascarpone fagylalt opcionálisan)

Elkészítés:


  • A leveles tésztát nagyon vékonyra nyújtjuk, majd sütőpapíros tepsiben aranyszínűre sütjük. Ha kihűlt, kettévágjuk.
  • A túrót (vagy mascarpone-t) szükség szerint édesítjük, és simára keverjük. A felvert tejszínt külön is rétegezhetjük, vagy lazíthatjuk vele a krémet.

  • Az alsó tésztalapra krémet kenünk, majd sűrűn elrendezzük rajta a friss eperszemeket.

  • Tejszínhabot halmozunk a tetejére, végül rátesszük a másik tésztalapot.

  • A sütemény tetejét tejszínhabrózsákkal, citromfűlevélkékkel és eperszeletekkel díszíthetjük.

  • Ha igazán különlegeset szeretnénk, egy-egy gombóc mascarpone fagylaltot is kínálhatunk mellé.





A túrós verzió könnyedebb, a mascarpone pedig selymesebb és gazdagabb ízű. Mindkettő remek választás – attól függ, épp mire vágyunk.



Mille-feuille  ihlette  epres és bogyósgyümölcsös desszert




Málnás-áfonyás mascarpone mille-feuille

Nyár közepi–késő nyári verzió – gazdagabb, selymesebb



Ha az eperszezon véget ért, érdemes kipróbálni ezt a változatot is!
Itt a krém alapja mascarpone, ami lágyabb, selymesebb textúrát ad. A gyümölcsöket is lecseréljük: málna és áfonya kerül a krémek közé, szemet gyönyörködtetően színes rétegeket alkotva.

Hozzávalók:

  • 500 g leveles tészta

  • 250 g mascarpone

  • 200 g tejszínhab

  • Cukor, ízlés szerint

  • 300 g friss 

  • 200 g friss áfonya

  • Citromfűlevél, menta levél, ehető virágok díszítéshez


  • Elkészítés:
    A tészta elkészítése megegyezik. A mascarpone-t simára keverjük, szükség szerint édesítjük, a tejszínhabbal lazíthatjuk.
    A kihűlt tésztalapra mascarpone krémet simítunk, sűrűn megszórjuk málnával és áfonyával, majd tejszínhabot rétegezünk rá. A tetejére ismét leveles tészta kerül, amit tejszínhabrózsákkal, málnával, áfonyával és citromfűlevelekkel vagy menta levéllel díszítünk.



           



Jó étvágyat!       


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:


1 megjegyzés:

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...