Recept – Olívabogyós, hajdinalisztes focaccia
Hozzávalók:
-
350 g fehér kenyérliszt
-
150 g hajdinaliszt
-
7 g szárított élesztő
-
1 kk cukor
-
1 dl joghurt
-
langyos víz, amennyit a tészta felvesz
-
1 dl olívaolaj
-
só
-
oregánó
-
100 g feta
-
fekete vagy zöld olívabogyó
friss rozmaring (vagy zsályalevél)
Elkészítés:
-
A langyos vízzel elkevert joghurtban az élesztőt a cukorral felfuttatjuk.
-
A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős keveréket, majd rövid pihentetés után dagasztani kezdjük.
-
Fokozatosan beledolgozzuk a hajdinalisztet, sót, oregánót, az olívaolajat, majd a végén a fetát is. Lágy tésztát kapunk.
-
Letakarva kelesztjük, amíg a tészta szépen megemelkedik.
-
Kiolajozott kerek formába simítjuk, a tetejére olívabogyót nyomkodunk és rozmaringágakat szórunk.
-
Hagyjuk még egyszer megkelni, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.
-
A végén még egyszer meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és további 5 percre visszatesszük.

- Frissen a legjobb, illatos olívaolajjal megkenve, sajttal és salátával kínálva.
Tippek a tökéletes focacciához
-
Ne spóroljunk az olívaolajjal – ez adja a jellegzetes állagot és ízt.
-
A kelesztés a lelke – akár hűtőben, lassan, 8–12 órát is pihenhet a tészta.
-
Ujjlenyomatok – sütés előtt a tésztába nyomkodott mélyedésekben gyűlik meg az olaj, a só és a fűszerek.
-
Variációk – rozmaring, hagyma, paradicsom, aszalt paradicsom, szőlő vagy füge is kerülhet rá, így minden alkalommal új arcát mutatja.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése