2011. január 12., szerda

Focaccia mediterrán kenyér hajdinaliszttel olajbogyóval

A focaccia az olasz kenyérsütés igazi klasszikusa. Eredete egészen az ókori Rómáig nyúlik vissza, amikor a panis focacius nevű lapos kenyeret parázson sütötték. A középkorban Liguriában vált igazán népszerűvé, mára pedig egész Olaszországban és azon túl is ismert és kedvelt lett. Sokféle változat létezik: a toszkán szőlős schiacciata, a pugliai paradicsomos vagy a szicíliai gazdag, fűszeres kenyerek. Ami közös bennük: a bőséges olívaolaj és a puha, mégis ropogós tészta.








Ez itt az én focacciám. Hajdinaliszttel és olívabogyóval készül, egy kicsit rusztikusabb, de annál ízletesebb változat. Remek vacsoraötlet, önmagában is megállja a helyét – na jó, talán túlzás, de bizony mindig elfogy. Kínálhatjuk kenyér helyett, sajtokhoz, saláták mellé vagy akár egy pohár vörösbor kísérőjeként. Egy igazi mediterrán hangulatot varázsol a kerti vacsorákhoz.






Recept – Olívabogyós, hajdinalisztes focaccia

Hozzávalók:

  • 350 g fehér kenyérliszt

  • 150 g hajdinaliszt

  • 7 g szárított élesztő

  • 1 kk cukor

  • 1 dl joghurt

  • langyos víz, amennyit a tészta felvesz

  • 1 dl olívaolaj

  • oregánó

  • 100 g feta

  • fekete vagy zöld olívabogyó

  • friss rozmaring (vagy zsályalevél)




Elkészítés:

  1. A langyos vízzel elkevert joghurtban az élesztőt a cukorral felfuttatjuk.

  2. A lisztet egy dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős keveréket, majd rövid pihentetés után dagasztani kezdjük.

  3. Fokozatosan beledolgozzuk a hajdinalisztet, sót, oregánót, az olívaolajat, majd a végén a fetát is. Lágy tésztát kapunk.

  4. Letakarva kelesztjük, amíg a tészta szépen megemelkedik.

  5. Kiolajozott kerek formába simítjuk, a tetejére olívabogyót nyomkodunk és rozmaringágakat szórunk.

  6. Hagyjuk még egyszer megkelni, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.

  7. A végén még egyszer meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és további 5 percre visszatesszük.


























  • Frissen a legjobb, illatos olívaolajjal megkenve, sajttal és salátával kínálva.



Tippek a tökéletes focacciához

  • Ne spóroljunk az olívaolajjal – ez adja a jellegzetes állagot és ízt.

  • A kelesztés a lelke – akár hűtőben, lassan, 8–12 órát is pihenhet a tészta.

  • Ujjlenyomatok – sütés előtt a tésztába nyomkodott mélyedésekben gyűlik meg az olaj, a só és a fűszerek.

  • Variációk – rozmaring, hagyma, paradicsom, aszalt paradicsom, szőlő vagy füge is kerülhet rá, így minden alkalommal új arcát mutatja.


Kerti vacsorák kedvence: focaccia olívabogyóval és rozmaringgal




Jó étvágyat !

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...