A parázson sült paprika illata – a Balkán hangulata
![]() |
így sütötték az Avalán |
Ez a paprika az alapja az ajvárnak, a sült paprika krémnek, a hideg krémlevesnek, és most: a sült paprika tortának is. Egy ünnepi alkalomra készült nem először, a családi védőszent napján – hatalmas mezze asztalok, vendégjárás, gazdag fogások között is kiemelkedett ez a színes, réteges, krémes paprika torta.
Balkáni sült paprika torta
Különleges, mégis egyszerűen elkészíthető fogás – hidegen tálalva, szeletelve, gyönyörűen mutat az ünnepi asztalon. Krémes, lágy, kellemesen füstös ízvilágú. Egyszerűen eteti magát.
Hozzávalók:
-
1 kg sült kapia paprika
-
liszt, tojás, só, olaj a panírozáshoz
-
450 g tejföl
-
500 g gépsonka vagy prágai sonka
-
250 g reszelt kemény sajt
(pl. trappista, eidami, óvári – ne tévesszen meg a "kaškaval" név)
Elkészítés:
-
Paprikák előkészítése:
A megsütött, meghámozott paprikákat felezd vagy negyedeld, hogy lapokat kapj. -
Panírozás és sütés:
A paprikalapokat forgasd lisztbe, majd enyhén felvert tojásba, végül újra lisztbe. Forró olajban süsd ki őket aranybarnára. A felesleges olajat alaposan itasd le. -
Rétegezés:
A kihűlt panírozott paprikákat rétegezd egy tálban a következő sorrendben:
paprika – tejföl – sonka – tejföl – reszelt sajt
Ezt ismételd, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére mindig sajt kerüljön. Hűtés és tálalás:
Formázd tetszés szerint, majd tedd hűtőbe néhány órára (akár egy éjszakára is).
Jól szeletelhető, hidegen tálalva a legjobb.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlés