rovatok

2025. augusztus 4., hétfő

Avokádós-csokoládés tarte málnával – krémes, sütés nélküli nyári desszert

Van az a délután, amikor a levegő szinte átlátszó, a hőség megül a háztetők felett, és az ember nem vágyik másra, csak egy hideg pohár limonádéra és valami édes, de nem nehéz falatra. A sütő messziről sem jöhet szóba.
Ilyenkor születnek az igazi nyári desszertek – azok, amik a hűtőben csendesen várnak, hogy végre megkóstoljuk őket.

Ez a tarte pontosan ilyen. Krémes, hűs, egy kicsit egzotikus, mégis otthonos.
Az illata egyszerre idézi a mediterrán konyhák narancsvirágos édességeit és a friss bogyós gyümölcsök üdeségét.

A receptben van valami merészség is – hiszen az avokádót nem sós fogásban, hanem édes krémként kóstoljuk meg.
A zabkekszes alapban ott a mandula, a kakaó, a halva selymessége és a narancsvirágvíz illata. A csokoládékrém pedig selymes és csábító, az avokádótól tökéletesen krémes.






A tetején a friss málna szinte megkoronázza az egészet.

Ez nem egy átlagos sütemény.

Ez egy desszert-élmény, amibe egy kicsit beleolvad a nyár minden zamata.Tarte avocat chocolat et framboise – azaz avokádós-csokoládés-málnás tarte.

Ez a sütemény minden ízében nyári. Krémes, gazdag, de nem nehéz, tele gyümölcsökkel és egy cseppnyi mediterrán hangulattal.

Az inspiráció

A bogyós gyümölcsök – málna, áfonya, ribizli – mindig is elbűvöltek a maguk vibráló színeivel és friss savanykás ízével. A csokoládé pedig örök kedvenc, amit most egy szokatlan alapanyag, az avokádó tett selymessé.
Bevallom, ez volt az első próbálkozásom édes avokádókrémmel – és rögtön szerelem lett.

A tarte alapja

Sütés nélkül készült, roppanós, illatos alap zabkekszből és zabpehelyből, amit mandulával, kakaóporral és egy különleges titkos hozzávalóval, halavával kevertem össze.
Az egészet kókuszzsírral és narancsvirágvízzel kötöttem össze – igazi mediterrán hangulatú alap, ami már önmagában is kényeztető.

A csokoládékrém – avokádóból

A tarte koronája pedig egy igazán különleges, avokádós étcsokoládékrém. Csak pár alapanyag: puha, érett avokádó, étcsokoládé, egy kevés kókuszzsír és természetesen egy csipet só, hogy kiemelje az ízeket.

Krémes, selymes, és a legjobb benne, hogy sütés nélkül is tökéletesen összeáll.

A gyümölcsös zárás

A tarte tetejére került a friss málna – ezzel lett teljes a kép. A málna üde, kissé savanykás íze tökéletesen ellensúlyozza a csokoládé gazdagságát.

Miért szerettem meg?

Ez a desszert nemcsak gyönyörű, de rendkívül könnyed is. Nyáron, amikor a hőségben jól esik valami hideg, mégis krémes édesség, ez a tarte igazán telitalálat.

Krémes, hűs, gyümölcsös – és benne van a nyár minden illata.


Ha szereted a különleges fűszereket, a narancsvirágvíz helyett kipróbálhatod rózsavízzel is, vagy tehetsz a krémbe egy csepp vaníliát.






Avokádós-csokoládés tarte málnával

Sütés nélkül | Krémes, hűsítő nyári desszert

Hozzávalók (20 cm-es formához):

Alaphoz:

  • 150 g zabkeksz

  • 50 g apró szemű zabpehely

  • 2 evőkanál mandula (darált vagy szeletelt)

  • 1 evőkanál kakaópor

  • 2 evőkanál halva (vagy tahini mézzel)

  • 50 g kókuszzsír (olvasztva)

  • 1 teáskanál narancsvirágvíz (vagy vanília)

Avokádós csokoládékrémhez:

  • 2 érett avokádó

  • 150 g étcsokoládé (70%-os, olvasztva)

  • 2 evőkanál kókuszzsír

  • 2 evőkanál juharszirup vagy agávé (ízlés szerint)

  • 1 csipet só

  • ½ teáskanál vaníliakivonat (opcionális)

Tetejére:

  • 150 g friss málna

  • (esetleg néhány mentalevél díszítéshez)

Elkészítés:
  1. Az alaphoz a zabkekszet aprítógépben finomra őröljük, hozzáadjuk a zabpelyhet, mandulát, kakaóport és a halvát, majd belecsurgatjuk a kókuszzsírt és a narancsvirágvizet. Addig keverjük, amíg nedves, tapadó „morzsa” lesz belőle.

  2. A masszát egy sütőpapírral bélelt formába nyomkodjuk, alaposan lenyomva a szélét is. Hűtőbe tesszük legalább 30 percre, hogy megdermedjen.

  3. A krémhez az avokádót félbevágjuk, a húsát egy késes robotgépbe kanalazzuk. Hozzáadjuk a kókuszzsírt, a juharszirupot, vaníliát, sót és a langyosra hűlt, olvasztott csokoládét. Selymesre turmixoljuk.

  4. A krémet az előkészített alapra simítjuk, majd újabb 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.

  5. Tálalás előtt a tetejét friss málnával díszítjük, és ízlés szerint mentalevéllel is feldobhatjuk.


A desszert akár 1 nappal korábban is elkészíthető, és jól fagyasztható is.



Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt az sütésnélküli krémes kicsit szokatlan desszertet készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól: