Az újévet hagyományosan mindig korhely levessel kezdjük!
A szilveszteri menükártyákon úgy szerepelt közvetlen éjfél után szolgálják fel.
Azt tartják igen jó szolgálatot tesz a a megterhelt gyomornak, a poharazgatás után is jól esik.
Nálunk az Újévi ebéd alkalmával kerül az asztalra a malacsült előtt.
Általában évente egyszer készül csak, január 1.-re.
Az idén valahogy kivételt tettünk és márciusban is főztem egy adagot.
A magyarázat roppant egyszerű,van még bőven savanyú káposzta s bár fogy salátaként és egytálételek is készülnek belőle számtalan variációban,.mint töltött káposzta, húsos káposzta, babos káposzta, káposztás pirog, borcs leves, valahogy kedvünk támadt a korhely levesre is.
Az apróra vágott hagymát megdinszteljük a zsiradékon,rádobjuk a húst, kolbászt vagy füstölt húst és lepirítjuk majd hozzáadjuk a 2/3 káposztát, felengedjük csontlével,vagy vízzel esetleg húsvét után sonkalével, amihez adunk a káposztaléből is.
Fűszerezzük és lassú tűzön puhára főzzük.
Mielőtt teljesen kész lenne a leves, a maradék 1/3 savanyú káposztát is hozzáadjuk, hogy vitamin dús legyen és ropogós legyen a levesünk azért nem adom a teljes káposzta mennyiséget rögtön az elején hozzá. .
Káposztalével beállítjuk a leves savanyúságát.A korhely leves akkor finom ha pikánsan savanyú!
A tányéron tejföllel ízesítjük, apróra vágott kaprot,petrezselyem zöldet is adhatunk hozzá ha van.
A csípős paprika is jól illik hozzá , szívem szerint a levesbe főzném , de mivel gondolok
azokra akik nem szeretik az erőset, nem bírják, így mi külön kínáljuk, feltétlen ajánlom !
Szoktam marinált sült chili paprikát is kínálni hozzá amit extra szűz olíva olajban teszünk el, de avval tényleg nagyon kell vigyázni egy csepp is elég az olajából.
Hozzávalói:
- 300g sertés dagadó,( más hús is jó)
- 150 g füstölt kolbász ( elhagyható, de pici sonkával is helyettesíthető)
- 800 g savanyú káposzta
- 80 g zsír
- 3 dl tejföl
- késhegynyi pirospaprika
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, törött bors
- babérlevél
Jó étvágyat ! Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése