Babos káposzta vagy inkább káposztás bab?
Bárhogy is hívjuk,ez az egyszerű ám nagyon finom egytálétel biztos nem okoz csalódást.
Régen volt már mikor a forró nyári melegben az észak -balatoni
csárda hűvös szőlő lugasában a babos káposztát tálaltak fel nekünk. Úgy
emlékszem vissza a meleg ellenére nagyon jól esett, finom
volt, bár én nem lelkesedem a nehéz ételekért főleg nem nyáron,mégis ízlett.
Azért számomra a savanyú káposztás
ételek és a bab is, főként a téli menübe illik inkább.
Most tél van, részemről tehát semmi akadálya, hogy
babos káposztát készítsünk mi is.
Savanyú káposztát nálunk mindig találni, egy helyes
kis hordó szinte mindig tele van decembertől márciusig. Mint arról már
korábban esett szó, sokan savanyítanak házilag az ismerőseink közt
szinte mindenki, így el vagyunk bőven látva savanyú káposztával, s
bár volt olyan év amikor mi is megpróbálkoztunk a káposzta savanyítással ,annak ellenére,hogy remekül sikerült, rá kellett jönnöm, kihagyható, meg vagyunk
nélküle, hisz annyi ajándék káposztát kapunk amennyit meg se bírunk enni.
Én azért kicsit utófűszerezem, mert az a
tapasztalatom a fűszerekkel erre felé szűkmarkúan bánnak, vagyis
a sót leszámítva nem kerül semmi káposztára, nekem ez
szokatlan, az otthoni ízeket keresem a savanyított káposztában.
A babos káposzta egyszerű egytálétel. Lehetne
gazdagítani füstölt hússal, füstölt oldalassal, én úgy gondolom a
káposzta és a bab is elég nehéz étel, nem hiányzik belőle a füstölt hús,
ha valaki mégsem ért egyet, a tetejére süthet kolbászt ahogy
én is tettem, mert nagyon finom házi (szarvas hússal készült)
kolbászt kaptunk. A vadhúsos kolbász külön kincs, ritkaság, azonban nyugodtan
elhagyható és akkor húsmentes lesz, a vegetáriánusok is fogyaszthatják
a babos káposztát.
Előző este beáztatom a
babot most is mint minden babos étel
esetében .
Másnap, leöntöm az áztató vizet a babról, leszűröm átmosom újból és hideg
vízben felteszem főni.
A babot puhára
főzzük, a főzővízbe kerülhet
babérlevél is.
Egy lábosban kevés szőlőmag olajat, felforrósítunk, a
felszeletelt hagymát megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, átkeverjük és rádobjuk a
szálas káposzta felét, kicsit átpirítjuk,
borsikafüvet, szemes borsot ,babérlevelet adunk hozzá és felengedjük egy kevés káposztalével illetve
a bab főzőlevével, puhára pároljuk a káposztát. Ha kész belekeverjük a
babot, a maradék káposztát is hozzáadjuk,
sózzuk az ételt. Mázas cserépedénybe, vagy
tűzálló tálba szedjük és forró sütőben készre sütjük ( 20-30 perc). Aki szereti tehet a
tetejére sütni való kolbászt is, ez esetben addig sütjük, míg a kolbász meg nem sül, bár szerintem akkor elegendő a 20-30 perc .
Tálaláskor kínálhatunk hozzá tejfölt és friss házi kenyeret is.
Hozzávalók:
- 1 kg szálas savanyú káposzta
- 250 g száraz bab
- 1 evőkanál szőlőmag olaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- mokkáskanál borsikafű
- 2-4 babérlevél
- tengeri só
- 3-4 szemes bors
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése