rovatok

2020. április 1., szerda

Baby cékla és cékla saláta

Április  van ma, az elmúlt napokban  váltakozott  a hőmérséklet  volt  hideg és  jó idő is amikor   a hőmérő higanyszála két-három napon keresztül is elérte majd a 20 fokot. Beköszönt  a tavasz, lassan hiába az átmeneti  lehűlés, már nagyon vágyunk a zöldre, saláta, retek, spenót, csalán, medvehagyma  kellene hogy az asztalunkra kerüljön már ezekben a napokban. 
Mégsem ezt történik? Igen ennek az oka a COVID -19 koronavírus járvány  most azt esszük ami van itthon, a tartalékainkat éljük fel, mert komolyan vesszük  a  "maradj otthon"  segíthet   a járvány kezelésében.
A mi családunkat  szétszakította  a járvány  a  férjem maradt  az "állandó "lakásunkban,  ahol  a télire eltett tartalékokból maradt még bőven  és ha én ott lennék  a kertben található vadfűszerekből, növényekből már némi friss zöldet is tudnék tálalni, de nem így van, én a gyerekkel   379 km távol  a 7. emeleten   várom a járvány végét. Most  ehhez a helyzethez alkalmazkodva  élünk, főzünk  a következő időszakban .   

Találtam még   néhány céklát  a zöldségek közt amiről úgy gondoltam a legjobb ha salátaként végzi  így lett belőle  a klasszikus  cékla saláta.  


Menzás cékla!.- szalad fülig  az  én  gimnazistám  szája , amikor először tettem elé pár éve a  cékla salátám.
Igen, bármilyen furcsa, bár  a céklát túlzás nélkül állíthatom imádjuk és igen változatos formában  esszük -isszuk,  legtöbbször mégis  nyersen  kerül  terítékre különböző salátaként, de sütve, mézzel, dióval, balzsam ecettel és levesként is legfőképp borcs leves,vagy cékla boullion formájában   is gyakran lehet vele nálunk találkozni, sőt az is előfordul, hogy süteménybejégkrémbe kerül.
Savanyúságként azonban csak  mostanában, pontosabban  a tavalyi szezonban készítettem először. Rögtön meg is bántam, hogy ilyen sokat váratott magára,  azóta már a sokadik  adag is elfogyott.

cékla saláta

Komoly változások vannak nálunk az elmúlt években, az egyik fő "kosztosom"  menza  menüre kényszerült,  ezt nehéz elfogadni, de ebben a helyzetben nincs, nem volt más választásunk, így  jönnek a külső impulzusok a konyhámat érintően. Lám  -lám  menza  céklát  csináltam ..



Jó tudni :
A céklának vérnyomás csökkentő hatása van, javítja  a keringést, növeli az állóképességet ( nitrát tartalmának köszönhetően) Az agyi vérkeringés  javítása miatt  az időseknek is ajánlott késleltetheti a demencia kialakulását.
Kálium tartalma miatt  a szívműködésre is  van pozitív hatása.
C vitamin forrás, emellett  kalcium, vas, magnézium,mangán,foszfor,nátrium,cink ,réz és szelén is van benne.


nyers cékla


A cékla lúgosít, antioxidáns hatású.
Rákmegelőző étrend egyik  alap zöldsége.







hozzávalók :


  • 2 kg cékla
  • 9 dl hígított ecet eszencia ( 1 dl alma vagy borcet + 8 dl víz)
  • 30 g só
  • 5 g köménymag
  • 5 g torma



Elkészítése:

A nyers céklát   nagyon alaposan megmossuk, majd bő vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Gyengén sózzuk és fedő alatt  puhára főzzük. Azonban vigyázzuk arra ne főjön szét, kellően legyen puha  a cékla, azonban ne legyen túl puha. Ez utóbbi esetben  keveréskor összetörik, kevésbé mutatós, gusztusos lesz.
A megfőtt céklát  leszűrjük majd az edényre visszatéve a  fedőt még pár percig  hagyjuk állni a főtt céklákat a saját gőzükben.
Még melegen meghámozzuk a céklát a baby cékla esetében hagyhatjuk egészben, a normál cékla esetében  karikázzuk fel, de ne túl vastagra, ám ne is vékonyra,  nagyon mutatós ha  recés késsel dolgozunk.
Vizet  felforraljuk  a sóval  köménymaggal végül hozzáadjuk az ecetet és lehűtjük.
Az előbbiek szerint  felszeletelt   céklát  szélesszájú üvegbe tesszük beledobjuk a  torma darabokat  és felöntjük hogy a lé ellepje az üveget lezárjuk és hideg helyen tároljuk.
   




Jó étvágyat !  
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése