Húsvétkor, illetve azt megelőzően, évek óta készítek nyuszit is a gyerekek miatt, amikor kenyeret sütök. Nem túl bonyolult s kedves színfoltja az asztalnak egy- egy étkezéskor.
A kenyér tésztát készíthetjük tetszőleges lisztből.
Egyszerűen a formája más, a tészta, az elkészítés a kenyér alap receptjével megegyező. De talán még így sem pontosan fogalmaztam, mert a bármilyen kenyér változatból készíthető.
Ilyenkor tavasszal lehet(ne) olajbogyóval gazdagítani a kenyeret. De lehet(ne) magos is ( tökmag-, napraforgó-, len-, szezám mag kerülhet bele/mák?/,) kinek, hogy tetszik illetve, mihez fogja kínálni,a hangsúly most a nyuszi formán van.
Én előző nap felfuttatom az élesztőt, kevés liszttel megszórom és egy teljes éjszaka hagyom pihenni , dolgozni az élesztőt.
Ez így bevált.
Másnap bedagasztom, langyos sós vízzel és a liszttel gép segítségével, míg homogén nem lesz,majd letakarva pihentetem.
Ha duplájára nőtt( megkelt) lisztezett munkafelületre borítom, ha megfelelő alapanyagokkal dolgozunk teljesen elválik az edény oldalától a tészta..
Kézzel átgyúrom,formázom.
Nehéz pontosan leírni meddig kell gyúrni azt az ember egy idő után érzi.
Mire kész,jó a tészta a munkaasztal is tiszta az összes lisztet feldolgoztuk és kezünk is tiszta nem ragad, nem lisztes, a tészta rugalmas, jól formázható.
Általában hosszúkásra alakítom tésztát mert könnyebben, mutatósabban szeletelhető így a kenyér.
Most a nyuszikhoz, csíkokat vágok le ebből hosszúra formázott kenyértésztából ,átsodrom a kezem és a munkaasztal között hengerelve,hogy sima legyen feltekerem csiga alakra, a fejekhez a csík 1/3 részét kicsit kilapítom tojás -vagy oválisra formázom, összeragasztom,enyhén összenyomon, a füleknél csak a konyhában kenyérhez használatos ollóval ketté vágom középen tésztát mindkét fül közepét kicsit végig húzom az olló hegyét. Eligazgatom és sütőpapírral bélelt lemezem gőzös sütőben ropogósra sütöm.
A szemeket vagy az ollóval jelöljük be, vagy maggal "jelöljük ki ".
Ha kész megspricceljük vagy ecsettel áthúzzuk hideg vízzel ,hogy fényesebb legyen a felülete.
Az idén a tésztába medvehagymát tettem, sőt még töltelék is került a nyuszikba.Darált sonka és fehér friss sajt keverékét töltöttem a nyuszik "testébe". Először téglalapokká nyújtottam a tészta csíkot majd a tölteléket ráhelyezve feltekertem és a fentiekben leírtak szerint folytattam a formázást.
Hozzávalók:
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
A kenyér tésztát készíthetjük tetszőleges lisztből.
Nálunk a kenyér és péksütemény már évek óta graham-, teljeskiőrlésű- vagy rozs lisztből készül.Ha van, szívesen használok, hajdina-, zab-, vagy árpa lisztet is, ezeket azonban keverem nem csak azt áruk miatt de a könnyebb megmunkálhatóság miatt is csak kis mennyiségben használom.
Egyszerűen a formája más, a tészta, az elkészítés a kenyér alap receptjével megegyező. De talán még így sem pontosan fogalmaztam, mert a bármilyen kenyér változatból készíthető.
Ilyenkor tavasszal lehet(ne) olajbogyóval gazdagítani a kenyeret. De lehet(ne) magos is ( tökmag-, napraforgó-, len-, szezám mag kerülhet bele/mák?/,) kinek, hogy tetszik illetve, mihez fogja kínálni,a hangsúly most a nyuszi formán van.
Én előző nap felfuttatom az élesztőt, kevés liszttel megszórom és egy teljes éjszaka hagyom pihenni , dolgozni az élesztőt.
Ez így bevált.
Másnap bedagasztom, langyos sós vízzel és a liszttel gép segítségével, míg homogén nem lesz,majd letakarva pihentetem.
Ha duplájára nőtt( megkelt) lisztezett munkafelületre borítom, ha megfelelő alapanyagokkal dolgozunk teljesen elválik az edény oldalától a tészta..
Kézzel átgyúrom,formázom.
Nehéz pontosan leírni meddig kell gyúrni azt az ember egy idő után érzi.
Mire kész,jó a tészta a munkaasztal is tiszta az összes lisztet feldolgoztuk és kezünk is tiszta nem ragad, nem lisztes, a tészta rugalmas, jól formázható.
Általában hosszúkásra alakítom tésztát mert könnyebben, mutatósabban szeletelhető így a kenyér.
Most a nyuszikhoz, csíkokat vágok le ebből hosszúra formázott kenyértésztából ,átsodrom a kezem és a munkaasztal között hengerelve,hogy sima legyen feltekerem csiga alakra, a fejekhez a csík 1/3 részét kicsit kilapítom tojás -vagy oválisra formázom, összeragasztom,enyhén összenyomon, a füleknél csak a konyhában kenyérhez használatos ollóval ketté vágom középen tésztát mindkét fül közepét kicsit végig húzom az olló hegyét. Eligazgatom és sütőpapírral bélelt lemezem gőzös sütőben ropogósra sütöm.
A szemeket vagy az ollóval jelöljük be, vagy maggal "jelöljük ki ".
Ha kész megspricceljük vagy ecsettel áthúzzuk hideg vízzel ,hogy fényesebb legyen a felülete.
Az idén a tésztába medvehagymát tettem, sőt még töltelék is került a nyuszikba.Darált sonka és fehér friss sajt keverékét töltöttem a nyuszik "testébe". Először téglalapokká nyújtottam a tészta csíkot majd a tölteléket ráhelyezve feltekertem és a fentiekben leírtak szerint folytattam a formázást.
Hozzávalók:
- 500 g liszt
- 20 g élesztő
- 10 g tengeri só
- 10 g olajos mag( napraforgó,tökmag)
- 1 evőkanál medvehagyma pesto (opcionális)
- a töltelékhez :
- 200 g füstölt sonka
- 100 g friss fehér sajt
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése