Borús, kicsit szeles az idő. Az elmúlt napok áprilisi "nyarat idéző" meleg napsugarait és a verőfényes vidám tavaszi napokat a borús melankólia váltotta fel.
Gondoltam egy merészet, a mai ebédünk legyen élénkítő, kávés .
Igen, kipróbáltam már, itt egy télvégi napon,hogyan párosítható a hús mellé a kávé,s most újra, a kávé a fűszerem,természetesen másként.
Vadat enni nagyon jó dolog, egészséges és finom is, ezt a tanácsot szem előtt tartva igyekszem időről időre vad ételt kínálni, lehetőség szerint minnél változatosabban elkészíteni.
Ma vaddisznó comb van.
Így készítem : A szokásostól eltérően nem pácoltam be, csak hagytam néhány napot a hűtőben pihenni .
Első lépésként szárazon fűszereket pirítok egy lábosban .
Mustármagot, koriandert, babérlevet, köménymagot.
Ezt követően egy kanálnyi szőlőmag olajon a húst gondosan minden oldalról átsütöm.
Ha már gyönyörű piros színt kapott, tűzálló edénybe átköltöztetem a pirított fűszerekkel beburkolom,sózom és nem túl forró sütőben ( 160 fokon ) fedővel lefedve sütögetem, a sütési idő fele környékén főzök egy jó erős "feketét" ( espesso krém kávét) amit aláöntök és időként meglocsolgatva készre sütöm a húst, kikapcsolt sütőben hagyom pihenni, ez idő alatt is tovább puhul, illetve szívja magába a szaftot.
Tálalás előtt a szaftját leszűröm, felforrósítom, elkeverem vörös borral, egy kanál étel keményítővel sűrítem, beforralom.
A húst szeletelem, a mártással meglocsolva, áfonya lekvárral körítve adom asztalra.
Tavaszi köretet mángoldos-medvehagymás gnocchi-t kínálok hozzá és sok -sok friss zsenge natúr zöld saláta levelet.
Hozzávalók:
- 1-1,5 kg Vaddisznó comb
- 1 csésze erős espresso (krém) kávé
- 1/4-1/4 kávéskanál mustármag, koriander,köménymag
- 2-3 levél babér levél
- 1/4 kávéskanál tengeri só
- 20 g ételkeményítő
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál szőlőmag olaj
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése