Tufahije az édes édesség, eddig még nem találkoztam vele. Ez az első alkalom. Ebéd utáni deszert javaslat.
Bár, számomra túl töménynek, túl édesnek ítéltetett, el kell ismernem ízletes édesség, a gyümölcs némileg üdítő friss íze kellemesen kiégészíti a diós tölteléket, azért az igazsághoz hozzátartozik, talán a "serbet" azaz cukorszirup miatt, két falat elég volt belőle.
Eredetileg Perzsiából származik ez a Balkánon oly közkedvelt édessség, a török hódítók hozták e receptet is magukkal.
Párolt, főtt alma, diókrém töltelékkel sűrű cukorszirupban tejszínhabban gazdagon díszítve ez a
tufahije.( تفاحة) /= alma /Bosnia-Hercegovinában,Makedoniában és Szerbiában oly népszerű édesség.
A diókrémet vajból, daráltdióból, tejszínből és cukorból készítik.
Hozzávalói :
- 4 közepes alma
- 100 g cukor
- 80 g darált dió
- egy tojás fehérje
- egy citrom leve
- 2 g vaniliás cukor
- 2 dl hab tejszín
- 1/2 l víz
Elkészítse:
Az almákat meg kell hámozni, a magházukat eltávolítani és cukros-citromos vízben nem túl puhára főzni.
A krémhez a vajat habosra keverni, tojás fehérjét, tejszínt kemény habbá kell verni. Óvatosan összekeverni, hozzáadni a darált diót, evvel a krémmel kell megtölteni az almákat majd a cukorsziruppal leönteni, gazdagon tejszínhabbal hidegen jól behütve kínálni.!!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése