Most kell eltenni a nyár közepén , ha karácsonykor ecetes szilvát szeretnénk az ünnepi menübe! Ehhez a recepthez félérett olasz kék szilva kell vagy ringló szilva.
Július volt.....
Nyári zápor, zivatar, elsötétült a táj délidőben, aztán leszakadt az ég, dörög, villámlik egy kicsit hozzá, patakokban ömlik a víz az utcán, autók helyett mintha sebes folyású folyó uralná az úttestet.
Vége a néhány napos nagy hőségnek, ma még 30 fok van ugyan, de holnapra már lecsökken max.24-re. Kellemes illat árad a kert felől, eső áztatta föld illata időnként hűs szél kíséretében, jól esik az elmúlt napok tikkasztó hősége után .
Ideális ez a nap a konyha tevékenységre, itt az ideje a szilvák üvegbe tevésének .
Készül a
fűszeres ecetes szilva
Igen, nagy kedvenc ez nálam, bár idejét se, tudom megmondani mikor ettem utoljára .
Míg Budapesten minden karácsonykor a másodnapi ebédre felbontott egy üveget "csak nekem " Nagynéném, aztán a másikat elcsomagolta, - "vidd csak el ! " ..de rég is volt --
Igen, apai Nagynéném készítette és a töltött dagadó (azt is én rendeltem, évente egyszer immár tradicionálisan a karácsonyi menü részeként ) ) mellé tálalta fel. Sok idő elmúlt azóta, s bár előre -látóan elkértem a receptet ami meg is érkezett évekkel ezelőtt egy levélben, sajnos el is keveredett, hosszú ideig mind hiába kerestem, de most előkerült, itt van és én megcsinálom !
Íme a recept a levélből
"Most leírom a szilvát hogyan tedd el .......
E Fő az, hogy szép gyümölcs legyen egészséges! A szilvát 3-4 szer meg kell mosni. Az üvegeket szép tisztára mosni, tiszta, asalt konyharuhára borogatni.
A vizet felforralni, amibe sót, egész szegfűszeget és egész fahéjat, szegfűborsot teszel, cukrot, ecetet.
1 kg szilvához 6-7 dl víz, 3-4 kanál ecet kell. Ízlés szerint rakjad a fűszereket, sőt az üveg nagyságától függ minden mennyiség. Steril nem zsíros lábasba rakd a vizet forralni a fűszerekkel, majd ebben forgasd meg a szilvákat. Lé nélkül rakd szorosan üvegekbe. Sorosan két soros celofánnal ( amit előtte megvizezel ) kösd le . Tegyél bele 2 g szalicilt és 2 kávéskanál rumot is mielőtt lekötöd. Jó 2 soros újságpapírba csomagold be és meleg pléddel takard be ! 24 óráig tarts a dunsztban.
Ibikém ! Saját szád íze szerint ízesítsd. A fűszereket oszt szét az üvegekbe is. Ügyes legyél !"
ezen útmutatás szerint készült a
fűszeres ecetes szilva télire
- 20 szem szilva /egy nagy és egy kis üveghez elegendő mennyiség
- fűszerek: 2 rúd fahéj, teáskanálnyi szegfűszeg,
- 1/2 teáskanálnyi szegfűbors
- 4 evő kanál alma ecet
- 2 evő kanál cukor
- 1/2 teás kanál tengeri só
- 1/2 liter ásványvíz
- 1-1 teás kanál erdei méz
Először is szárazon a fűszereket kicsit megpirítom, cukrot karamellizálok és felengedem ásványvízzel, igen ezt forralom, mert csap víz klórtartalmától megpuhulhat a szilva én pedig ropogósan szeretem.
Aztán a fenti leírást követve, amit kiegészítenék annyival hogy miután megtöltöttük az üvegeket szilvával a fűszeres ecetes lével felöntjük, hogy ellepje a szilvákat. Kicsit módosítottam az eljárást, mivel csavaros üvegekbe tettem a szilvákat így a celofán lemaradt és a hűtőtáskás kihűtést alkalmaztam mint már annyiszor, most pihennek a szilvák is, szépen az üvegekben, várják a megfelelő alkalmat amikor kibontásra kerülhetnek .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése