A napokban kaptam egy fotót, rajta két csodás sütemény az I s c h l e r, az eredeti, legalábbis a Bad Ischl -i Zauner cukrászdából származó.
Barátaink jártak arra felé és kedvesen gondoltak ránk, ha süteményt nem is, fotót küldek róla és véleményt : -"nagyon finom " !
A Zauner Cukrászda, 1821-ben nyitott, és máig megőrizte (császári és királyi monarchia) hangulatát.
Napjainkban a Zauner cukrászda Bad Ischl egyik nevezetessége. Itt megkóstolhatjuk az eredetileg a császári családnak készített „ischler fánkot” melyet már egész Európa ismer.
A világhíres süteményen kívül természetesen más osztrák finomságokat is fogyaszthatunk itt egy délutáni kávé mellé .
Bad Ischl
470 méterrel a tenger színt felett, a Salzkammergut szívében fekszik a legrégebbi osztrák sós gyógyfürdő és népszerű téli sporthely. Az 15000 lakosú Bad Ischl fejlődéstörténete elválaszthatatlan a só történetétől, mindig ez képezte a terület egzisztenciális alapját. 1392-ben a település megkapta a vásártartási jogot. 1562-ben felfedezték az ischli Sóhegyet, majd a gazdag sótelepek kiaknázására megépítették az első főzőházat.
Ferenc József császár és király hat évtizeden keresztül Ischlben nyaralt, egykori klasszicista stílusú, biedermeier berendezésű villáját a XIX. század második felében alakították át mai formájára
" Ma a császári nyaraló olyan mintha csipkerózsika-álmát aludná, a betérő turista szinte várja, hogy libériás inasokba botlik a lépcsőfordulókban, vagy Erzsébet császárnét pillantja meg maga mögött a számtalan tükör egyikében. A császárné szobájában félhomály uralkodik, a paravánokon fényképek, ugyanis rajongott a fényképezésért. Legszívesebben asszonyokat fényképezett, társadalmi rangtól függetlenül kereste bennük a szépséget. De vannak fotók a kedvenc, „magyar” lányáról Mária Valériáról is.
A nyaraló festményei mind az élet szeretetéről tanúskodnak, bajor és osztrák alpesi tájképek, idillek, lovak, vadászatok. Innen hiányoznak a komor ősök festményei, mint ahogy maga a Kaiservilla építészetileg könnyed, egyszerű.
A városban ismerkedett meg Ferenc József jövendőbelijével, és itt, a Szent Miklós templomban történt meg a hivatalos eljegyzés, amit előzőleg az egykori Seeauerhausban (ma Városi Múzeum) jelentettek be. Még ugyanezen a napon a pár áthajózott Hallstattba, ahol a linzi püspökkel is közölték az örvendetes hírt.
A Kaiservillát a császári pár nászajándékba kapta Zsófia főhercegnőtől. 1854-ben már beköltöztek a félig kész épületbe. Ettől kezdve Bad Ischl lett a császár hivatalos nyári rezidenciája. Ferenc József haláláig minden nyáron eltöltött itt hosszabb-rövidebb időszakot. Csupán 1848, 1878, 1915-1916 voltak azok az évek, amikor nem járt itt. Összesen 81 alkalommal ünnepelte Bad Ischlben augusztus 18-ára eső születésnapját."
így muttaja be a regnumportal.hu
Hozzávalók :
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 40 g barnacukor
- 1 tojássárgája
- fahéj
- 60 g mandula
- szilvalekvár ( frissen sütött)
- étcsokoládé ( 75 % kakaó)
Az előkészített anyagok közül a lisztet elmorzsoljuk a hideg apróra vagdalt vajjal, majd hozzáadjuk a vagdalt mandulát, cukrot, fahéjat és tojássárgáját.
Gyors mozdulatokkal dolgozunk!Kigömbölyítjük, hűtőben pihentetjük a tésztát.
Felhasználáskor( min . 30 perc múlva) vékonyan 3-4 mm-vastagságúra kinyújtjuk, 6-7 cm átmérőjű lapokat szúrunk ki belőle.
Sütőpapírral bélelt sütőlapon 180 fokon sütjük kb.12 percet.
A lapokat a szilvalekvárral összeragasztjuk. Szilva, mert ősz van és ép most sült ki egy friss adag, igen sült, csak úgy egyszerűen a sütőben, a megmosott szilvák néhány óra alatt lekvár sűrűségűre sülnek, aztán a magokat könnyűszerrel kilehet kanalazni belőle. Cukrot nem tettem bele, mégis kellően édes, nincs az a hamisíthatatlan illata,zamata mint a szabadtéren az üstben készültnek, de van némi hasonlóság a készítésében. Mivel azonnali felhasználásra készül, így tartósításáról elállhatóságáról nem tudok semmit sem mondani. Érdemes kipróbálni!
Az eredeti ischler ribizli lekvárral van betöltve ami pikáns, de a szilva bizton állíthatom nem rontja le az összhatást.
Ezután kell a csokoládéba mártani és ha megkötött a csoki már kóstolható is .
.....ha kész, csokoládéval kell bevonni |
Legközelebb, ha islert csinálsz, a csokit hígítsd fel étolajjal. Érdemes ezt egy kis, öblösebb tálkában végezni. A csoki hígabb és "több" lesz, így könnyebben tudod mártani.
VálaszTörlésRemélem nem haragszol a tanácsomért. Régebben én is sokat kínlódtam vele (lásd az én isleremet), de ma már tudom, hogy csinálják a "nagyok" :)