Hétfő van, őrült meleg, sokan kezdhették meg "évi rendes szabadságukat " örülve kánikulának, elmenekülve város zsivajától, messze a betonból kisugárzó hőség elől. Igen, ilyenkor valóban jól esik a hűs hullámokban megmártózni, de azért ne feledjük a mai világban már nem tanácsos egész nap a strandon sütkérezni. Nem gondolom, hogy könnyű a nagy melegben kirándulni, programokon részt venni, de ez is hozzátartozik a nyári feltöltődéshez, így most egy múlt hónapban megrendezett Balaton parti, cseppet sem szokványos programról szeretnék szólni természetesen nem gasztronómia mentesen .
Az említett program visszarepített bennünket a évszázadokkal korábbi időkbe, a helyszín a római forrást körülvevő hűs és árnyas liget és a felette elhelyezkedő Szép kilátó .
Balatongyörök,
ahol az idén már nem először vendégeskedtünk (bejegyzés itt ) meglepett a hangulatával a közösségi életével ami irigylésre méltó.Ezt a rendezvényt júniusban most második alkalommal rendezték meg. Azért hívták életre - tudtam meg - mert szeretnének kitűnni a környék rendezvényei közül, hisz bor és szőlővirágzás ünnepe van, szinte mindenütt, de Balatongyörök rendelkezik egy csodálatos helyszínnel is ami különlegessé tehetné a nyári programjukat. Így született az ötlet, a forrás körül szervezett római vígságok, gazdag programja dicsérendő kezdeményezés és kivitelezésért is minden elismerés a rendezőknek.Volt itt :- Fűben-fában orvosság van - elnevezésű gyógynövény túra, túravezetővel a korai órákban.
Legionárius bemutató : Római I századi legionárius alaki-, harcalaki-, kiképzési-, skorpió lövészeti ismertetővel, sőt egyes eszközöket ki is lehetett próbálni.
Megismerkedhettünk a támadó és védő fegyverekkel, megtudhattuk mi " gall" sisak típus , a gladius ( rövid római szúró fegyver,55 cm -es két élű, ) a skorpió azaz a nyílvető gép, pilum a hajító fegyver melynek feladata, hogy álljon bele az ellenség pajzsába,így képezzen akadályt, eltávolítása nem egyszerű, mert a pajzsot előbb le kell tenni ,ez által a katona védtelen lesz lettünk kiképzett közönség ....... . a Savaria legió bemutatója végén
skorpió |
centurió az nem mást mint a vezért jelenti |
Majd a püspök úr megáldotta a szőlőt-szőlővirágot.,beszédében szó esett az élet -a forrás és bor valamint az ízlelés és öröm kapcsolatáról, a méz-nektár mint örök élet alapja, akác -hárs rozskalász szimbólumairól. Ezt követően kihirdették a Hegyközségi bor verseny eredményét amit Cserszegtomajon rendeztek.
A borbírák, a borlovagrend tagja elégedettségüknek adtak hangot miszerint csupa tisztességes jó bor versenyzett, a 84 minta valamennyike megfelelt a követelményeknek. Dr. Szakonyi Sándor ceremónia mester kiemelte,a primer gyümölcs illatot fehér boroknál és hogy a megcsúszott szürettel néhány bor különösen jó lett, hibás bor nem volt. Külön felhívták jelenlevők figyelmét a tó feletti 20 % lejtő adta különleges lehetőségre a szőlőtermesztésben és elhangzott egy felhívás is, miszerint a balatoni nyaralókba minél több lugast szőlőt kéne ültetni a szokványos tuja helyett. Végül elismerések jeléül oklevelekkel és díjakkal jutalmazták a borosgazdákat és boraikat.
Korabeli ételekkel is várták a közönséget ebédidőben, igen lehetett kóstolni ...Félreértés ne essék nem a környékbeli éttermek vonultatták fel a római étkek sorát( !), a település asszonyai ragadtak főzőkanalat és
Marcus Gavius Apicius De re conquinaria
A konyhaművészetről
receptek a z ókori római birodalom korából
alapján készítették mint a ....
Árpakása vagy -leves
Hústekercsek Apicius módra
Rózsabor és ibolyabor
Becsinált sárgabarackkal
Baeai babsaláta
Kóstoló |
Időközben eljött sárgabarack szezonja álljon itt most ízelítőül a
Becsinált sárgabarackkal receptje
Becsinált sárgabarackkal receptje
Hozzávalók :
- 75 dkg sertés lapocka
- 1/2 dl olaj
- 1 dl hús leves
- 5 dkg mogyoróhagyma
- bors
- koriander
- római kömény
- szárított menta
- kapor ----ízlés szerinti mennyiségben
- 1 dl aszúbor
- 35 dkg sárgabarack
- méz
- ecet
- garum (receptje alább....
"1. Gargilius Martialis (Kr. u. III. sz.) erre a receptre esküszik: Végy egy csomó jó zsíros halat (pl. szardiniát) és egy 26-35 literes edényt. Ízesítésül száraz fűszernövények kellenek, melyeknek jó erős aromája van. Ilyen a kapor, a koriander, az édeskömény, a zeller, a menta, az oregano, stb. Ezeket rétegesen tedd az edény aljára. Majd tégy rá egy réteg halat, s ezt fedd be 2 ujjnyi sóval. Ismételd meg ezt háromszor, amíg az edény teli nem lesz. Tedd ki mindezt a napra, s hét napig álljon. Aztán 20 napig naponta kevergesd.
2. Egy másik recept szerint: Halak belső részeit (a beleket is!) tedd egy edénybe, és sózd meg. Vegyél kis halakat (a legjobb a bűzöslazac, a sprottni, farkashal), azokat is sózd be, s tedd az edénybe. Rázd össze, majd erjeszd a napon. Miután csökken a hőség (valószínűleg hónapokkal később!), nyomj bele egy erős fonott kosarat a halasedénybe. A kész garum átszűrődik a kosáron, s egy csuporral lemerheted.
3. A bithyniaiak így készítik: A legjobb sprottniból készül, de lehet még farkashal vagy makréla is. Keverd ezeket össze, és tedd egy teknőbe. Dobj 1 modius halra 2 sextarius sót. Óvatosan keverd össze. Majd egy este fedd be, s aztán tedd ki a napra 2-3 hónapig. Néha rázogasd meg."
"Tégy egy fazékba olajat, garumot és bort. Vágj bele száraz mogyoróhagymát, s adj hozzá kockára vágott sertéslapockát. Miután megfőtt, törj össze borsot, római-köményt, szárított mentát és kaprot, önts hozzá mézet, garumot, aszúbort, egy kis ecetet és egy keveset a húslevesből; majd keverd össze. Öntsd a húsleveshez. Tégy bele kimagozott sárgabarackot, teljesen főzd meg, majd sűrítsd beletördelt tésztával. Szórj rá borsot, s tálald. "
(Forrás: APICIUS De re coquinaria Szakácskönyv a római császárkorból Enciklopédia Kiadó Budapest,1996)
.
Sajnos a borból itt nem volt kóstoló, de délután a nyitott pince napok keretében a "római borút " mentén gyalogosan és lovaskocsikkal a györöki pincékben lehetőség nyílt erre is .
Kínáltak viszont korhűen rózsa bort vagy inkább likőrt ...A gyerekekről sem feledkeztek meg,volt itt ügyességi játék és a sátrakban kézműves termékek vására, helyi rádió élő közvetítse vitte hírt.....tova és jött népes sereg .....
Ókori történeti játékok,vetélkedők
és amiről nem szóltam : volt itt kézműves vásár, gladiátor kocsma, római lakoma sátor
Lakodalmas sátor zeneszóval,utána utcabál a Szépkilátónál
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése