Vége a cseresznye szezonnak, legalábbis itt már eltűnt a piacokról. Az utolsó szemeket sikerült megmentenem erre a tortára, mely azért oly különleges mert nyári születésnapokra a nagy meleg miatt nálunk általában nem készül torta. Most azonban a hét eleje még enyhe volt és az ötlet, hogy cseresznye torta készüljön nagyon megtetszett. Az idén úgy- sem csináltam semmilyen cseresznyés édességet pedig számunkra kitolódott a cseresznye idény, sőt ,még vendégeskedtünk is "cseresznyés kertben " ahol nem tudtunk betelni a cseresznye közelségével. Az én 8 évesemnek nagy élmény volt egyenesen fáról csemegézni,mig mi felnőttek aggódó szemeinkkel követtük útját a fán. Igen csak úgy mosatlalnul is, ami nálunk, velünk eddig még soha nem fordult elő, köszönhetően egy Balaton feletti biokert tulajdonos ismerősünknek felejthetetlen élményben részesültünk a szünidő kezdetén .
Ez a torta kétféle piskótából készült a világos levendulás lime-s, a sötét csokoládés levendulás. Kétféle cseresznyével sárga- és fekete cseresznyével valamint mascarponeval töltöttem és charlotte formára alakítottam.
Valamennyiünk megelégedésére nagyon kellemes az összhatása, mutatós, gyümölcsös, lágyan krémes és a levendula amitől kissé roppanós a puha tészta, illetve a limehéj ami üde friss, különleges ízt kölcsönöz valóban jó párosítás lett.
Most először készült ez a torta, pillanatnyi ihlet szüleménye, de lesz ismétlés az biztos.
A már ismert klasszikus módon piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3 cukorral kemény habbá verjük.A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk fehérje habot, a liszt és étkezési keményítő keverékét beleforgatjuk, az így kapott piskóta tészta feléhez levendulát és kakaó port keverünk, míg a másik feléhez levendulát és reszelt lime héjat adunk, mindkét tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra simítjuk és 180 fokon gőz mentes sütőben megsütjük.
Ha megsült akkor átfordítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és feltekerjük a világos részt.
Időközben a cseresznyéket megmossuk kimagozzuk és külön -külön kevés cukorral átfőzzük csak ép hogy 5-7 percig, majd kihűtjük.
A világos piskótába betöltjük a sárga cseresznyét, a marcipánt kinyújtjuk, ráfektetjük a piskótát és együtt feltekerjük úgy, hogy a marcipán legyen kívül. Hűtőben pihentetjük, ha már jól szeletelhető 1 cm-nyi szélesen felszeleteljük. Az így kapott szeletekkel kibéleljük a formát, a fekete cseresznyét a fahéjjal, mascarponeval elkeverjük, a formába simítjuk és lezárjuk a csokoládás piskótával amit kör alakúra szabtunk. Ismét hűtőben ajánlatos pihentetni fogyasztásig, amikor is torta tálra borítjuk és szeleteljük.
Hozzávalói :
- 6 tojás
- 120 g cukor
- 80 g liszt
- 40 g étkezési keményítő
- 20 g levendula
- 50 g holland kakaó por
- 1 lime reszelt héja
- 600 g sárga cseresznye
- 400 g fekete cseresznye
- 150 g cseresznye színű marcipán
- 250 g mascarpone
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése