rovatok

2010. augusztus 16., hétfő

RATATOUILLE a francia zöldségragu, amit a nyárra teremtettek


Ha nyár, akkor mediterrán ízek a tányéron!
A ratatouille, ez a klasszikus francia zöldségragu mindig tökéletes választás, ha könnyű, mégis karakteres ételre vágyunk.



ratatouille


A recept iránti rajongásom egy különös helyről indult: évekkel ezelőtt egy mallorcai királyi ebédről szóló hírben figyeltem fel rá, ahol a menü egyik fogása ratatouille rombusz hallal volt. Akkor eldöntöttem, hogy nálunk is helye lesz ennek az ételnek, még ha a család férfi tagjai addig is csak folyókon, tavakon gyakorolják a horgászatot, míg egyszer egy rombusz hal is horogra akad.



a
Addig is marad a hal nélküli, klasszikus ratatouille, ami önmagában is megállja a helyét. Sőt, most egy különleges, fokhagymás-petrezselymes rákos változatot is kipróbáltam, amit bátran ajánlok, ha valaki a tenger ízeire vágyik.












ratatouille és rák




ratatouille és hátszín


Klasszikus francia ratatouille recept (4 főre):

Hozzávalók:

  • 3-4 érett paradicsom

  • 2 piros kaliforniai paprika

  • 2 közepes cukkini

  • 1 közepes padlizsán

  • 2-3 szál újhagyma

  • 1 fej 

  • 2-3 evőkanál olívaolaj

  • friss koriander vagy petrezselyem

  • tengeri só

  • frissen őrölt fekete bors

  • (opcionálisan: kevés erőleves vagy húsleves)


Elkészítés:

  1. A zöldségeket megmossuk, szárazra töröljük, és felkockázzuk.

  2. Egy nagy serpenyőben, olívaolajon, közepes lángon egyenként megsütjük a zöldségeket, míg enyhén megpirulnak. A megsült zöldségeket melegen tartjuk.

  3. Amikor minden zöldség elkészült, visszatesszük őket a serpenyőbe, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát és a meghámozott, negyedelt paradicsomot.

  4. Lassú tűzön, időnként megkeverve főzzük, amíg a paradicsom levet ereszt és a ragunk szaftos, mégis sűrű lesz. Ha szükséges, kevés erőlevessel lazíthatjuk.

  5. Sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük, végül friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk.









Ez a provanszi zöldségragu önmagában is tökéletes, de remekül illik grillezett húsokhoz, halakhoz vagy akár rákhoz is.





ratatouille

Ratatouille fokhagymás-petrezselymes rákkal

A legutóbbi mediterrán ebédünkön a ratatouille mellé fokhagymás-petrezselymes rákkal is kísérleteztem – igazi nyári csemege lett belőle!
A rákokat kevés olívaolajon, apróra vágott fokhagymával és friss petrezselyemmel átsütöttem, majd forrón, a ratatouille mellé tálaltam.

Ez az egyszerű trükk egy pillanat alatt különleges ünnepi fogássá varázsolja a hagyományos zöldségragut – ajánlom kipróbálásra!




A ratatouille nálunk a nyár egyik kedvenc fogása – legyen szó klasszikus verzióról, rákos változatról, vagy akár egy egyszerű grillköretként való tálalásról.


Még több zöldséges egytálétel és lecsós recept a blogon:

Ha szereted a ratatouille-hoz hasonló, zöldséges, szaftos ételeket, nézd meg ezeket a recepteket is:

Anyukám klasszikus magyar lecsója – roppanós paprikával
Lecsós hátszín házi knédlivel és zöldbabágyon
Shakshuka – közel-keleti tojásos lecsó, fűszeresen
Sataraš – balkáni lecsó paradicsommal és paprikával

További nyári zöldséges ételekért is érdemes körülnézni a blogon!




Rozmaringesibolya logo


Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:





















Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése