A vadhús a természet íze lenne?
A vadhús fogyasztás előnyeit sorolhatnánk hosszasan a háziállatok húsával szemben . Azt mindenki tudja egészségesebb, mégis ritkábban kerül a tányérunkra,nem fogyasztunk rendszeresen vadat, pedig számtalan recept és elkésztési mód áll a rendelkezésünkre.
Most egy egyszerű receptet szeretnék bemutatni nem a klasszikus vadpörkölt készült bár az elkészítési mód nagyon hasonló talán csak a fűszerezése eltérő.
A zsíron az apróra vágott hagymát megdinszteljük, (üvegesre), erre dobjuk az előkészített apróhúst ( megmosott leszárított, szükség szerint hártyáktól ,inaktól megtisztított szarvashúst ). A húst minden oldalról átpirítjuk, ( fehéredésig, de az se baj ha egy kis színt kap, ( pörzsanyag képződik), majd megszórjuk a fűszerekkel, mint kakukkfű, borókabogyó és állandó kevergets közben tovább pirítjuk, sózzuk és végül az őrölt pirospaprikát Is hozzáadjuk átkeverjük, majd felöntjük vízzel, esetleg alaplével ( húslevessel ,erőlevessel ha van) .Ügyeljünk a folyadék ép csak annyi legyen ami pont ellepi a húst, ne főzzük bő lében inkább csak pároljuk a húst fedő alatt . Állandóan ellenőrizve a folyadék mennyiséget, szükség esetén pótolva azt. Lassú tűzön pároljuk készre az ételt, amíg pirítottuk lehet magas lángot használni, de a folyadék hozzáadása után már nem célszerű 1-2 óra alatt főzzük puhára húst. A főzés utolsó fázisában adjunk hozzá egy deci vörös bort és kanálnyi feketeribizli vagy áfonya dzsemet esetleg eg ykiskanál mustárt is.
Burgonya krokettel, sült sütőtökkel, vagy dödöllével tálalhatjuk .
Hozzávalók :
- 800g szarvas apróhús
- 1 fej vöröshagyma
- Mokkáskanál szárított kakukkfű
- 4-5 boróka bogyó
- Só
- Kávés kanál őrölt pirospaprika
- Mokkáskanál csípős paprika ( 1 szárított chili összetörve)
- Víz vagy alaplé
- Kávés kanál mustár
- Evőkanál fekete ribizli vagy áfonya dzsem
- 1 dl vörös bor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése