A libamáj hungaricum, jut eszembe először, bár a francia konyha szintúgy kedveli mint a magyar. Számtalan ínycsiklandozó fogás készülhet belőle.
A ludas kásától kezdve a pástétomon keresztül a borzselében kínált libamájig hosszú lenne a sor ha mindent fel szeretnénk sorolni.
Rántott libamájjal talán nem túl gyakran találkozunk még az éttermek étlapjain sem.
Mi anno a ráckevei Savoyai kastélyban ettünk többször is, nagyon sajnáljuk, hogy bezárták a kastélyszállót és jelenleg nem látogatható sem az épület sem a park.
A bécsi szelet, rántott szelet mellett az ünnepi fogások közt is szerepelhetne a ritka alkalommal készített rántott libamáj.
Megkockáztatom a karácsonyi ünnepi ebéd fénypontja lehetne ha szokásos rántott hús helyett libamájat paníroznánk ez alkalommal.
Libamájhoz eleve nem jutunk gyakran ezért is ünnep amikor asztalra kerül.
Elkészítése a fent említett panírozott húsokkal teljesen megegyező.
Amikor felszeleteljük és kiklopfoljuk ügyeljünk rá, ne roncsoljuk a májat.
A többi a már ismert módon történik, lisztbe, tojásba és zsemle/kenyér morzsába forgatjuk, majd bő forró zsiradékban kisütjük mindkét oldalát. A kész rántott libamáj szeletekről felitatjuk a felesleges zsiradékot és forrón, frissen tálaljuk.
Ha azonban a hagyományos zsemlemorzsát is felcseréljük panko morzsára akkor igazán különleges fogással lephetjük meg a családot,a vendégeket. Érdemes tenni egy próbát!
A panko tulajdonképp egy olyan kenyérmorzsa ami kicsit durvább, szemcsésebb mint a megszokott zsemlemorzsa. A nagyobb morzsa miatt nem lesz olyan egyenletes a kész sült felülete.
Ha panko morzsában sütünk akkor a panírozáshoz ne egész tojást használjunk hanem csak tojássárgáját ez sűrűbb bevonatot képez, süthetjük bátran kevés zsiradékban a serpenyőben a panko morzsa kiválóan alkalmas kevés zsiradékban való sütéshez.Az eredeti japán panko morzsa világos és puha, levegős. Természetesen lehetőség szerint most is a házi sütésű saját kenyeret ajánlom alapanyagnak és ebből saját készítésű panko morzsát. Ha valakinek nem lenne módja rá akkor lehetőség van üzletben is megvásárolni a kész panko morzsát, bár szerintem érdemes magunk próbálkozni az elkészítése nem okozhat gondot egy háziasszonynak és legalább tudjuk mi van benne, szerintem finomabb is. Érdemes rászánni egy kis időt a panko morzsa elkészítésére!
Ha panko morzsába panírozunk a ropogós külső kevésbé szívja magába a zsíradékot, tehát duplán jól járunk .
Télen nálunk fűszeres ecetes szilva jár a rántott libamáj mellé,ősszel azonban füge jam és fügés lilahagyma lekvár vagy körte szósz .
Hozzávalók:
- 600 g libamáj
- 50 g liszt
- 150 g zsemlemorzsa,kenyér morzsa vagy panko morzsa
- 2 tojás
- só
- 150 g zsiradék ( olaj ,sertészsír ,kókuszolaj)
A libamájakat egyenlő szeletekre vágjuk,gyengéden megveregethetjük őket ( kiklopfoljuk ) hogy ne legyenek túl vastagok a libamáj szeletek, de dolgozzunk nagyon óvatosan, ne törjük a májat össze. Először forgassuk lisztbe majd enyhén sós felvert tojásba, végül a morzsába.Ugyan úgy járunk el mint amikor rántott húst bécsi szeletet készítünk. Forró zsiradékban kisütjük, az egyik oldalát fedő alatt, majd miután megfordítottuk a másik oldalára a panírozott libamáj szeleteket már fedő nélkül sütjük tovább, míg szépen meg nem pirul a prézli.
Papírtörlőre szedjük a felesleges zsiradékot felitatjuk róla és forrón tálal.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése