Zöldborsós újhagymaleves,sajtos galuskával
Egyszerű, könnyű tavaszi zöldség leves a zöldborsós újhagymaleves sajtos galuskával.
Ilyenkor tavasszal alig várjuk friss zöldségek megjelenését május végén már van friss zöldborsó a piacon .
Új sárgarépa és petrezselyem gyökér is a zöldborsó leveshez ami gyermekkorom meghatározó késő tavaszi étele volt Szívesen emlékszem vissza az ízére ahogy Anyukám főzte s bármily meglepő nem untuk meg még ha egymást követő napokon is került tányérunkra természetesen minden nap frissen főzve.
A borsó fejtésbe elég korán bekapcsolódtam és bár nagyon nem lelkesedtem iránta a zsenge nyers borsót nagyon szerettem szívesen voltam elő kóstoló.Ez a mai napig nem változott, mielőtt megveszem a piacon feltétlen kibontok egy borsó hüvelyt alaposan szemügyre veszem ,s bár én nem szoktam kóstolgatni a piacon ( van aki gyümölcsöket is megkóstolja mielőtt megvenné) a borsó esetében kivételt teszek.
A zöldborsós újhagyma leves elkészítése:
A friss újhagymát a zöldjével együtt felkarikázunk, kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a kifejtett, megmosott zöldborsót, kicsit pároljuk, sózzuk, majd felöntjük vízzel és lassú tűzön tovább főzzük 10-15 percet. Szerecsendióval fűszerezzük. Közben a puha vajat habosra keverünk egy tojással, grízt, sót adunk hozzá és reszelt a sajtot majd pihentetjük egy negyed órát hideg helyen. Két kanál segítségével a forró levesbe szaggatjuk, puhára főzzük.Tálaláskor apróra vágott snidlinggel hintjük meg .
hozzávalói :
- egy csokor zsenge újhagyma
- 500 g frissen fejtett zöldborsó
- kanál olívaolaj
- 20 g vaj
- 40 g gríz
- só
- 20 g reszelt parmezán
- egy tojás
- snidling
Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése