Van új a nap alatt, számomra ez a múlt hónapban a langalló volt .
A húsvétot Balatonon töltöttük, egy kis faluban, ami nagyon hangulatos, tele kedves emberekkel talán a gyönyörű táj lehet az oka, de itt mindenki kedves és figyelmes és nemcsak a turista csalogatás miatt. Húsvét hétfőn közös délutáni programra hívott egy plakát a faluban, gyerek program szögeztem le játékos vetélkedők, tojás karcolás, megpróbálunk ott lenni.
El is mentünk, ugyan nem kerülte el a figyelmemet a plakáton elbujtatott felszólítás, aki teheti hozzon valami harapni valót, inni valót. Mivel én szálló vendég voltam így nem készülhettem, ám annál nagyobb volt meglepetésem amint láttam kertbe érkező vendégeket gondosan becsomagolt tálcákkal süteményből, pogácsából itt nem volt hiány .
Ünnep köszöntő, torok öblögető is akadt erősebb és a hegy nedűje
is ...
A húsvétot Balatonon töltöttük, egy kis faluban, ami nagyon hangulatos, tele kedves emberekkel talán a gyönyörű táj lehet az oka, de itt mindenki kedves és figyelmes és nemcsak a turista csalogatás miatt. Húsvét hétfőn közös délutáni programra hívott egy plakát a faluban, gyerek program szögeztem le játékos vetélkedők, tojás karcolás, megpróbálunk ott lenni.
El is mentünk, ugyan nem kerülte el a figyelmemet a plakáton elbujtatott felszólítás, aki teheti hozzon valami harapni valót, inni valót. Mivel én szálló vendég voltam így nem készülhettem, ám annál nagyobb volt meglepetésem amint láttam kertbe érkező vendégeket gondosan becsomagolt tálcákkal süteményből, pogácsából itt nem volt hiány .
Ünnep köszöntő, torok öblögető is akadt erősebb és a hegy nedűje
is ...
...Aztán a népes gyerek seregtől kissé távolabb a kemence mellett szorgoskodó kezek készítettek valamit amiről kiderült ez a langalló , szégyen ide, szégyen oda vissza kérdeztem és próbáltam mélyen emlékezetembe vésni a szót amivel most találkoztam először, igaz később kiderült csak az elnevezés ismeretlen számomra, ez nem más mint a jól ismert kenyér lángos egy változata !Oh, ezzel már gyermekkoromban megismerkedtem mikor még Nagymama kenyeret sütött, vitte pékhez, de előtte elcsípett egy darabot tésztából amit a forró sütőben megsütöttünk, fokhagymával, tejföllel, aludttejjel ki-ki ízlése, kedve szerint fogyasztotta ( liba -kacsa zsírral )
Íme ez már az én "langallóm "
Kell hozzá apróra vágott füstölt sonka , füstölt húsos szalonna, friss vékony újhagyma és fokhagyma egy -egy jó nagy köteggel na és a kenyértészta amit ezúttal kenyér liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből élesztővel dagasztottam só és langyos víz hozzáadásával, kelesztettem nyújtottam és a rakománnyal együtt sütöttem sajnos kemence hiányában sütőben ...
Jó étvágyat !A balatoni bor most elmaradt mellőle, de remélhetőleg hamarosan pótoljuk -e hiányosságot, ha jól értesültem Pünkösdkor lesz ismét hasonló rendezvény langallóval és más finomságokkal mi is ott leszünk talán ..
A langalló hozzávalói :
500 gr liszt ( teljes kiőrlésű-, és kenyér liszt vegyesen)
friss élesztő
só
langyos víz
cukor
3 dl tejföl
150 gr füstölt sonka
150 gr füstölt szalonna
egy-egy köteg zsenge újhagyma, fokhagyma
Az élesztőt felfuttatjuk kevés vízben pici cukor hozzáadásával. A szitált liszt közepébe tesszük, hagyjuk pihenni.15-20 perc elteltével a tésztát só és langyos víz hozzáadásával bedagasztjuk. Pihentetjük míg legalább kétszeresére nő Ekkor lisztezett munkaasztalra tesszük, átgyúrjuk, cipóvá gömbölyítjük, ismét pihentetjük, majd kinyújtjuk, formára igazítjuk, a peremét kissé felhúzzuk és megszórjuk az apróra vágott sonkával szalonnával, hagymákkal, a tetejére simítjuk a tejfölt és forró sütőben készre sütjük.
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése