Igen a minestrone szintén nagy kedvenc, még mikor meg volt Duna parti víkend ház gyakran főztem ott is a vendégeim nagy megelégedésére, de csinálom csak magunknak is nyaranta, mert ez nyári leves, nekem. Olaszországban talán nem, de cukkini, padlizsán friss zöldfűszerek nálunk azért mégiscsak nyáron szerezhetők be a legkönnyebben. Ez egy tipikus olasz fogás, így bár az alkotó részei közül elhagyható egy és más, vagy szabadon variálhatók a zöldségek, tészta és parmezán nélkül nem kerülhet tálalásra.
Most füstölt oldalas csontot találtam a hűtőszekrényben, de bármilyen füstölt hús darabka, szalonna jó hozzá, mert ez csak azért kell, hogy megadja az alapízt, ezt kell kiolvasztani és azon a zsiradékon sütjük át a zöldségeket amit értelem szerűen tisztitunk, darabolunk. Én még közvetlen az elején morzsoltam bele néhány rozmaring levelet és evvel együtt sütöttem a zöldségeket, először a cukkinit, majd a paprikát, padlizsánt, paradicsomot, a fokhagymát( erre különösen vigyázni kell !) ha megpirul, keserű lesz, elrontja az egész levest. A fokhagymát vagy a sütés utolsó fázisában adjuk hozzá, vagy az elején és időben kivesszük, hagyjuk pihenni míg sülnek a zöldségek, igy a fokhagyma íz intenzívebb lesz és mikor felöntjük vízzel a levest akkor visszatehetjük.Miután a babot és kukoricát is beletettük felöntjük vizze,l innentől már visszavehetjük tűzhelyt alacsonyabb fokozatra, beletesszük a zöldfűszerek egyrészét, a többit majd a kész leveshez kínáljuk, babérlevelet, sót adunk hozzá és lassú tűzön főzzük, hogy az ízeknek legyen ideje jól összeérni. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a bort és a tésztát is belefőzzük. Figyeljünk ne főjjön szét a tészta itt is érvényes a"szabály " a tészta legyen fogkemény.Tálaláskor külön kínáljuk mellé a reszelt parmezánt és ízlés szerint apróra vágott citrom héjjal, zöldfűszerrel megszórjuk.
Palacsinta ezt mindenki tud sütni, dobálni talán nem ( volt egy osztálytársam anno, a papája neves futball edző, mi gyerekek akkor nem ismertük Őt csak azt tudtuk róla néha a plafonon végzi a feldobott palacsintája ), enni talán mindenki szereti a palacsintát, az én fiam különösen, én azért annyira nem szeretem sütni mint ahogy Ö szereti enni, azért néha nálunk is előfordul, na nem plafonon. Pedig hány fajta palacsinta létezik ??!! Hajdanán a francia tanárnőm mindig arról álmodozott ha nyugdíjas lesz palacsintázót nyit mint azt Franciaországban látta és lesz ott mindenféle sós és édes ..
Vajon Emmi néni palacsintázója meg nyílt valaha ?
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Most füstölt oldalas csontot találtam a hűtőszekrényben, de bármilyen füstölt hús darabka, szalonna jó hozzá, mert ez csak azért kell, hogy megadja az alapízt, ezt kell kiolvasztani és azon a zsiradékon sütjük át a zöldségeket amit értelem szerűen tisztitunk, darabolunk. Én még közvetlen az elején morzsoltam bele néhány rozmaring levelet és evvel együtt sütöttem a zöldségeket, először a cukkinit, majd a paprikát, padlizsánt, paradicsomot, a fokhagymát( erre különösen vigyázni kell !) ha megpirul, keserű lesz, elrontja az egész levest. A fokhagymát vagy a sütés utolsó fázisában adjuk hozzá, vagy az elején és időben kivesszük, hagyjuk pihenni míg sülnek a zöldségek, igy a fokhagyma íz intenzívebb lesz és mikor felöntjük vízzel a levest akkor visszatehetjük.Miután a babot és kukoricát is beletettük felöntjük vizze,l innentől már visszavehetjük tűzhelyt alacsonyabb fokozatra, beletesszük a zöldfűszerek egyrészét, a többit majd a kész leveshez kínáljuk, babérlevelet, sót adunk hozzá és lassú tűzön főzzük, hogy az ízeknek legyen ideje jól összeérni. Mikor majdnem kész, hozzáadjuk a bort és a tésztát is belefőzzük. Figyeljünk ne főjjön szét a tészta itt is érvényes a"szabály " a tészta legyen fogkemény.Tálaláskor külön kínáljuk mellé a reszelt parmezánt és ízlés szerint apróra vágott citrom héjjal, zöldfűszerrel megszórjuk.
Hozzávalók :
- 100 g szalonna
- 1 db cukkini
- 1 db padlizsán
- 1 db paprika
- 1 -2 db paradicsom
- 1 cső kukorica
- 1 db sárgarépa
- 1 kis zeller gumó
- 100 g zöldbab
- babérlevél
- rozmaring
- kakukfű
- bors,só
- 1 dl fehérbor
- 100 g tészta
- reszelt parmezán
&
Vajon Emmi néni palacsintázója meg nyílt valaha ?
Készült ma nálunk is sós, azaz húsos palacsinta,ehhez megint szűz pecsenye csíkokat sütöttem és forró tejfölben forgattam meg, ezzel töltelékkel töltöttük meg palacsintákat amik természetesen a "nagymama palacsinta- sütőjében" készültek ,mert szerintem ennél jobb nincs.
Ha már palacsinta akkor a desszert is az, így készült a mák habos és citrom habos töltelék hozzá.
A felvert tejszínhab egy részébe darált mákot kevés fahéjjal ízesítve, a másik felébe egy citrom kifacsart levét és reszelt citrom héjat kevertem ,mivel a tejszín eredetileg is tartalmaz már cukrot így további édesítésre nem volt szükség. Fagyasztóba tetettem mert azért nyáron a jeges krémek jól esnek , ez ugyan nem fagylalt de hideg.Figyelni kell ne fagyjon meg túlságosan mert akkor nem lehet adagolni. A tésztát viszont egy kis reszelt citrom héjjal levendula virággal kevertem ki.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése