rovatok

2010. augusztus 3., kedd

Melon granita a hűsítő sárgadinnye granita – egyszerű nyári édesség több változatban


Nemrég fedeztem fel a granita varázsát – kár volt eddig várni vele! Ez a könnyű, jeges desszert a nyár egyik legjobb felfedezése lett nálunk. A mai menü végére házi sárgadinnye granitát készítettem, rögtön többféle változatban.












granita



 Az első változatba mentaszörp került,
 a másodikba egy kevés grenadine (gránátalma szörp),
 a harmadik pedig egy citromfüves, natúr verzió lett  – mert a koktélok kedvelőiként ezek az ízesítők mindig kéznél vannak.

A legújabb kedvenc: mentalevéllel és friss áfonyával kínált granita. Az édes sárgadinnye mellé a menta frissessége és az áfonya enyhe savanykássága tökéletes kiegészítés. Ezt akár az utolsó pillanatban is tálalhatjuk, mert nem igényel előzetes ízesítést – csak egy kis kreativitást a szervírozásnál.


sárgadinnye granita menta levéllel és áfonyával





melon granita
melon granita

Ha nincs otthon szörp, cukorsziruppal is helyettesíthető, bár szerintem a sárgadinnye önmagában is elég édes – nyugodtan elhagyható az édesítő. A granita különösen jól működik olyan lédús gyümölcsökkel, mint a dinnye.

Én most kétféle dinnyét kevertem:
– az enyhén zöld húsú cukordinnye (más néven ananászdinnye),
– és a klasszikus, narancsos húsú cantaloupe sárgadinnye.

Személyenként 1-2 szelet dinnye bőven elegendő. Az egészet aprítógépben krémesre forgattam, egy-két löttyintés szörppel vagy fűszeres lével. A masszát műanyag dobozba töltve félórára a fagyasztóba tettem, majd villával átkevertem, hogy kialakuljon a jeges, hókásás állag. Ha még nem elég jeges, hűthető tovább is.


 Komolyan elgondolkodtam, hogy néhány csepp melon vodka is jól illene hozzá – egy felnőtt nyári variációként!

Ez a cukormentes granita verzió hűsít, frissít és igazi élvezet a kánikulában.



Granita vagy szörbet? 

Első ránézésre a granita és a szörbet (sorbet) könnyen összetéveszthető: mindkettő gyümölcsös, jeges és tejmentes desszert. Mégis akad néhány fontos különbség köztük:

🔸 Hasonlóságok:

– alapjuk jellemzően gyümölcs, víz és cukor (vagy szirup),
– tej- és tojásmentes,
– frissítő, könnyű nyári édességek,
– otthon is elkészíthetők különleges gép nélkül.

Különbségek:

GranitaSzörbet (sorbet)
Állagjégkásás, ropogós kristályossima, krémesebb, homogénebb
Elkészítéstöbbszöri átkeveréssel fagyasztjukfolyamatos keverés szükséges (géppel az igazi)
Tálaláspohárban, kelyhekben, akár előételként isjellemzően gombócként desszertként
EredetSzicília, OlaszországFranciaország

A granita inkább rusztikus, levegősebb élmény, míg a szörbet simább, elegánsabb textúrájú.

Mindkettő kiváló választás nyáron – a kérdés csak az: roppanós vagy selymes legyen a jeges falat?


– Szörbet, mint intermezzo

A többfogásos, díszes étkezések során hagyományosan a szörbetet (sorbet) kínálták intermezzo, vagyis ízek közti frissítő fogásként.
Főként francia kulináris hagyomány ez, ahol a citromos, mentás vagy pezsgős szörbet segítette „újraindítani” az ízlelőbimbókat a nehezebb hús- és halételek között.

Ez a hűsítő, elegáns fogás tehát nem desszertként, hanem a menüsor lélegzetvételnyi szüneteként jelent meg. Nem ritkán egy kevés alkohollal készült (pl. vodkával, pezsgővel), hogy tovább fokozza a hatást.

A granita ehhez képest rusztikusabb, egyszerűbb édesség, amely eredetileg inkább reggeliként vagy nyári hűsítőként funkcionált – de a mai kreatív gasztronómiában akár már granitát is kínálhatunk intermezzóként, főleg, ha citrusos vagy fűszeres változatban készítjük.



Jó étvágyat!


Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári édességet, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:




Rozmaringesibolya logo

2 megjegyzés:

  1. Nagyon hasonlít a sörbetre, mi a különbség?

    VálaszTörlés
  2. Hasonló ez tény.A sorber, vagy serbet eredetileg jeges ital féleség volt, manapság inkább kanalazzuk és olasz eredetűnek véljük, holott török közvetítéssel keletről érkezett hozzánk. Sörbetnek hívjuk a tojásfehérje habbal lazított sok fogásos menükbe illesztett frissítőt is. A köztudatban a sörbet a tej és tejszín nélküli fagylalt elnevezése is.Tehát elég nehéz pontosan megválaszolni a felvetett kérdést, hogy mi a különbség és mi a hasolóság a sörbet és granita közt, ahhoz először tisztáznunk kellene mit értünk sörbet elnevezés alatt.

    VálaszTörlés