a másodikba egy kevés grenadine (gránátalma szörp),
a harmadik pedig egy citromfüves, natúr verzió lett – mert a koktélok kedvelőiként ezek az ízesítők mindig kéznél vannak.
A legújabb kedvenc: mentalevéllel és friss áfonyával kínált granita. Az édes sárgadinnye mellé a menta frissessége és az áfonya enyhe savanykássága tökéletes kiegészítés. Ezt akár az utolsó pillanatban is tálalhatjuk, mert nem igényel előzetes ízesítést – csak egy kis kreativitást a szervírozásnál.
Ha nincs otthon szörp, cukorsziruppal is helyettesíthető, bár szerintem a sárgadinnye önmagában is elég édes – nyugodtan elhagyható az édesítő. A granita különösen jól működik olyan lédús gyümölcsökkel, mint a dinnye.
Én most kétféle dinnyét kevertem:
– az enyhén zöld húsú cukordinnye (más néven ananászdinnye),
– és a klasszikus, narancsos húsú cantaloupe sárgadinnye.
Személyenként 1-2 szelet dinnye bőven elegendő. Az egészet aprítógépben krémesre forgattam, egy-két löttyintés szörppel vagy fűszeres lével. A masszát műanyag dobozba töltve félórára a fagyasztóba tettem, majd villával átkevertem, hogy kialakuljon a jeges, hókásás állag. Ha még nem elég jeges, hűthető tovább is.
Komolyan elgondolkodtam, hogy néhány csepp melon vodka is jól illene hozzá – egy felnőtt nyári variációként!
Ez a cukormentes granita verzió hűsít, frissít és igazi élvezet a kánikulában.
Granita vagy szörbet?
Első ránézésre a granita és a szörbet (sorbet) könnyen összetéveszthető: mindkettő gyümölcsös, jeges és tejmentes desszert. Mégis akad néhány fontos különbség köztük:
🔸 Hasonlóságok:
– alapjuk jellemzően gyümölcs, víz és cukor (vagy szirup),
– tej- és tojásmentes,
– frissítő, könnyű nyári édességek,
– otthon is elkészíthetők különleges gép nélkül.
Különbségek:
Granita | Szörbet (sorbet) | |
---|---|---|
Állag | jégkásás, ropogós kristályos | sima, krémesebb, homogénebb |
Elkészítés | többszöri átkeveréssel fagyasztjuk | folyamatos keverés szükséges (géppel az igazi) |
Tálalás | pohárban, kelyhekben, akár előételként is | jellemzően gombócként desszertként |
Eredet | Szicília, Olaszország | Franciaország |
A granita inkább rusztikus, levegősebb élmény, míg a szörbet simább, elegánsabb textúrájú.
Mindkettő kiváló választás nyáron – a kérdés csak az: roppanós vagy selymes legyen a jeges falat?
Jó étvágyat!

Nagyon hasonlít a sörbetre, mi a különbség?
VálaszTörlésHasonló ez tény.A sorber, vagy serbet eredetileg jeges ital féleség volt, manapság inkább kanalazzuk és olasz eredetűnek véljük, holott török közvetítéssel keletről érkezett hozzánk. Sörbetnek hívjuk a tojásfehérje habbal lazított sok fogásos menükbe illesztett frissítőt is. A köztudatban a sörbet a tej és tejszín nélküli fagylalt elnevezése is.Tehát elég nehéz pontosan megválaszolni a felvetett kérdést, hogy mi a különbség és mi a hasolóság a sörbet és granita közt, ahhoz először tisztáznunk kellene mit értünk sörbet elnevezés alatt.
VálaszTörlés