rovatok

2010. augusztus 14., szombat

Spanakopita – Görög vacsora, emlékekkel fűszerezve

  Görög specialitás  a  spanakopita


Nem is olyan bonyolult elkészíteni – és közben nosztalgiázni is lehet. Miközben a sütőből lassan kiszáll a spenótos sütemény illata, eszünkbe jut az "istenek földje": már évek óta nem jártunk Görögországban, de ízeken, illatokon keresztül újra ott vagyunk.Olimposz, a titokzatos Meteorák kolostorai – amelyek hajdanán hálókban emelkedtek fel a sziklák tetejére –, Halkidiki homokos  sziklás partjai, Mükéné oroszlánkapuja, Epidauros színháza, Athén örök fénye. Ezek a képek lebegnek előttem, miközben a vacsorára készülök. Egy görög est, egy tányér spanakopita, egy pohár hűvös fehérbor és halk sirtaki – így idézem meg a régmúlt utazásokat.

A spanakopita a görög konyha klasszikusa: kívül ropogós tészta, belül szaftos spenót és lágy, sós túró,lágy sajt  vagy feta. A hozzávalók egyszerűek, a végeredmény mégis különleges.


görög specialitás




Hozzávalók :

  • 500 g leveles tészta
  • 1000 g spenót
  • 400 g túró vagy juh sajt
  • reszelt szerecsendió
  • 1 -2 gerezd fokhagyma
  • csomag  újhagyma




Elkészítés:

  1. A megmosott spenótleveleket enyhén megpárolom – elég annyi víz, ami a leveleken maradt a mosás után.

  2. Ha összeestek, lecsöpögtetem, kinyomkodom a levet és durvára vágom.

  3. Egy evőkanálnyi olívaolajon megfuttatom a karikára vágott újhagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadom a spenótot.

  4. Lehúzom a tűzről, fűszerezem sóval, szerecsendióval, és belekeverem a túrót vagy a fetát.

  5. A leveles tésztát kinyújtom, és hat részre vágom. Három lapot a kivajazott tepsi aljára fektetek, elosztom rajta a spenótos tölteléket, majd a másik három lappal befedem.

  6. A tetejét megkenem felvert tojással, és 200°C-ra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm.



Tipp:

Egy pohár hideg, száraz fehérbor és görög dallamok a háttérben tökéletessé teszik az élményt. Aki szereti , tegyen mellé egy tál olajbogyót, sült paprikát vagy tzatzikit is.


Gyermekkoromban a szomszédunkban lakott egy görög család. Néha együtt vacsoráztunk – olívaolajjal meglocsolt zöldségek, olajbogyó mindig volt az asztalon. Még most is emlékszem az ízekre. A lányuk, Eleni, velem egyidős volt, később visszaköltöztek Athénba. Ez a vacsora most nekik is szól – egy darab múlt, ami ízekben él tovább.

Görögország nemcsak a művészet és kultúra hazája, hanem a jó falatoké is. Olíva, szőlő, füge, bor, halak, tengeri herkentyűk – minden, ami napfényes és örömöt ad.

Spanakopita – egy harapás a görög nyárból.


  Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése