Ma gezemice leves lesz!
Csak úgy hirtelen eszembe jutott, nem tudom honnan jött az elnevezés talán volt nálunk gyerekkoromban gezemice leves ? Talán nem, nem emlékszem egyszer csak beugrott ez a gezemice leves.
Tudatos vásárló, tudatos felhasználó, ezek mostanság nagyon divatos kifejezések, de mi köze ennek a gezemice leveshez ?
A gezemice egyik jelentése a mindenféle lim-lom, kacat, ennek ugye nem sok köze lehet a gasztronómiához a levesünkhöz, azonban van egy másik jelentése is gezemicének, miszerint az összekotyvasztott minden féle főzési ismeretek nélkül gyorsan összeállított ételre használják a gezemice kifejezést, Nos ebben lehet valami ennek már lehet így értelme .
Azt hiszem én gondosan ügyelek ne menjen étel kidobásba ha megmarad valami igyekszem másnap felhasználni, csakhogy változatlanul nem szeretem két egymást követő nap ugyan azt az ételt tálalni, fogyasztani, unalmasnak ,egyhangúnak találom.
Ezt figyelembe véve akkor hogy lehetne összeegyeztetni azzal a törekvésemmel mi szerint nem dobunk ki ki ételt? Kell egy kis találékonyság tervezés, szervezés és ennek következtében jelenhet meg másnap "új ruhában " kicsit átgondolva a tányéron az előzőnapi maradék.
Azt hiszem nincs ebben semmi ördöngősség nagyanyáink is csinálhatták. A pörkölt után agy lehet gulyás leves, székelykáposzta, hortobágyi palacsinta de akár "olaszos" tészta is a maradékból.
Persze én is ismerem, hogy a töltött káposzta melegítve jó, sőt minél többet melegítik, annál finomabb, a káposztás tészta is jól lepirítva az igazi másnap stb érveket, de vannak fenntartásain és engedtessék meg nekem, hogy ne általánosítsunk, a minden nap frisset főzzünk elv nekem jobban tetszik.
De térjünk vissza a gezemice leveshez .
Kutatásaim alapján a gezemice leves egy zöldség alapú könnyen, gyorsan elkészíthető leves, alapanyaga bármilyen zöldség lehet.
Különösen ilyenkor télen a tipikus leves zöldség érhető el sárgarépa fehérrépa paszternák zeller esetleg kelkáposzta de jó lehet karfiol kelbimbó és nagyon jó ha van valamilyen zöldség alaplé is ami a legegyszerűbben a krumpli főzővizéből nyerhető.
Ugye ezt kiönteni vétek lenne, soha nem kéne, mert ezerféleként felhasználható a legegyszerűbben a leves főzővizéhez adva azt gazdagítva.
A mi gezemice levesünk az előző nap készült kínai ebéd maradékából készült, ebben van bőven zöldség már, sárgarépa, bambusz, zöldbab, zöldborsó és gyömbér, kelbimbó, kukorica is.
A csillagánizs és soya sauce( szója szósz) íze ugye kicsit más irányba vitte el az ízeket mint amit a nagyanyáink gezemice levesként készíthettek, de cseppet sem bántam, mert a végeredmény harmonikus lett.
A csípősség is kifejezetten jól illett ehhez a leveshez mivel ne feledjük február van, javába tart a tél az elkövetkező napok kifejezetten hidegek is lesznek ( -10 fok éjszaka napközben -4) így jól esik a melengető csípős ízű forró leves .
A gezemice leves szegény leves általában hús nélküli nyugodtan mondhatjuk vegetáriánusnak is, ám nekünk most került bele pár darab ( a maradék miatt ) hús is.
A leves készítését úgy kezdtem hogy lepirítottom egy kevéssé a zöldséget sárgarépa, fehérrépa zeller, most csak ennyit és ezekből is csak az íz kedvért egy picit , hisz ahogy mondtam van bőven zöldség a kínai maradékban .Gyakorlatilag minden zöldség levest így kezdek mert a pirított zöldség különös ízt és állagot is ad a zöldségeknek sokkal intenzívebb és finomabb mintha egyszerűen puhára főznénk a vízben.
Javaslom ezt a módszert minden alkalommal követni .
Nem kell sok csak egy leheletnyi olaj ( vagy más zsiradék )
Mivel a kínai ételben volt hagyma és fokhagyma így most abból már nem adtam a leveshez gyakorlatilag mikor megpirult a zöldség hozzákeverem a kínai maradékot átforgatom, felöntöm a krumpli főzőlevével ízlés szerint lehet utána sózni, majd jól ki kell forralni és petrezselyem ( kapor ,koriander , zeller ami van minden jó ) zölddel meghintve tálalni.
Zöldsége válogatja ami van otthon kéznél mit teszünk bele még egy kanál tejföl is mehetne bele lestyán vagy tárkony a lehetőségek száma végtelen .
Olvastam gríz galuskával is tálalható , de el tudom képzelni gombóccal ( hús, sajt , krumpli stb ..
Hozzávalók:
- 1 evőkanál olaj
- 1 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 1pici zeller
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 l víz ( zöldséglé, /krumpli főzővize)
- petrezselyem zöld
- ahogy fentebb írtam bármilyen rendelkezésre álló zöldség mehet bele pluszban
- só
- bors
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése