Könnyű, gyors, garantáltan sikeres fogás a pasta quattro formaggi.
Néhány éve meglepődve hallgattam egyik ismerősünket aki 4 sajt mártást készült venni a tésztához, a boltban. Nem értettem miért ? Amíg fő a tészta a szósz is elkészül szinte csak a sajtokat kell összemelegíteni vagy tévednék ?
Szeretjük a quattro formaggi-t, azaz a 4 sajt mártást ahogy szeretjük a jó sajtokat, így ezt a mártást is.
Bármilyen pastával / tésztával készíthető, spagettivel, tagliatalle-val, fussilivel. pennével is tálalhatjuk,amihez kedvünk támad vagy van otthon. Amíg a tészta fő a mártás elkészíthető, szinte csak össze kell melegíteni a sajtokat, ez ugye nem is olyan nehéz, akár kezdő háziasszonyok is próbálkozhatnak vele.
Bármilyen pastával / tésztával készíthető, spagettivel, tagliatalle-val, fussilivel. pennével is tálalhatjuk,amihez kedvünk támad vagy van otthon. Amíg a tészta fő a mártás elkészíthető, szinte csak össze kell melegíteni a sajtokat, ez ugye nem is olyan nehéz, akár kezdő háziasszonyok is próbálkozhatnak vele.
Ha szeretjük a fokhagymát választhatjuk ezt a változatot is:
Kevés vajon fokhagymát, tavasszal természetesen friss zsenge új fokhagymát ( zöld szárával együtt ) megfutattunk . De akár ez a lépés el is maradhat. Ha mégsem, akkor a megmosott fokhagymát vágjuk minnél apróbbra miellőtt a vajra tennénk, aztán ügyeljünk rá, hogy ne barnuljon meg, ne kapjon színt, ezért lassú tűzön ( alacson lángon ) dolgozzunk.
Vagy ha inkább fokhagyma nélkül szeretnénk, akkor innen indul a recept.
A sajtokat morzsoljuk, daraboljuk, reszeljük le fajtától függően és miután a vajas serpenyőbe tettük kevergessük, adjuk alá kevés tejet is, én nem sóznám, de reszelt szerecsendióval meghintem és talán egy kevés frissen őrölt borssal is, hangulat kérdése egy öntetnyi fehérbor vagy a tészta főzőleve kerül-e bele.
Amint elkészült, a kész mártás krémes, kevés vajjal és tejszínnel még állíthatunk az állagán, selymességén.
Ha azonban túl zsírosak a sajtok bánjunk óvatosan a tejszínnel, ne váljon túl töménnyé a quattro formaggi mártásunk. A tészta főzővizéből viszont adhatunk pár kanállal hozzá ha úgy látjuk.
Ha azonban túl zsírosak a sajtok bánjunk óvatosan a tejszínnel, ne váljon túl töménnyé a quattro formaggi mártásunk. A tészta főzővizéből viszont adhatunk pár kanállal hozzá ha úgy látjuk.
Közben ha a tészta is kifőtt "fogkeményre "most is mint mindig, al dente. A frissen főtt forró tésztát kevejük lazán bele a mártásba és már tálalhatjuk is . Frissen őrölt borssal tetszés szerint hintsük meg a tányéron .
Hozzávalók:
- 320 g penne rigatte
- 30 g vaj
- 80 g Parmiaggo reggiano
- 100 gorgonzola
- 80 g félkemény tehéntejból készült sajt pl: Gruyera, Ementáli,
- 80 g félpuha érlelt sajt ( pl Camembert, Brie
- 2 dl tej
- 1 dl tejszín
- csipet szerecsendió
- ízlés szerinti só
- tetszés szerinti frissen őrölt bors
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése