A köménymag leves a rendkívül egyszerű levesek közé sorolható ,az adventi időszakban böjti levesként is megállja a helyét. Jó hatással van az egészségünkre és még finom is !
"Betegleves " -én csak így hívtam mindig, mert olyan jól esett a legyengült szervezetnek e leves ha valami bajt ért.
Forró és tápláló, a köménymag jótékony hatásáról már nem is beszélve, pedig az is jelentős.
Nyugtatja a " háborgó " gyomrot.
Pirított zsemle vagy kenyér kockákkal tálaljuk így a megmaradt megszáradt kenyér hasznosítást is megoldjuk egycsapásra.
Kömény van mindig otthon minden háztartásban ,hisz ez olyan alap fűszer más meg nem nagyon kell hozzá minden mindig van itthon .
Hozzávalók.
- 2 g kömény
- 20 g zsír/olaj
- csipet só
- 30g liszt
- késhegynyi pirospaprika
- 1,5 -2 l víz
- 50-100 g kenyér vagy zsemle kockák
A zsíradékon a liszttel barna rántást készítünk.
Vagyis a melegedő zsírba ( vagy olajra) szórjuk a lisztet és addig pirítjuk míg sötétedni nem kezd.
Beleszórjuk a köménymagot és tovább kevergetve még néhány másodpercig pirítjuk.
Pici pirospaprikával meghintjük és felengedjük vízzel ,simára keverjük .
Sózzuk és jól kiforraljuk, majd lassú tűzön még főzzük kicsit az intenzívebb kömény íz elérése érdekében. Tálalás előtt leszűrjük a levest, így távolítjuk el a köménymagokat a levesből.
A kenyeret, zsemléket apró kockára törjük,vágjuk majd megpirítjuk. Én szárazon szoktam, de aki jobban kedveli úgy, vajon, esetleg pici zsíron /olajon is piríthatja.
A köménymag levest pirított zsemle / kenyér kockákkal forrón tálaljuk .
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook, Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésOké!
VálaszTörlés