Ez az igazi kuglóf amolyan "békebeli"
Klasszikus reggeli-, vagy uzsonna sütemény remekül illik a kávéhoz kapuccino-hoz és kakaóhoz.
Kínálhatunk mellé ízletes házi gyümölcslekvárokat is .
Tapasztalatom szerint ha csokoládéval bevonjuk tovább marad "friss" kevésbé szárad meg, ha meg maradna másnapra és nem fogy el azonnal.( azért ez családi reggelik esetén feltételezhető)
Neve a német eredetű a kapucnit jelentő guglhupt -gugl szóból származtatható.Osztrák földről Marie-Antoinette osztrák származású francia királynénak köszönhetően került a "világba".
Kougloff ,kugelhopf guglhupf valamennyi elnevezés ugyanazt a süteményt illeti.
Igen kedvelt napjainkban is ez a biedermeier korból származó sütemény.
Hozzávalók :
Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk hozzáadjuk a vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan adagolva dagasztani kezdjük. Amikor már felvette a tészta az összes "folyékony" elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott ( keksz)morzsával megszórt kuglóf formába tesszük át a tésztát hagyjuk itt is kelni még míg a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük 180 fokon,a sütő alsó részén, majd a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves konyharuhával letakarjuk,10 perc múlva levehetjük a sütőformát.
Miután kihűlt,vízgőzön olvasztott csokoládéval "áthúzzuk" mandula szemekkel díszítjük ha szeretnénk vevonni csokoládéval.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Klasszikus reggeli-, vagy uzsonna sütemény remekül illik a kávéhoz kapuccino-hoz és kakaóhoz.
Kínálhatunk mellé ízletes házi gyümölcslekvárokat is .
Tapasztalatom szerint ha csokoládéval bevonjuk tovább marad "friss" kevésbé szárad meg, ha meg maradna másnapra és nem fogy el azonnal.( azért ez családi reggelik esetén feltételezhető)
Kougloff ,kugelhopf guglhupf valamennyi elnevezés ugyanazt a süteményt illeti.
Igen kedvelt napjainkban is ez a biedermeier korból származó sütemény.
Hozzávalók :
- 500 g liszt
- 4 g élesztő
- 80 g cukor
- 200 g olvasztott vaj
- 1,5 dl langyos tej
- 3 tojás
- csipet só
- 50 g kandírozott citromhéj
- 100 g rumos mazsola
- 20 g rumos áfonya
- 50 g vágott mandula
- 100 g csokoládé
Elkészítése:
Az élesztőt langyos 1/2 dl tejben a cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk hozzáadjuk a vágott mandulát,sót a felfuttatott élesztőt,olvasztott vajat és tojást,maradék tejet folyamatosan adagolva dagasztani kezdjük. Amikor már felvette a tészta az összes "folyékony" elemet ( tojás,tej,vaj) a rumos mazsolát és áfonyát ( opcionális) lazán belekeverjük és hagyjuk duplájára kelni.
Kivajazott ( keksz)morzsával megszórt kuglóf formába tesszük át a tésztát hagyjuk itt is kelni még míg a sütő bemelegszik.
Egy bő órát sütjük 180 fokon,a sütő alsó részén, majd a formában hagyjuk,megfordítjuk és nedves konyharuhával letakarjuk,10 perc múlva levehetjük a sütőformát.
Miután kihűlt,vízgőzön olvasztott csokoládéval "áthúzzuk" mandula szemekkel díszítjük ha szeretnénk vevonni csokoládéval.
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése