rovatok

2014. november 18., kedd

Narancsos őz szűzpecsenye kökény lekvárral


Már alig   több mint egy hónap van csak  karácsonyig, lassan  gondolgozhatunk mi kerüljön az ünnepi  asztalra.

Ilyen ünnepi menübe illő étel  a narancsos őz pecsenye.
Viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthetjük ezt   pompás fogást,nem sok időt vesz el az ünnepből s mégis "alkalomhoz illő ".Az őz legnemesebb része  a szűzpecsenye mely gyorsan  rózsaszínre sül . Talán még pácolni sem szükséges.




Az érlelt szűzpecsenyét   szárazra törölgetjük  szalonnával megspékeljük és megszórjuk friss kakukkfű levélkékkel, finoman meglocsoljuk olívaolajjal ami  vékony csillogó hártyát képez a húson,majd  narancs filékkel borítva sütőtálra helyezzük. A tálat sütőpapírral befedve  20-25 percre  forró sütőbe toljuk. ( a hús nagyságától függően  illetve mennyire átsülten szeretjük). Az utolsó 5 percben   papír nélkül sütjük  hogy  szép  színt  kapjon. A kész  pecsenyét tálalás/szeletelés  előtt 5-10 percet pihentetjük.

Gyömbéres sütőtök pürével és  kökény lekvárral  kínáljuk.




Hozzávalók :


  • egy egész " őz remek "
  • /szűzpecsenye
  • 3-4 friss kakukkfű ágacska
  • 100 g füstölt húsos szalonna 
  • 2 narancs filézve( hártyáitól és fehér részeitől is  megtisztítva )
  • 0,2 dl olíva olaj 
  • tengerisó



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése