rovatok

2014. június 30., hétfő

Dakos – görög kenyérsaláta Zakynthos ízeivel


Vannak ételek, amelyek nem csupán a nyár ízét hordozzák, hanem egy egész táj hangulatát. A dakos pontosan ilyen: egy rusztikus görög kenyérsaláta, amit napérlelte paradicsom, sós sajt és olívaolaj koronáz meg. Első pillantásra talán hasonlít az olasz panzanellára, de itt minden kicsit robusztusabb, szikárabb – akárcsak a szélfútta, kopár szigetek világa.

Zakynthoson egy tengerparti étteremben találkoztam vele újra – barna, rozsos kenyérdarabok törtek meg a paradicsom szaftjában, sós mizithra fehérlett a tetején, némi oregánóval és olívaolajjal. 







görög kenyér saláta zakínthosi  módra


Egyszerű volt és tökéletes. És mint minden igazán jó mediterrán étel, ez is abból él, ami kéznél van.

Ez a saláta nem kér sokat – csak jó alapanyagokat és egy kevés türelmet, hogy a kenyér felvegye a paradicsom ízét. A nyár egyik legjobb fogása, ha valami laktatót, de könnyűt ennél. És a legjobb hír? Otthon is könnyen elkészíthető.

  




 Ez a dakos (más néven ntakos vagy koukouvagia) nevű görög kenyérsaláta – bár eredetileg Kréta szigetéről származik, a Zakynthos-szigeti éttermekben is gyakori vendég az étlapon, főleg egyszerű előételként vagy könnyű nyári fogásként.






görög kenyér saláta

Zakynthosi kenyérsaláta a tengerparton – egyszerű, mégis tökéletes

Ropogós rozskenyér-darabkák, sós feta, paradicsom, uborka, olajbogyó, nyers hagyma – és természetesen rengeteg oregánó és olívaolaj. Egy igazi „zakynthosi stílusú dakos”, ami valahol félúton van a klasszikus görög saláta és a krétai kenyérsaláta között. Ennél nem is kell több egy nyári ebédhez a vízparton.




Mi is az a dakos?

A dakos lényege egy kemény, kétszer sült rozsos vagy árpás keksz-kenyérszelet (ez a paximadi), amit picit meglocsolnak vízzel vagy olívaolajjal, majd friss, aprított paradicsommal, morzsolt feta- vagy mizithra sajttal, oregánóval és sok olívaolajjal tálalnak. Gyakran kerül rá kapribogyó, olívabogyó vagy reszelt uborka is.

Tradíció:
Ez a saláta a krétai paraszti konyha találmánya: régen a száraz kenyér maradékát így hasznosították újra, és a helyi alapanyagokkal (paradicsom, sajt, olívaolaj) tápláló, gyors és hűsítő étel született belőle. Hasonlóságot mutat az olasz panzanellával, de jóval rusztikusabb és kevesebb hozzávalóval készül.

Zakynthoson és más Jón-tengeri szigeteken gyakran találkozni vele változatos formában – néha kisebb falatkák formájában, néha salátás tányéron lazán tálalva.

Görög dakos – kenyérsaláta paradicsommal és sajttal

Hozzávalók (2 személyre):

  • 2–3 db paximadi vagy másféle kétszersült rozskenyér (pl. rusztikus barna kenyérpirítós is megteszi)

  • 2–3 érett paradicsom

  • kb. 100 g feta vagy mizithra sajt (vagy túró jellegű natúr sajt)

  • 1 kis lilahagyma (elhagyható)

  • extra szűz olívaolaj

  • oregánó

  • pár szem fekete olívabogyó vagy kapribogyó (opcionális)

  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. A paximadit vagy pirított rozskenyeret törd nagyobb darabokra, és enyhén locsold meg vízzel – ne áztasd el, csak puhítsd egy kicsit.

  2. A paradicsomot vágd apróra vagy reszeld le, sózd meg enyhén, és hagyd kicsit levet engedni.

  3. Tedd a kenyérdarabokat egy tálra vagy mélyebb tányérra, halmozd rá a paradicsomot, morzsold rá a sajtot.

  4. Locsold meg bőségesen jó minőségű olívaolajjal, szórd meg oregánóval, tehetsz rá pár szelet lilahagymát, olívabogyót vagy kaprit is.

  5. Frissen, langyosan tálald – ideális előétel vagy könnyű vacsora egy pohár fehérbor mellé.


A dakos nemcsak egy saláta – egy szelet napfényes szigetvilág. Ha becsukod a szemed, szinte hallod a kabócákat és érzed a sós tengeri levegőt. És ha valaki megkérdezi, mi volt a legjobb a nyaralásban? Talán pont ez: egy tál kenyérsaláta, valahol a vízparton.



Dakos vagy Panzanella? – két kenyérsaláta, két világ

Első ránézésre talán rokonok, de a dakos és a panzanella két külön történet.
Az olasz panzanella lágyabb, olívaolajjal, ecettel és bazsalikommal frissített paradicsomos kenyérsaláta, amit gyakran hagymával, uborkával és néha olívabogyóval gazdagítanak. Az ízei nyári piacos sétákat idéznek – puha kenyérdarabok, amelyek beszívják a zöldségek levét.

A görög dakos ezzel szemben robusztusabb, markánsabb. A kétszersült árpás vagy rozsos kenyérdarabok tartják magukat, a sózott paradicsom, a morzsolt sajt (feta vagy mizithra) és a rengeteg olívaolaj igazi mediterrán karaktert ad neki. Ez az étel a kopár szigetek konyháját tükrözi, ahol minden falatnak jelentősége van.

A zakynthosi tengerparti étteremben tálalt dakos saláta minden volt, csak nem díszes – mégis tökéletes: friss, sós, telt, napsütötte. Erről a salátáról készült fotó is felkerült a bejegyzésbe.




Ha tetszett a bejegyzés és kipróbálnád ezt a frissítő nyári salátát, készítsd el te is! Írd meg a véleményed, vagy oszd meg a saját változatodat!
Kövess a közösségi oldalakon is, hogy ne maradj le a blog újdonságairól:




Rozmaringesibolya logo



.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése