Addig is a mai kenyerünk :
Görög olívás kenyérke
Bazsalikommal és oregánóval valamint olíva bogyóval fűszerezve.
Kicsit rusztikus, biztosíthatok mindenkit nagyon ízletes.
Nyári salátákhoz, esti poharazgatáshoz szabadtéri programhoz, piknikhez ideális.
Vagy csak simán a joghurthoz ??
Elkészítése:
Az élesztőt langyos vízben feloldom,10-05 perc múlva liszttel meghintem és pihentetem fél -egy órát mielőtt bedagasztom.Géppel dagasztom a többi liszttel együtt, langyos vizet annyit adok hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk két marék olívabogyót ( feketét mert akkor szebb lesz adunk bele) egy evőkanálnyi morzsolt oreganot és egy evőkanálnyi bazsalikomot olíva olajat 3 kávéskanálnyi sót dolgozunk a tésztába .Ha van friss fűszer növényünk abból tehetünk valamivel többet is (apróra vágva!).
Kb. egy óra alatt megkel a duplájára, ekkor lisztezett felületre borítjuk és kézzel kidolgozzuk.
Ha túl lágy akkor adhatunk még hozzá némi lisztet ,hogy könnyebben tudjuk formázni,először rúd alakúra sodorjuk (14 cm átmérő) és 5-6 cm- nyi távolságra daraboljuk, kis cipókat formázunk és letakarva félórát pihentetjük, ez idő alatt megnőnek a cipócskák.
A sütőt előmelegítjük legkeveréses sütő esetén 200 fokra tűzálló edényben vizet helyezünk a sütőtérbe.
A sütőlemezt ( a megadott mennyiséghez két lemez szükséges) sütőpapírral befedjük, a cipókat egyenként kézzel kilapítjuk ( kicsit rusztikus lesz a végeredmény ) eligazgatjuk az olíva bogyókat mutatósabb ha kicsit kilátszanak.
Egy sütőlemezre kb. négy darabot tudunk egyszerre elhelyezni.
25 -30 percig sütjük.
A képen látható kenyérkék rozslisztből készültek ,de teljes kiőrlésű lisztet is lehet használni vagy
más fajta lisztek kombinációját ( zab-,árpa -, hajdina-,stb).
Hozzávalók:
- 500 g rozs liszt
- 25 g friss élesztő
- 150 g fekete olíva bogyó
- 3 teás kanál tengerisó
- 1- 1 evőkanál olívaolaj,oregánó,bazsalikom
- 2 dl langyos víz
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése