rovatok

2014. április 1., kedd

Soproni babos pogácsa

Minden pogácsát egy szem főtt babbal díszítünk és  a tésztába is kerül bab, ilyen  a soproni babos pogácsa.   





babos pogácsa




Hányszor készültem  már  e recept  bejegyzésére, s eddig még nem került egyszer sem sor rá !
Évek óta tervezem, s most, hogy   ismét  "közöskedd" van,  nem halogatom, hisz " bab"   a téma,  kár lenne  ezt  a nagyon   ízletes pogácsát a soproni  babos pogácsát  nem  bemutatni!


Lassan évtizedek  óta készítem és  mindig elfogy az utolsó morzsáig, fogyott akkor is, mikor  a gyermek  kijelentette,- nem szereti-, (mit nem szereti, utálja  a babot!) ám csodák csodája,  ezt  a pogácsát  kedvelte.
Ahogy nekem is,első találkozáskor rögtön  megtetszett.



Ha Sopronban jártam, mindig  útba ejtettem, (ki nem hagytam volna,) babospogácsát   kóstolni,  így volt ez ( hosszú)éveken keresztül.
Halászcsárda  az óvárosban, ide jártunk ebédelni a (külföldi)csoportokkal. Mire megérkeztünk már elkészült a híres babos pogácsa melyhez recept is járt,  azon  a nyelven  amilyen  a vendég anyanyelve.
Megtudhattuk, hogy  a  poncihterek a   szőlőtőkék közt  babot termeltek és ezért számtalan  babos étel szerepel a helyi specialitások  közt, a pogácsán kívül  népszerű a babos rétes és  a babsterc is  ..


Babos pogácsa


Recept Baján  Lászlótól :




kb. 80-100 darabhoz:

  • 1 kg búza liszt ( én teljes kiőrlésű lisztet használok)
  • 5 dkg  szójaliszt
  • 40 dkg főtt tarkabab ( plusz 80-100 db babszem a díszítéshez)

  • 40 dkg sütőmargarin( margarin helyett lehet  vajat, zsírt is tenni)

  • 5 dkg élesztő

  • 2 dl tejföl


  • 2 egész tojás

  • plusz 1 tojás a kenéshez

  • 4 dkg só

  • 5 g őrölt bors



  • Elkészítés:


A lisztet egy tálba beletesszük, közepén egy mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejföllel kovászt készítünk. A tetejét liszttel megszórjuk. Ha felfutott, hozzáadjuk a ledarált főtt babot, sót, borsot, tojást, zsiradékot. A masszát jól alaposan összedolgozzuk. Kellő hőmérsékleten (20-25 fok) fél óráig kelesztjük. Majd ezután újból átgyúrjuk 2 cm magasságúra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, a tetejét főtt babbal díszítjük, tojással megkenjük. 20 perc pihentetés után 180-200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.



  Idézet Baján  Lászlótól:

"1980-ban a GY.S.E.V. felkért egy borozó megszervezésére és megnyitására. Már akkor ismertem Sopron vendéglátását, és úgy gondoltam, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával megpróbálok speciális, eddig kevésbé ismert ételeket étlapra állítani. Többek között a hagyományos Babrétest (ami késsel villával fogyasztható csak frissen) olyan új termékekkel gazdagítani, ami tiszteli a hagyományokat, és kitűnően megfelel a borok kóstolásához és Sopron város méltóságához. Ez a BABOSPOGÁCSA. Az alkotásom sikeres lett. Több tízezer eladott és a város hírnevét dicsőítő csemegévé vált. Hat nyelven lett lefordítva a recept: magyar-német-angol-orosz-olasz-francia. A nemzetközi csoportok a Babospogácsa mellé útravalóul megkapták a receptet is. A VIP csoportok kis batyuban vihették haza a Babospogácsát. A mai soproniak, ha hallják a Babospogácsa nevét, úgy emlékeznek, hogy ez mindig is volt."





babos pogácsa
Jó étvágyat !
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/

2 megjegyzés:

  1. Az szeretném kérdezni,hogy a babot szárazon mérjük ki vagy mikor már megfőztük?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Marika, szárazon mérje ! A egész bab mennyisége a pogácsa szaggató méretétől is függ nagyobb méretű pogácsa szaggató esetén kevesebb egész babra lesz szükség hisz minden pogácsa tetejére óltetünk egy szem babot.

      Törlés