Minden pogácsát egy szem főtt babbal díszítünk és a tésztába is kerül bab, ilyen a soproni babos pogácsa.
Hányszor készültem már e recept bejegyzésére, s eddig még nem került egyszer sem sor rá !
Évek óta tervezem, s most, hogy ismét "közöskedd" van, nem halogatom, hisz " bab" a téma, kár lenne ezt a nagyon ízletes pogácsát a soproni babos pogácsát nem bemutatni!
Lassan évtizedek óta készítem és mindig elfogy az utolsó morzsáig, fogyott akkor is, mikor a gyermek kijelentette,- nem szereti-, (mit nem szereti, utálja a babot!) ám csodák csodája, ezt a pogácsát kedvelte.
Ahogy nekem is,első találkozáskor rögtön megtetszett.
Ha Sopronban jártam, mindig útba ejtettem, (ki nem hagytam volna,) babospogácsát kóstolni, így volt ez ( hosszú)éveken keresztül.
Halászcsárda az óvárosban, ide jártunk ebédelni a (külföldi)csoportokkal. Mire megérkeztünk már elkészült a híres babos pogácsa melyhez recept is járt, azon a nyelven amilyen a vendég anyanyelve.
Megtudhattuk, hogy a poncihterek a szőlőtőkék közt babot termeltek és ezért számtalan babos étel szerepel a helyi specialitások közt, a pogácsán kívül népszerű a babos rétes és a babsterc is ..
kb. 80-100 darabhoz:
A lisztet egy tálba beletesszük, közepén egy mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejföllel kovászt készítünk. A tetejét liszttel megszórjuk. Ha felfutott, hozzáadjuk a ledarált főtt babot, sót, borsot, tojást, zsiradékot. A masszát jól alaposan összedolgozzuk. Kellő hőmérsékleten (20-25 fok) fél óráig kelesztjük. Majd ezután újból átgyúrjuk 2 cm magasságúra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, a tetejét főtt babbal díszítjük, tojással megkenjük. 20 perc pihentetés után 180-200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Idézet Baján Lászlótól:
"1980-ban a GY.S.E.V. felkért egy borozó megszervezésére és megnyitására. Már akkor ismertem Sopron vendéglátását, és úgy gondoltam, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával megpróbálok speciális, eddig kevésbé ismert ételeket étlapra állítani. Többek között a hagyományos Babrétest (ami késsel villával fogyasztható csak frissen) olyan új termékekkel gazdagítani, ami tiszteli a hagyományokat, és kitűnően megfelel a borok kóstolásához és Sopron város méltóságához. Ez a BABOSPOGÁCSA. Az alkotásom sikeres lett. Több tízezer eladott és a város hírnevét dicsőítő csemegévé vált. Hat nyelven lett lefordítva a recept: magyar-német-angol-orosz-olasz-francia. A nemzetközi csoportok a Babospogácsa mellé útravalóul megkapták a receptet is. A VIP csoportok kis batyuban vihették haza a Babospogácsát. A mai soproniak, ha hallják a Babospogácsa nevét, úgy emlékeznek, hogy ez mindig is volt."
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Hányszor készültem már e recept bejegyzésére, s eddig még nem került egyszer sem sor rá !
Évek óta tervezem, s most, hogy ismét "közöskedd" van, nem halogatom, hisz " bab" a téma, kár lenne ezt a nagyon ízletes pogácsát a soproni babos pogácsát nem bemutatni!
Lassan évtizedek óta készítem és mindig elfogy az utolsó morzsáig, fogyott akkor is, mikor a gyermek kijelentette,- nem szereti-, (mit nem szereti, utálja a babot!) ám csodák csodája, ezt a pogácsát kedvelte.
Ahogy nekem is,első találkozáskor rögtön megtetszett.
Ha Sopronban jártam, mindig útba ejtettem, (ki nem hagytam volna,) babospogácsát kóstolni, így volt ez ( hosszú)éveken keresztül.
Halászcsárda az óvárosban, ide jártunk ebédelni a (külföldi)csoportokkal. Mire megérkeztünk már elkészült a híres babos pogácsa melyhez recept is járt, azon a nyelven amilyen a vendég anyanyelve.
Megtudhattuk, hogy a poncihterek a szőlőtőkék közt babot termeltek és ezért számtalan babos étel szerepel a helyi specialitások közt, a pogácsán kívül népszerű a babos rétes és a babsterc is ..
Babos pogácsa
Recept Baján Lászlótól :
kb. 80-100 darabhoz:
- 1 kg búza liszt ( én teljes kiőrlésű lisztet használok)
- 5 dkg szójaliszt
- 40 dkg főtt tarkabab ( plusz 80-100 db babszem a díszítéshez)
- 40 dkg sütőmargarin( margarin helyett lehet vajat, zsírt is tenni)
- 5 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 2 egész tojás
- plusz 1 tojás a kenéshez
- 4 dkg só
- 5 g őrölt bors
- Elkészítés:
A lisztet egy tálba beletesszük, közepén egy mélyedést csinálunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és langyos tejföllel kovászt készítünk. A tetejét liszttel megszórjuk. Ha felfutott, hozzáadjuk a ledarált főtt babot, sót, borsot, tojást, zsiradékot. A masszát jól alaposan összedolgozzuk. Kellő hőmérsékleten (20-25 fok) fél óráig kelesztjük. Majd ezután újból átgyúrjuk 2 cm magasságúra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, a tetejét főtt babbal díszítjük, tojással megkenjük. 20 perc pihentetés után 180-200 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Idézet Baján Lászlótól:
"1980-ban a GY.S.E.V. felkért egy borozó megszervezésére és megnyitására. Már akkor ismertem Sopron vendéglátását, és úgy gondoltam, hogy a hagyományok tiszteletben tartásával megpróbálok speciális, eddig kevésbé ismert ételeket étlapra állítani. Többek között a hagyományos Babrétest (ami késsel villával fogyasztható csak frissen) olyan új termékekkel gazdagítani, ami tiszteli a hagyományokat, és kitűnően megfelel a borok kóstolásához és Sopron város méltóságához. Ez a BABOSPOGÁCSA. Az alkotásom sikeres lett. Több tízezer eladott és a város hírnevét dicsőítő csemegévé vált. Hat nyelven lett lefordítva a recept: magyar-német-angol-orosz-olasz-francia. A nemzetközi csoportok a Babospogácsa mellé útravalóul megkapták a receptet is. A VIP csoportok kis batyuban vihették haza a Babospogácsát. A mai soproniak, ha hallják a Babospogácsa nevét, úgy emlékeznek, hogy ez mindig is volt."
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Az szeretném kérdezni,hogy a babot szárazon mérjük ki vagy mikor már megfőztük?
VálaszTörlésKedves Marika, szárazon mérje ! A egész bab mennyisége a pogácsa szaggató méretétől is függ nagyobb méretű pogácsa szaggató esetén kevesebb egész babra lesz szükség hisz minden pogácsa tetejére óltetünk egy szem babot.
Törlés