A prebranac egy tipikus babos étel, böjtös ételnek tartják ezért kiválóan illik szentestei asztalra ahol csak böjtös ételeknek szabadna szerepelnie.
A babot előző este beáztatjuk, majd hideg vízben feltesszük másnap főni, ha felforrt az első vizet leöntjük és forró vízzel felöntjük a babot, hozzáadjuk az olajat, fűszerezzük, 3- 4 fej vöröshagyma, fokhagyma, szemes bors, babérlevél is kerül bele és lassú tűzön türelmesen főzzük egy órán át.
Tűzálló tálba átöntjük,( ha túl sok lenne főző víz öntsünk le belőle) felengedjük fokhagymás, piros paprikás rántással, paradicsom lével és forró sütőben készre sütjük.
Hozzávalói :
- 500 g fehér bab
- 1 dl olaj
- 3-4 fej vörös hagyma
- 3-4 fej fokhagyma
- szemes bors
- babérlevél
- 2 dl paradicsomlé
- liszt
- olaj
- pirospaprika ( a rántáshoz)
Szenteste a szerb, pravoszláv szokásoknak megfelelően kizárólag csak böjti ételeket szolgálnak fel, gyakran van krumplis vagy gombás-póréhagymás rétes, hal és szinte mindenütt prebranac és hal is.
A szárított. aszalt gyümölcsök. valamint alma, méz, dió szintén szerepel a menüben .
12 féle ételt kínálnak ilyenkor a 12 apostolra emlékeztetve.
Boldog Karácsonyt !
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése