A hidegtálak hidegbüfék elmaradhatatlan része lenne ,miért is mert finom és mutatós!
Ha karajt töltünk kolbásszal az a csabai karaj lesz, de ha szűzpecsenyét, akkor kapjuk a tüskepecsenyét.
Tüske pecsenye, rég nem hallottam ezt a kifejezést mi nem használjuk, aztán a napokban egyszer csak eszembe jutott annyi év után. Megrohantak gyermekkorom gasztronómiai emlékei. Igen, akkor még volt disznó vágás is, a nagyszüleimnél. Már mondtam biztosan, Ők falun éltek és mi rendszeresen látogattuk Őket. Én a magam részéről egész nyarakat töltöttem ott és telente is rendszerint megérkeztem karácsony másodnapján és maradtam január közepéig, később már csak az elejéig bizonyos iskolai kötelezettségek miatt.Tehát, ilyenkor a szűzpecsenyét mert, hogy erről a nemes részről van szó megtöltötték kolbász töltelékkel és megsütötték, később vékonyan szeletelve hidegen fogyasztottuk .
Hogy is készül a kolbász tölteléke ,?? hát talán nem szégyen bevallanom nem tudom. ..... kell bele fokhagyma arra emlékszem mert annak tisztításában én is részt vettem aztán emlékszem a számtalan kis fűszeres zacskóra és az adagolásnál, keverésnél a kóstolgatásra.
Találtam egy jó kis leírást a kolbász készítésről akit érdekelne itt olvashatja.
Most is mint mindig a saját fejem azaz az érzékeim szerint készült a mi tüske pecsenyénk .
Íme:
A szűzpecsenyét megmossuk, felszúrjuk és az alábbi töltelékkel megtöltjük.
Apróra vágott hús 200-300 gr, attól függően milyen nagy a szűz pecsenye - nem darált húst(!) használok. A hús előkészítésekor leeső " maradékot" használtam fel. Említettem már, mi nagyobb mennyiségű húst vásárolunk egyszerre, jobb esetben több fajtát is. Amikor feldolgozom azaz részekre bontom, darabolom, formázom /mindig van leeső rész -gyakran ebből lesz a "kínai"most azonban töltelék lett - zacskóba teszem, majd megy a mélyhűtőbe. Már konyhakész, amikor felhasználásra kerül csak ki kell olvasztani. Nekem bevált így, amikor főzésre kerül a sor már kevesebb időre van szükség az elkészítéshez hamarabb kész az ebéd.
- A színtiszta húst ( mert én minden apró zsiradéktól megtisztítom húst!!) feldarabolom fűszerezem ízlés szerint apróra vágott fokhagymával, sóval, őrölt köménnyel, piros paprikával, jól összedolgozom és a felszúrt szűzpecsenyébe töltöm .
Felhevített szőlőmag olajon átsütöm minden oldalon majd felöntöm kevés húslével és párolom .Mikor megpuhult óvatosan szeletelem .
hozzávalók :
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Ha karajt töltünk kolbásszal az a csabai karaj lesz, de ha szűzpecsenyét, akkor kapjuk a tüskepecsenyét.
Tüske pecsenye, rég nem hallottam ezt a kifejezést mi nem használjuk, aztán a napokban egyszer csak eszembe jutott annyi év után. Megrohantak gyermekkorom gasztronómiai emlékei. Igen, akkor még volt disznó vágás is, a nagyszüleimnél. Már mondtam biztosan, Ők falun éltek és mi rendszeresen látogattuk Őket. Én a magam részéről egész nyarakat töltöttem ott és telente is rendszerint megérkeztem karácsony másodnapján és maradtam január közepéig, később már csak az elejéig bizonyos iskolai kötelezettségek miatt.Tehát, ilyenkor a szűzpecsenyét mert, hogy erről a nemes részről van szó megtöltötték kolbász töltelékkel és megsütötték, később vékonyan szeletelve hidegen fogyasztottuk .
Hogy is készül a kolbász tölteléke ,?? hát talán nem szégyen bevallanom nem tudom. ..... kell bele fokhagyma arra emlékszem mert annak tisztításában én is részt vettem aztán emlékszem a számtalan kis fűszeres zacskóra és az adagolásnál, keverésnél a kóstolgatásra.
Találtam egy jó kis leírást a kolbász készítésről akit érdekelne itt olvashatja.
Most is mint mindig a saját fejem azaz az érzékeim szerint készült a mi tüske pecsenyénk .
Íme:
A szűzpecsenyét megmossuk, felszúrjuk és az alábbi töltelékkel megtöltjük.
Apróra vágott hús 200-300 gr, attól függően milyen nagy a szűz pecsenye - nem darált húst(!) használok. A hús előkészítésekor leeső " maradékot" használtam fel. Említettem már, mi nagyobb mennyiségű húst vásárolunk egyszerre, jobb esetben több fajtát is. Amikor feldolgozom azaz részekre bontom, darabolom, formázom /mindig van leeső rész -gyakran ebből lesz a "kínai"most azonban töltelék lett - zacskóba teszem, majd megy a mélyhűtőbe. Már konyhakész, amikor felhasználásra kerül csak ki kell olvasztani. Nekem bevált így, amikor főzésre kerül a sor már kevesebb időre van szükség az elkészítéshez hamarabb kész az ebéd.
- A színtiszta húst ( mert én minden apró zsiradéktól megtisztítom húst!!) feldarabolom fűszerezem ízlés szerint apróra vágott fokhagymával, sóval, őrölt köménnyel, piros paprikával, jól összedolgozom és a felszúrt szűzpecsenyébe töltöm .
Felhevített szőlőmag olajon átsütöm minden oldalon majd felöntöm kevés húslével és párolom .Mikor megpuhult óvatosan szeletelem .
hozzávalók :
- egész szűzpecsenye
- 200-300 gr vagdalthús (lehet comb,de akár bélszín hátszín esetleg más hús.én gondosan megtisztítom a zsiradéktól is ha valaki "szaftosabban" szereti akkor ettől a művelettől el lehet tekinteni .
- ízlés szerint a fűszerek
- 3-4 gerezd fokhagyma
- kávéskanál pirospaprika
- mokkáskanál őrölt kömény
- só
- szőlőmagolaj a sütéshez
- húsleves ,vagy erőleves pároláshoz
Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
Totális gyerekkori nosztalgia :-) Nálunk is így hívják, nagyon-nagyon régen ettem!
VálaszTörlés