Volt torta is, mint kiderült, már vasárnap, igen sacher,kalóz változatban.
Mindannyian szeretjük, elkészítése sem túl bonyolult és ebben a novemberi enyhe időben igen jól kezelhető, nincs krém és még sorolhatnám az érveket miért sacher.
Oly annyira megkedveltük az évek során egy alkalommal februárban úgy döntöttünk a "eredetit" is megkóstoljuk és a bécsi Sacher-ben kávézunk természetesen sacher torta mellett.
Látogatásunk emlékezetes lett sajnos nem igazán pozitív értelemben. Ennyi idő elteltével (talán három vagy lehet négy éve is ) akár el is feledhetném, mégis keserű szájíz maradt utána. Na nem a tortával volt a baj az finom volt, talán nekem túl édes és a tejszín habot is szívesen lehagytam volna róla, de mégis sacher az igazi!Ám a hangulat, a miliő amit elképzeltem ehhez a finomsághoz...... még ma is ha rágondolok csalódott leszek. - Amint megérkeztünk, én a régi kávéházi élményeimet felidézve egy kellemes kis sarkot néztem ki a szalonban, ahol majd beszélgetünk, kipihenjük a séta fáradalmait a kisfiam is bele kóstol abba a hangulatba amiben én felnőttem. De elszállt percek alatt az illúzióm ...mikor a hölgy akinek a feladata volt, hogy asztalhoz kísérjen, átvezetett bennünket a szalonon és a utcán kiépített, turistáknak fenntartott zsúfolt teraszon mutatott asztalt. Hiába próbáltam érvelni nekem az ott bent teszik, én ott akarok uzsonnázni, kávézni----- ez van, ha tetszik, ha nem. Hát nem tetszett, de családom miatt elfogadtam a felkínált asztalt. Annyi év elteltével sem feledtem azt az elkeseredett érzést ahogy szertefoszlott egy illúzió, ott, akkor. Biztos a Sacher-hez nem megyünk azóta sem !
A Sacher torta amit én így készítek
hozzávalók :
A megmosott, fertőtlenített tojásokat, szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem a cukor 2/3 részével, csipet sóval. A sárgáját szintén habosra keverem az 1/3 cukorral. A vajat óvatosan az apróra tört csokoládéval felolvasztom. A legjobb gőzfürdőn, de némi tapasztalattal lehet kísérletezni a alacsony hőmérséklet beállítással is. Én gyakran a villany tűzhely lapját maximumon pár percre bekapcsolom, nem várom meg amíg teljesen felhevül, majd kikapcsolt állapotban a hűlő lapon vastag falú edényben állandó kevergetés mellett olvasztom a csokoládét, fontos ne melegedjen túl. A kihűlt vajas csokoládét a tojássárga- krémhez adjuk, a lisztet, őrölt mandulát, vaníliát, étkezési keményítőt és sütőpor összekeverjük sárga- krémhez adjuk azt is, majd a tojásfehérje habbal óvatossal átkeverjük. Papírral bélelt/kikent/szilikon - sütő formába simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 45 percig aztán kikapcsolt sütőben még pihentetjük 15 percet mielőtt kivesszük.
A lekvárt, jam-et felmelegítjük, átnyomjuk szitán ha közvetlen a csoki alá kívánjuk tölteni, ha úgy döntünk inkább a tortába, akkor kettévágjuk a tortát (alul maradjon 2/3 vastagság). Bekenjük a jam -mel, ez esetben én nem nyomom át szitán. Ha nincsenek túl nagy barack darabok jam -ben a rostok nem zavaróak. A torta tetejét visszaillesztjük és bevonjuk a felolvasztott csokoládéval. A csokoládét ismét a fent említett módon olvasztjuk csak most vaj nélkül, esetleg egy ici-picit lehet hozzáadni akkor fényesebb lesz, de vigyázzunk a vaj mennyiségével ha túl sokat adunk az puhítja csokoládét nem lesz elég roppanós .
A figurák mézes-csokoládé gyurmából készültek.
A csónak, a részeg kalóz, létra, kormány kerék és külön kívánságra még kutyák is mert a kalóz hajókon vannak (??)
kutyák az én nyolc évesem szerint. Az ágyú ostyarúd. A születésnapi tortán(viharvert kalóz hajó) a fedélzet karamellel színezett fehér csoki, a vitorlák csokival ízesített karamellből készültek, a hajó oldala vékonyra nyújtott mézes csoki gyurma.
Ez a torta dupla anyag hányaddal készült .
Mindannyian szeretjük, elkészítése sem túl bonyolult és ebben a novemberi enyhe időben igen jól kezelhető, nincs krém és még sorolhatnám az érveket miért sacher.
Oly annyira megkedveltük az évek során egy alkalommal februárban úgy döntöttünk a "eredetit" is megkóstoljuk és a bécsi Sacher-ben kávézunk természetesen sacher torta mellett.
Látogatásunk emlékezetes lett sajnos nem igazán pozitív értelemben. Ennyi idő elteltével (talán három vagy lehet négy éve is ) akár el is feledhetném, mégis keserű szájíz maradt utána. Na nem a tortával volt a baj az finom volt, talán nekem túl édes és a tejszín habot is szívesen lehagytam volna róla, de mégis sacher az igazi!Ám a hangulat, a miliő amit elképzeltem ehhez a finomsághoz...... még ma is ha rágondolok csalódott leszek. - Amint megérkeztünk, én a régi kávéházi élményeimet felidézve egy kellemes kis sarkot néztem ki a szalonban, ahol majd beszélgetünk, kipihenjük a séta fáradalmait a kisfiam is bele kóstol abba a hangulatba amiben én felnőttem. De elszállt percek alatt az illúzióm ...mikor a hölgy akinek a feladata volt, hogy asztalhoz kísérjen, átvezetett bennünket a szalonon és a utcán kiépített, turistáknak fenntartott zsúfolt teraszon mutatott asztalt. Hiába próbáltam érvelni nekem az ott bent teszik, én ott akarok uzsonnázni, kávézni----- ez van, ha tetszik, ha nem. Hát nem tetszett, de családom miatt elfogadtam a felkínált asztalt. Annyi év elteltével sem feledtem azt az elkeseredett érzést ahogy szertefoszlott egy illúzió, ott, akkor. Biztos a Sacher-hez nem megyünk azóta sem !
A Sacher torta amit én így készítek
hozzávalók :
- 5 tojás
- 5 dkg liszt
- 5 dkg étkezési keményítő
- 5 dkg darált mandula
- 12,5dkg vaj
- tasak sütőpor
- csipet só
- 12,5 dkg cukor
- vanília
- kb.20 dkg házi sárgabarack jam
- 15 dkg csokoládé jó minőségű,magas kakaó tartalmú!!!
- vagy holland kakaópor
- torta bevonásához még 20 dkg, magas kakaó tartalmú csokoládé
A megmosott, fertőtlenített tojásokat, szétválasztom. A fehérjét kemény habbá verem a cukor 2/3 részével, csipet sóval. A sárgáját szintén habosra keverem az 1/3 cukorral. A vajat óvatosan az apróra tört csokoládéval felolvasztom. A legjobb gőzfürdőn, de némi tapasztalattal lehet kísérletezni a alacsony hőmérséklet beállítással is. Én gyakran a villany tűzhely lapját maximumon pár percre bekapcsolom, nem várom meg amíg teljesen felhevül, majd kikapcsolt állapotban a hűlő lapon vastag falú edényben állandó kevergetés mellett olvasztom a csokoládét, fontos ne melegedjen túl. A kihűlt vajas csokoládét a tojássárga- krémhez adjuk, a lisztet, őrölt mandulát, vaníliát, étkezési keményítőt és sütőpor összekeverjük sárga- krémhez adjuk azt is, majd a tojásfehérje habbal óvatossal átkeverjük. Papírral bélelt/kikent/szilikon - sütő formába simítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 45 percig aztán kikapcsolt sütőben még pihentetjük 15 percet mielőtt kivesszük.
A lekvárt, jam-et felmelegítjük, átnyomjuk szitán ha közvetlen a csoki alá kívánjuk tölteni, ha úgy döntünk inkább a tortába, akkor kettévágjuk a tortát (alul maradjon 2/3 vastagság). Bekenjük a jam -mel, ez esetben én nem nyomom át szitán. Ha nincsenek túl nagy barack darabok jam -ben a rostok nem zavaróak. A torta tetejét visszaillesztjük és bevonjuk a felolvasztott csokoládéval. A csokoládét ismét a fent említett módon olvasztjuk csak most vaj nélkül, esetleg egy ici-picit lehet hozzáadni akkor fényesebb lesz, de vigyázzunk a vaj mennyiségével ha túl sokat adunk az puhítja csokoládét nem lesz elég roppanós .
A figurák mézes-csokoládé gyurmából készültek.
A csónak, a részeg kalóz, létra, kormány kerék és külön kívánságra még kutyák is mert a kalóz hajókon vannak (??)
kutyák az én nyolc évesem szerint. Az ágyú ostyarúd. A születésnapi tortán(viharvert kalóz hajó) a fedélzet karamellel színezett fehér csoki, a vitorlák csokival ízesített karamellből készültek, a hajó oldala vékonyra nyújtott mézes csoki gyurma.
Ez a torta dupla anyag hányaddal készült .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése