A spanyol konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása a tortilla española, más néven spanyol omlett. Ez a vastag, szaftos tojáslepény elsőre talán meglepő névegyezést mutat a mexikói tortilla-lapokkal – ám teljesen más ételről van szó. Míg a mexikói tortilla egy vékony, hajlékony kenyérféle, addig a spanyol tortilla tartalmas, rusztikus fogás, amely leginkább tojásból és burgonyából készül.
Egyszerű alapanyagokból építkezik, mégis laktató, ízes és rendkívül sokoldalú. Melegen, langyosan vagy hidegen is tálalható – tapasbárban, pikniken, de akár vacsorára is megállja a helyét.
A tortilla, tartalmas étel, nem szellős, nem könnyed.
A klasszikus tortilla recept krumplival készül.
Tálaljuk cikkekre vágva.
Változatok
A klasszikus verzió mellett a tortilla más hozzávalókkal is készülhet – de mindig csak egy fő alapanyag legyen a középpontban:
-
sült paprika
-
cukkini
-
gomba
-
spenót
-
garnéla vagy tonhal
Tortilla Española – A klasszikus spanyol tojáslepény receptje
Hozzávalók :
- 3 közepes burgonya
- 4 db tojás
- 1 csomó újhagyma vagy eg ykisebb fej vöröshagyma
- só ízlés szerint
- frissen őrölt bors
- olívaolaj
Elkészítés lépésről lépésre
-
A burgonya előkészítése
Hámozd meg a krumplit, majd vékony karikákra vagy félkarikákra szeleteld. Párold vagy gőzöld félpuhára, hogy sütés közben ne maradjon nyers. -
A hagyma megfonnyasztása
A felkarikázott hagymát (vagy finomra vágott újhagymát) egy serpenyőben, kevés olívaolajon dinszteld meg, majd add hozzá a burgonyát, és együtt pirítsd néhány percig. -
A tojásalap elkészítése
A tojásokat verd fel egy tálban sóval és borssal, majd öntsd rá a hagymás burgonyára. Ne keverd össze! Hagyd, hogy az alja szépen megszilárduljon. -
A tortilla megfordítása
Amikor az alsó fele megsült, csúsztasd ki egy lapos tányérra, majd gyors mozdulattal borítsd vissza a serpenyőbe, hogy a másik fele is átsüljön. (Ha így nehéz, tegyél egy tányért a serpenyő tetejére, fordítsd át, majd csúsztasd vissza.) -
Tálalás
Ha mindkét oldala aranybarnára sült, tedd ki egy tálra, pihentesd pár percet, majd cikkekre vágva tálald. Melegen és hidegen is kiváló.
Frissítve 2025.július
VálaszTörlés