rovatok

2017. június 29., csütörtök

Töltött szőlőlevél – dolmata

Görög ízek egy nyári lugas árnyékából

Tipikus mediterrán fogás, a görög konyha egyik legismertebb és legkedveltebb mezéje, ami nálunk is egyre gyakrabban kerül az ínyencek asztalára. A dolmata, azaz töltött szőlőlevél nemcsak mutatós, de frissítő és izgalmas ízvilágú vendégváró is – különösen egy forró nyári estén, egy pohár jól behűtött fehérborral.




töltött szőlőlevél



Igaz, a szőlőlevél beszerzése nem mindig egyszerű – nem terem meg minden sarki bolt polcán konzervként. De aki hozzájut vegyszermentes, zsenge levelekhez – akár saját lugasról, akár egy ismerős szőlőjéből –, annak garantálom, hogy a fáradozás bőségesen megtérül.




Nálunk például Anyósom garázsa fölött még mindig ott fut a régi szőlőlugas. Nem elég a borhoz, de annál tökéletesebb dolmatához. És ahogy a forrázott levelek illata betölti a konyhát – az a savanykás-édes, borra emlékeztető illat – már ez is fél siker.









töltött szőlőlevél



töltött szőlőlevél

Töltött szőlőlevél 

hozzávalói:



  • 50 db  zsenge nem permetezett szőlőlevél
  • 150 g  barna rizs
  • 1 csomag új hagyma
  • kis csokor vegyes zöldfűszer( menta, kapor, petrezselyemzöld,)
  • bors
  • 20 g pisztácia
  • 50 g mazsola
  • 1 dl olívaolaj 
  • 2 citrom


szőlő levél


A gondosan kiválogatott szőlőleveleket megmossuk, és leforrázzuk  ( én  a vízforralón  melegítem ehhez  a vizet )vagy forrásban lévő vízbe dobjuk a szőlőlevelekt pár percre. A vizet leöntjük  a leforrázott szőlőlevelekről,(már most fantasztikus illat csapja meg az orrunkat, legalábbis én le vagyok nyűgözve ettől a  savanykás-édeskés,  szőlőre,  borra emlékeztető finom illattól)     a maradékot felitatjuk és hagyjuk megszárazni a leveleket.
Majd a sima oldalukkal lefelé kiterítjük  és közepükre egy kanál töllteléket helyezünk  a szőlőlevelek oldalán behajtjuk,és összegöngyöljük, ha szükséges az ujjunkkal   betűrjük a kilógó széleket. A megtöltött szőlőleveleket egymás mellé helyezzük a  főzőedényben.

      A töltelékhez   a rizst megmossuk,lecsöpögtetjük, egy kanálnyi  olajon az apróra vágott hagymát átforgatjuk hozzáadva  a rizst  átsütjük 3-4 percig  és felengedjük vízzel  megsózzuk majd fedő alatt 20-25 percig pároljuk. Ha  a rizs  megpuhult  hozzáadjuk a  mosott mazsolát, várunk pár percet míg  a mazsola megduzzad, belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, pisztáciát, vagy mandulát ha szükséges utána sózzuk,  majd megtöltjük  vele az előkészített szőlőleveleket.
Ha marad szőlőlevél avval kibélelhetjük a  főzőedényt.

Olajból,citromléből és vízből készített lében lassú tűzön főzzük a  töltött szőlőleveleket 25-30 percig,. majd kihülés után hűtőben érleljük  néhány órát, legjobb ha  egész éjszakán át ott hagyjuk.




Hidegen kínáljuk, citromkarikákkal vagy joghurttal. Friss pita, olajbogyó, sajtok és egy pohár behűtött száraz fehérbor tökéletesen illik mellé.



töltött szőlőlevél

A dolmata nemcsak étel, hanem rituálé is. Ahogy hajtogatjuk a leveleket, mintha régi női kezek mozdulatait követnénk – egy lassan feledésbe merülő tudást, amit most rajtunk a sor újraéleszteni. És ha már szőlőnk nincs, legalább egy tál illatos töltött levélből teremjen egy kis napfény és történelem a tányérunkon.


Létezik  húsos változata  is ebben az esetben melegen tálaljuk (  az  a dolma) .


 Jó étvágyat ! 
 Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed, örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook,Instagram vagy pinterest oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról ! 
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/ 
🖼 https://hu.pinterest.com/rozIbolya/ 
🖋 https://www.facebook.com/rozmaringesibolya/


2017. június 27., kedd

Tzatziki

   Ha szereted  a  tejfölös uborka salátát  akkor a  tzatziki   avagy  a görög uborkasaláta  is  a kedvenced lesz!
 A tzatziki balkáni specialitás, Görögországban, a nyaralások alkalmával  szinte biztosan találkozunk vele, de miért várnánk  a nyaralásig, kóstoljuk meg az itthoni (saját) változatatot,készítsünk magunk is  tzatzikit könnyen egyszerűen!





tzatziki




Különösebb nehézség nélkül beszerezhetőek  a hozzávalói, uborka, hagyma  van mindenütt itthon is   egész nyáron,  tejföl, joghurt sőt görög joghurt is, bár én vettem  annak idején  eredeti  tzatziki fűszerkeveréket   az itthon termő zöldfűszerekkel is elkészíthető , sőt  ugyanolyan ízletes lesz, ha nem  még finomabb, hiszen frissen kerülnek  a tzatzikinkbe. .

Tzatziki fűszerek










 A tzatziki egészséges és nagyon finom, érdemes  "honosítani"! Számtalan érv  szól mellette:
-   Elkészítése egyszerű. kínálhatjuk a  tzatzikit  előételként és  húsok mellé is, akár  a grill party-k nélkülözhetetlen   fogásává is válhatnak,  "mártogatósnak" szintén megfelelő nyár esti borozgatások alkalmával   a teraszon,  a kertben nyaralást idéző hangulatot teremtve .








Hozzávalók:


  • 250-300 g uborka
  • 3,5 dl sűrű joghurt ( vagy tejföl és joghurt keveréke)
  • 1-2 szál  új hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál borecet vagy citrom leve
  •  ki s csokor friss menta levél
  • 1 ágacska oregano
  • 1/2 csokor kapor




tzatziki



Az uborkát használhatjuk hámozottan és hámozatlanul is. Jól mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra, vagy reszeljük le. Nálunk a legkedveltebb  ha kicsit darabos marad, ha érezzük a  fogunk alatt  ropogni így én az utóbbi időben  darabolom az uborkát, a legtöbbször  nem reszelem az uborkát.


Tzatziki

Az új hagymát, fokhagymát a zöld szárával együtt és  a zöld fűszereket vágjuk  egészen apróra, dolgozzuk bele a sűrű joghurtba ( vagy fele-fele joghurt tejföl  keverékébe). Adjuk hozzá   az olívaolajat, borecetet(  vagy citrom levét)  sózzuk, végül   az uborkát is keverjük bele. Behűtve kínáljuk, friss  menta levélkékkel díszíthetjük.






tzatziki


Remekül illik hozzá a pita kenyér, és souvlakia, ( és  a szirázó napsütés, a   sós tengeri levegő) ahogy azt  nyaralásaink alatt tapasztaltuk.


pita kenyér


Jó étvágyat !
Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, ha van kedved írd meg a véleményed,örülnék neki! Csatlakozhatsz a rendszeres olvasókhoz, vagy követheted a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is, hogy ne maradj le a blog újdonságokról !
📷 https://www.instagram.com/rozmaringesibolya/
,



2017. június 15., csütörtök

Cukkini vagy baby tök krémleves

Gyakran készül cukkini vagy baby tök  krémleves  nálunk, ami   forrón langyosan és hidegen is kitűnő étel, nagyon kedvelem. Nem múlhat  el úgy a nyári szezon, hogy  ne ettünk volna  cukkini vagy baby tök krémlevest jó párszor. Nem készül azonban  mindig azonos módon   bár az alap    recepten nem sokat variálok, az, hogy mi kerül bele  a nyár során változik   kora nyáron kaporral, később  friss paradicsom  szeletekkel és  bazsalikommal  időnként sonka  metélttel, néha palacsinta metélttel, gyakran levesgyönggyel   kerül  a tányérunkba  ez a leves.




2017. június 13., kedd

Rozskenyér torta

Mindig is izgatta a  fantáziámat, milyen lehet  a rozskenyér torta?

Eljött az ideje, kipróbáltuk, megéri  a meggyszezonban elkészíteni!


rozskenyér torta


Elkészítése könnyű, íze kicsit fanyar, üdítően  savanykás,  pont annyira krémes amennyire kell, hogy az legyen és meglepő a kenyér darabkákat felfedezni  a tortában. Izgalmas  ízek,   különleges  nyári  torta a  rozskenyér torta.

Remekül felhasználható a megmaradt, kicsit szikkadt kenyér is.


rozskenyér kockák

A rozskenyeret, ami a mi esetünkben természetesen házi sütésű rozskenyér, apró kockákra vágjuk és  megpirítjuk. Én a  kenyérsütéskor úgyis meleg sütőbe tettem, hiszen a nyári melegben ez is több mint kéne,  sütőpapíron  a pizzasütő lemezen, de  serpenyőben is piríthatjuk, folytonos keverés közben.Ha elkészült,tegyük félre hagyjuk kihűlni a kenyér darabokat!

Daráljuk le   a mandulát!Mossuk meg, magozzuk ki   a meggyet !

 A  tojásokat szétválasztjuk,  a sárgáját a cukorral  keverjük habosra. A sütőport,  étkezési keményítőt  keverjük el  a kihűlt kenyérkockákkal és a darált mandulával, adjuk hozzá a   meggy-, likőrt, pálinkát ( nálunk ez  az alkoholban eltett meggy "leve" volt)majd adjuk a  tojáshabhoz.
A tojás fehérjét verjük  kemény  habbá és forgassuk össze  a tésztával.
A sütőt melegítsük elő  200 fokra  ,  a sütőparírral bélelt kapcsos tortaformába simítsuk a  tésztát és  süssük meg kb  30  perc  alatt.


rozskenyér torta  bevonás előtt

A kapcsos torta formából kivéve hagyjuk teljesen kihűlni a  tortát.
Míg a torta  hűl,  a tejszínt verjük kemény habbá.

A rozskenyér torta összeállításához  a   közepén vágjuk ketté a tortát és kenjük meg a  tejszínhabbal  , majd  a kimagozott, lecsöpögtetett meggyet halmozzuk rá. Illesszük  a tetejére  a  tortalapot, majd  a  maradék tejszín habbal vonjuk be  a tortát ne csak a tetején   az oldalán is, a torta tetejére tegyünk meggy szemeket díszítésül.
Tálalás előtt tegyük hidegre, közvetlen  a hűtőből kivéve kínáljuk  a nyári melegben jól fog esni  egy szelet  a  jól behűtött enyhén habos  sok gyümölcsös  rozskenyér tortából a délutáni kávéhoz, teához .
Különösen ha van lehetőségünk  kint  a kertben elfogyasztani.

rozskenyér torta




hozzávalói :


  •  200 g rozskenyér ( teljes kiőrésű rozslisztből  készült  házi sütésű kenyér)
  • 150 g őrölt mandula
  •     6    tojás
  • 120 g cukor
  •     1    teáskanál sütőpor
  •   20   étkezési keményítő
  •     2   evőkanál meggy-, likőr,pálinka
  •     4 dl tejszín
  •  400 g kimagozott megy
rozskenyér torta szeletelve



Szép nyarat!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!