2015. június 27., szombat

Cseresznyés túrótorta


A régi nagy kedvenc a cseresznyés túrótorta !

cseresznyés  túrótorta szelet a teraszon



Vannak sütemények amiket nagyon szerettünk aztán megmagyarázhatatlan okoból mégis  éveken keresztül mellőzzük.Ilyen ez a  cseresznyés túró torta  is, van  vagy egy évtizede is mikor utoljára készítettem  s most  hirtelen eszembe jutott.  Előkészítése körülbelül  40 perc míg  a sütési idő közel egy óra  ám ennél sokkal rövidebb időt kell vele töltenünk  hisz két ütemben sül, így amíg  a tészta sül   tovább dolgozunk..



cseresznyés  túrótorta egész


Hozzávalói:

a kevert tésztához

  • 100 g puha kókuszzsír
  • 100 g cukor
  • vaníliás cukor
  • 2 tojás
  • 150 g liszt
  • 50 g étkezési keményítő
  • sütőpor

  • csipet  tengeri só


a töltelékhez:


  • 500 g cseresznye kimagozva
  •     2 tojás
  • 100 g puha kókuszzsír
  •   60 g  cukor
  • 500 g  tehéntúró
  • 100 g étkezési keményítő



cseresznyés túrótorta  szelet tányéron villával




A puha kókuszzsírt  cukorral és  a tojásokkal  habosra keverjük, az étkezési keményítőt összekeverjük a liszttel,sütőporral csipet sóval,majd beleszitáljuk  a  tojásos masszába.
Sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk és  előmelegített sütőben 180 fokon sütjük 20 percet.
Közben a cseresznyét megmossuk,kimagozzuk, a tojásokat szétválasztjuk a fehérjét kemény habbá verjük,a sárgáját kikeverjük a kókuszzsírral,vaníliás cukorral és cukorral
A túrót áttörjük majd beleadjuk  a tojásmasszába,rászitáljuk  az étkezési keményítőt, beleadjuk a kimagozott cseresznyét és a tojáshabbal óvatosan átkeverjük.
Az időközben kisült tésztára simítjuk a cseresznyés túrókrémet és további 20 percre visszatesszük sülni.
A kikapcsolt sütőben hagyjuk még 10 percet állni majd kivesszük. a tetejét  amint kihűlt  leheletnyi porcukorral hinthetjük meg.


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2015. június 23., kedd

gelato italiano

Köszönet  érte  az Italian festival-nak, hogy felfedeztünk egy újabb  olasz fagylaltozót Budapesten.

Az Italian festival ajánlotta  a figyelmünkbe  a Mamo -t és számos más olasz ízeket kínáló helyet ,hisz június első hetei az olasz éttermek illetve   az olasz gasztronómia és borok hetei voltak Budapesten.


Idő hiányában  mi csak egy fagyira ugrottunk be   a nemrégiben nyílt  Mamo  Kígyó utcai üzletébe.



Jól tettük .




A választék széles s mivel nehéz dönteni  kis kanálnyi kóstolót kaptunk valamennyi íz  megismerésére amit csak kértünk,rendkívül udvariasan  és kedvesen kínálva .
Jóleső érzés ilyen kiszolgálásban részesülni!



Visszatértünk még  a nap folyamán  kétszer is,  a tapasztalatunk megegyezik az első látogatáséval.



A fagylaltot  kanállal mérve pohárba vagy tölcsérbe  adagolják kívánság szerint.



A szicíliai citrom   ( Limone di Sicilia) és a  grapefuit ( Pompelmo Rosa) nyerte el leginkább  a nagy melegben  a tetszésünket, ám  kár lett volna nem kérni   a mogyoró, csokoládé, ( cioccolato fondente)menta, eper( Fragola), mangó, pistacia, joghurt ( jogurt al lampone)és többi fagylaltból.


Régi receptek alapján ,kiváló minőségű alapanyagokból  mesterséges színezék mentes,kellemes ízű fagylaltok egytől -egyig.


2015. június 22., hétfő

Cseresznyés-mogyorós tortácskák lisztmentesen





Lisztmentesen   készül és  gyorsan, ez a torta, most muffin formákban  mert így könnyebben  "szállítható " és fogyasztható  a nyári programok uzsonnájaként.
Sok fekete cseresznye és némi csokoládé is került bele  a lisztet finomra őrölt  mogyoró  helyettesíti.





Hozzávalók.

/6 tortácskához/


  • 125 g fekete cseresznye

  • 40 g  kókuszzsír
  • 40 g cukor
  • 1 tojás
  • 25 g étcsokoládé
  • 50 g őrölt mogyoró
  • porcukor  a hintéshez


A cseresznyét megmossuk, leszárítjuk,kimagozzuk.A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk ,belereszeljük  a kókuszzsír hagyjuk felolvadni.
A mogyorót finomra őröljük.
A tojást szétválasztjuk, a fehérjét  a cukor 2/3-val kemény habbá  verjük  a sárgáját kikeverjük a kókusz zsíros csokoládéval és cukorral.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tojásos masszát összekeverjük  a mogyoróval, cseresznyével és végül hozzáadjuk a  tojáshabot is.
Papír kasznival bélélt muffin formába kanalazzuk, mindegyik tetejére nyomtam még egy  negyed citrom karikát és 20 percre betoltam  a sütőbe.
Ha kisült még 5 percre   kikapcsolt meleg sütőben hagytam majd rácsra szedve hagytam kihűlni.
Negyedelt citrom karikával és száras  fekete  cseresznye szemekkel  díszítve kínálom. Ízlés szerint meghinthető porcukorral is .
 .

2015. június 20., szombat

Uborka cappuccino és cékla

Szenzációs bevezető fogása lehet  a főétkezésnek.





Nem kell hozzá más csak  a zöldségek és egy kis mascarpone  kakaó szórással  . A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk,   rétegezzük  és díszítjük  szinte ennyi  az elkészítése és az eredmény  fantasztikus. Vitamin dús, egészséges és  nagyon finom  zöldséges előételt kapunk  pár perc előkészítés után .





Hozzávalók :


  •  1-2 friss idei cékla
  •  1 uborka
  •  1 kiskanál mascarpone 
  •     kakaó por ( szóráshoz) 
  •     frissem őrölt himalaya só 
  •  2 cl frissen facsart cékla lé





A céklát hámozzuk  meg és vágjuk apró kockákra.Az egyik céklát gyümölcs centrifugával facsarjuk ki  .Az uborkát hámozzuk   meg szeleteljük fel.hogy mixerrel vagy blenderben  pépesíthessük.
Poharakba szervírozva kínáljuk! a Poharak aljára  rétegezzük  a cékla kockákat  locsoljuk meg 2 kiskanál cékla lével ,majd   erre helyezzük  az uborka pépet sózzuk  és egy kanálka   mascarpone ültetünk  a tetejére amit megszórunk kakaó porral.  Az alapanyagokat célszerű felhasználás előtt hűtőben  tárolni  így azonnal fogyasztható   a zöldség cappuccinónk.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly