2013. július 31., szerda

Snack : sonka & paradicsom & padlizsán tiramisu




  • 50 g reszelt  sonka 
  • 4 közepes paradicsom
  • 100 g tejföl 
  • 80 g mascarpone
  • 1 padlizsán
  •  bazsalikom levél
  • evőkanál olívaolaj és méz
A fenti hozzávalókból  remek  snack-et lehet készíteni   esti borozgatáshoz,  könnyű vacsorának   nyáron stílusosan  a kertben  teraszon elfogyasztva ...
 




A padlizsánt  megmossuk, megszárítjuk és jól megszurkáljuk, nehogy szétdurranjon sütés közben . Forró sütőben  15-20 perc alatt megsütjük, majd kihűtjük a belsejét kikaparjuk és  hűtőben teljesen lehűtjük.
A paradicsomokat  felkockázzunk   az olívaolajon apróra vágott bazsalikom levelekkel együtt "dzsemmé" főzzük, a vége felé bele keverve  a sonkát is, kb. 10-15 perc alatt kész. Mikor már langyosra kihűlt  hozzáadjuk  a  kanálnyi mézet és  hűtőben alaposan lehűtjük .
A padlizsánt a tejföllel, mascarponeval összemixeljük .
Poharakban  szervírozzuk  e tiramisut, alulra kerül a paradicsom 2-3 kanállal,  erre 2,5 evőkanál padlizsán krém és  szezámos  ropogtatnivalóval kínáljuk .
  


Érdemes  előző nap elkészíteni  így van ideje alaposan lehűlni .

2013. július 27., szombat

Cukkinibe csomagolt pisztráng, gazpacho mártással és mángolddal

Forró nyári hétvége van.
A " feladatom " percek alatt  ebédet varázsolni  a hétvégi asztalra  úgy, hogy  a  lakást ne melegítsem túl. (Elég az a 34 fok ami  kint van! )

Van itthon friss cukkini ( a reggeli  előtti piacozásból) s zöldségek  ami ilyenkor  kapható paprika,  paradicsom, uborka, mángold  (Anyósom kertjéből ). Friss pisztráng a halastól( mert  a "megállapodásunk" szerint legalább heti egy  hal napot tartunk).

Túl meleg van a grillezéshez és a  sütő bekapcsolásához is. A hal szagot  a lakásban nem viselem el .
Akkor nem marad más, filézek, nyúzok.
A bőrétől is  megfosztott hal filéket  citromos-zöld fűszeres marinádban  a hűtőben tartom   sütésig.



A cukkinit mosás szárítás után vékonyan hosszában szeletelem  ( sajt szeletelő is kíválóan megfelelne erre  a célra).
A paprikát, paradicsomot, uborkát  apróra kockázom,az újhagymát és fokhagymát is kisebb darabokra vágom, az egészet blenderben aprítom  míg majd hal sül. Nem baj  ha  kevés bazsalikom levél, petrezselyem zöld is kerül bele, de  el  is hagyható, a  végén olívaolajjal,  balzsam ecettel  morzsolt  himalaya sóval  elkeverem.
A mángoldot megmosom,  a leveleken maradt  pár csepp vizen megpárolom,( 4-5 perc után el lehet zárni  tűzhelyet és fedő alatt hagyni  tovább puhulni ) tálalás előtt két kanál  mascarponeval fogom elkeverni.
A pisztráng filéket egyenként  a kiterített cukkini szeletekre helyezve  felgöngyölöm  felforrósított olíva olajon átsütöm. 4-5 perc alatt átsül!

A tányérokon  frissen  őrölt rózsa-, és zöldbors keverékével, himalaya sóval még meghintem .( Csak itt a végén sóztam !)


Hozzávalók :

  •  személyenként egy -egy közepes  pisztráng
  • 1 citrom leve
  • 1/2 dl olíva olaj
  • 1mokkás kanál frissen őrölt  rózsa-,és zöldbors keveréke  
  • 4-5 ágacska  friss kakukkfű lemorzsolt levélkéi
  • 1 ág bazsalikom  apróra tépett  levéle
  • ( 1-2 órára tegyük hűtőbe a filéket  ebben a  marinádban az se baj ha tovább áll benne)
  • 1 ( 2) közepes  zsenge cukkini
  • 2 kanál olíva olaj  ( sütéshez )

Gazpacho mártáshoz :
  • 3 nagy paradicsom
  • 2 zöld paprika
  • 1 uborka
  • 3-4 szál újhagyma
  • 1-2 geredz fokhagyma
  • 1 chili paprika
  • 3 cl olíva olaj
  • 3 cl balzsam ecet

cukkinibe csomagolt pisztráng

A mángoldhoz,

 ami valójában a köret ez alkalommal :
  • 500 g  mángold
  • 2 evőkanál mascarpone


Könnyű, behűtött francia  rose bort  fogyasztottunk hozzá.  

2013. július 25., csütörtök

Baby tök vagy cukkini nem a megszokott módon .....

baby tök fűszeresen



Könnyű nyári  vacsora, hús mentes, egyszerűen elkészíthető, a fűszerezése miatt mégis  különleges  .








baby tök fűszeresen


Hozzávalói  :

  •  4 db 12-15 cm hosszú baby tök  vagy cukkini  


baby tök
  • 1 db tojás
  • 80 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 kávés kanál  sütőpor
  • 25 szál  snidling ( 10 cm hosszú) apróra vágva
    baby tök blenderben aprítva
  • 1 kávéskanál  kömény
  • 1 kávéskanál  koriander
  • 1 kávéskanál   rózsa bors és fekete bors vegyesen
  • 2 db cayenne ( csípős) paprika
  • 1 kávés kanál  tengeri só
  • 5 szál petrezselyemzöldje ( apróra vágva )
  •  1-.2 kanál( olíva )olaj  a sütéshez
  • baby tök fűszeresen


baby tök fűszeresen








Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a  frissen őrölt fűszereket, sót és  egy tálban. Habverővel habosítsuk fel  a tojást  és a tejet egy külön tálban. Fokozatosan adjuk hozzá a felvert tojást  száraz összetevőkhöz,miközben folyamatosan  keverjük  a masszát,  sima tésztává.
A baby tököt  és  snidlinget  blenderben  aprítjuk és összekeverjük  a tésztával. Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben . Tegyünk egy kanálnyi  a keveréket a serpenyőben, és süssük 2-3 percig mindkét oldalán amíg aranybarna lesz. Ha szükséges  itassuk le  a felesleges   olajat  konyhai papírtörlővel. Tegyük félre a kisülteket,  meleg helyre,míg  kisütjük az  összes tésztát.
Friss paradicsom salátával, tzatzikivel, joghurttal kínálhatjuk,ebédre, vacsorára is.
.


2013. július 23., kedd

A céklás jégkrém

 

cékla+joghurt+citromlé+narancslé+méz = céklás jégkrém  

 


Kánikula  van ... kánikula lesz  egész héten.
Jól esik jól fog esni a  hűsítő-frissítő gyümölcsös-zöldséges  jégkrém ami nem csak finom, de egészséges is.
Elkészítése  nagyon egyszerű, talán  a cékla lé préselés miatt kicsit hosszabb időt igényel ugyan, mint általában a jégkrém készítése, de megéri.
Különleges íze  " bejött "!!!

Teszteltem, különböző korosztályon.A gyerekek közt is volt akinek  jobban ízlett  mint  a kajszis változat, a  felnőttek is jól fogadták, akadt aki  ugyan mondogatta ez szokatlan, nem is gondolta volna  ...., ám elfogyott valahányszor készítettem eddig e  nyáron.


Van már  friss cékla a piacon, kötegekben adják  4-5 kisebb darabot egy csomóban,  ez bőven elegendő egy adaghoz .
A cékla alapvetően édes, citrommal naranccsal pikánsabbá tehetjük, ám, hogy mégse legyen túl fanyar kevés  mézzel enyhítettem a savanykás ízt,  nem túl sokkal,  így kellően   üde maradt a jégkrém íze.

Ennek  a jégkrémnek is   az alapja  joghurt.

A céklák levét gyümölcs centrifugával nyertem ki. Így lágy és krémes fagylaltot is készíthetnénk   ( nekem sajnos  nincs  fagylalt gépem ) talán  kipróbálom  egész  céklából is  ( most  a visszamaradt cékla csokoládéval kombinált muffinban  végezte ).

Ha meg van a cékla lé, már csak össze kell keverni  a joghurttal, mézzel, citrom és narancs kifacsart levével .
Ez alkalommal  nem került bele  más fűszer, az első nyári céklák  friss ízét hangsúlyozva ebben a jégkrémben. Azonban lehet  próbálkozni  kerti  fűszerek hozzáadásával én biztos fogok,  majd   beszámolok az eredményről.

A kikevert  krémet  formákba öntve  mélyhűtőben  kihűtve  néhány óra elteltével már fogyaszthatjuk  is  jégkrémként.

Hozzávalói :





  • 4-5 kisebb cékla leve
  • 1 evőkanál  méz
  • 1 citrom leve
  • 1 narancsleve
  • 4 dl natúr joghurt



      

2013. július 14., vasárnap

Nyári vasárnapi ebéd ha elszalad az idő ... ( a kertben ) ..


A reggel piacozással indult  már csak megszokásból is,  mert  bár ellene vagyok ( szerintem a hétvége  a családé kéne ,hogy legyen   kirándulás & programok ) azt be kell látnom a hétvégi piaci kínálat sokkal vonzóbb így ebből én se  maradhatok ki ( mindig ).

Igaz ami igaz csak sárgadinnyéért  indultunk meg  kecskeszappan vettem volna, de sajnos nem jött az árus.
Haza úton az útszélén levendulát árult egy hölgy,, sietősen ment volna már haza , de még  3 bokor maradt,  némi alkudozás után már az sem.  Ezzel eldőlt a délelőtti programunk, levendulát ültetünk!
Egyébként is kertészkedést terveztünk,   nem nagy a változás ... A gyerekek  a macska házát renoválták,   festették  dekorálták . ( Most , hogy egyedül maradt, megérdemel egy kis  kényeztetést, tegnap vidékre költöztek  a kölykei három édes kis cica úgy hallottuk új gazdáik  nagy örömmel fogadták őket ) Időnként hát   ott is besegítettem, így az idő igen csak  elszaladt,  ismét sietős ebéd főzés, késői  ebéd . ( Mediterrán stílus )

Mindenki alaposan meg is éhezett már .. mire elkészült,  pedig  nem kell sok idő hozzá ....


A levest,  bevezető fogást a korábban  említett okok miatt átugrottuk.

Újkrumpli, friss  paradicsom-,paprika szalonnával borított szűzpecsenye  egyszerűen összesütöttem a sütőben  miközben  a  salátát  a desszertet készítettem.
Mikor már majdnem kész a zöldséges pecsenye csöves kukoricákat is  tettem mellé,mi nagyon  szeretjük sülve. Ennek pár perc is elég,  ha ilyen zsenge mint  a mienk volt .

A legtöbb időt  a cukkinis muffin előkészítése  igényelte .


Blenderben két közepes cukkinit  és néhány levélke  bazsalikomot  összeaprítottam.
 2 tojást habosra  vertem 1,5 dl tejföllel, 40 g  kéksajtot morzsoltam bele . Pici sót, 160 g lisztet,  sütőport szórtam rá belekevertem még 20 g lenmagot,1/2 dl olívaolajat, simára kevertem a masszát .Muffin papírral bélelt  formába töltöttem,mindegyik közepébe  fokhagyma  gerezdet szúrtam  a tetejét pedig olívabogyóval  díszítettem sütő. 20 perc alatt  készre sül .





A napi desszert  meggyes -sárgabarackos tarte .





Az étkezést most is mint szinte mindig  kávé zárta.    



 

2013. július 13., szombat

Buli volt a kertben .....dinnyés túrótortával

Még nem volt  egészen tíz éves és már  nagybácsi, még hozzá  4- szeresen is  a fiam ....
Eszter, Iva, Ilija után most  megérkezett Alexander is . (Azóta már egy év is majdnem  eltelt, de ez  a bejegyzés valahol elakadt.)

Ezt meg kell ünnepelni !




Nyári torta,  dinnyés túrótorta  készült  e jeles napra .

Először is omlós tésztát készítettem  a következő  hozzávalókból :


  • 200 g liszt
  •     1    tojás
  • 100 g vaj
  •          sütőpor 
  •          só
  • 1-1 citrom és narancs  lereszelt héja









A fentiek összegyúrásával kapott tésztát   rövid ideig hűtőben pihentettem .

Ez alatt a túrót  át lehet törni, lecsöpögtetni szükség szerint.   A tojásokat szétválasztani ,a tojás sárgáját  cukorral és vajjal habosra keverni és hozzáadni a citrom / narancs héj reszeléket, mert ettől lesz olyan különlegesen  finom a tészta.




A tojás fehérjét  többi cukorral  csipet sóval  kemény habbá verni, a tejföllel elkevert túróhoz adni, valamint   az étel keményítőt is hozzákeverni.

Közben  a sütőt melegítsük elé 180  fokra!

A tésztával béleljük ki  a sütőedényt és  15 percig süssük elő a tésztakosarat. Legyen  kb 2-3 pereme is !
Én nem teszek bele semmit, mint szárított bab /borsó vagy lencse csak megszurkálom villával  a tésztát s így sem púposodik fel.


További  hozzávalók :

  • 500 g túró
  • 2 dl tejföl
  • 1-1,5 kg  sárgadinnye
  • 1 csomag zselatin
A túrót  eztán simítsuk az elősütött kosárba, majd süssük tovább együtt  egy órán keresztül .

Míg a  torta sül, készítsük elő a  gyümölcsöt  ( kb . 700 -1000 g ), mossuk meg,  tisztítsuk meg és szeleteljük fel.
Most sárgadinnyével (egy közepes sárgadinnye elegendő)  készült mert annak van a szezonja, de más gyümölccsel is finom.   A zselatint (amit akár el is hagyhatunk, ha azonnal elfogyasztjuk a tortát,) olvasszuk fel, keverjük el  némi alkohollal pl. sárgadinnyés vodka )  hűtsük ki ,   szintén kihűlt tortán rendezzük el  a dinnyéket, húzzuk át zselatinnal  és jól hűtsük le.  A zselatin fixálja  a gyümölcsöt, szebb lesz a torta  általa, de anélkül is finom   s ha ügyesen  szervírozzuk  nem hiányzik ......, 


Menta vagy citromfű levélkéket adhatunk mellé tálaláskor. 
Ínyenceknek alkoholos  tejszínhabot ?????(is )

2013. július 11., csütörtök

Kapros-túrós fehércsokis lepény

A kapros -túrós  a magyar konyha egyik specialitása lenne?










Már Anyukám  is készített kapros-túrós lepényt gyermekkoromban,  talán csak  a tejföl mennyisége volt több. Most azonban    egy nyári élmény kapcsán   fehér csoki is került bele. Véletlen  volt,  vagy  ennek így kellett lenni- e?   Egy neves -, híres cukrászdát kerestünk fel . Fagylaltokat kóstoltunk,  volt  itt ilyen  is olyan is,   számomra a  málnás- görögdinnye és  a kapros  fehér csokis   hangzott a legvonzóbban, sajnos s céklás- grapefruitos fagylaltot én nem láttam csak  később értesültem róla  létezik ilyen is. Szívesen megkóstoltam volna azt is.  Az íz párosítás (kapor-fehér csoki ),bár kicsit tömény és édes  nekem ( ez  a fagylalt), meglepően jónak tűnt  így  lehet most  kapros túrós lepényemben  fehércsoki és kapor együtt .

Hozzávalói :
  
  • 250 g liszt
  •  60  g cukor
  • 125 g vaj
  • 1        tojás
  • 1/2     citrom reszelt héja


  • 600 g túró
  •   50 g vaj
  •     1    tojás
  •           só
  • 100 g fehér csokoládé
  •  2   dl  tejföl
  • 1 csokor friss illatos kapor

A liszthez hozzáadjuk a vaj forgácsokat, sót, cukrot, reszelt citrom héjat és a tojást is, rugalmas tésztává gyúrjuk, kigömbölyítjük, kinyújtjuk, formába  simítjuk úgy, hogy maradjon  2-3 magas pereme.

A túrót kikeverjük  a tejföllel, tojássárgájával,   puha vajjal. A csokoládét belereszeljük, apróra vágott kaporral  bőven meghintjük és óvatosan beleforgatjuk  a tojás fehérje  sóval felvert habját. Ezt a masszát az  előkészített  tésztába öntjük  eligazítjuk és   kb. egy óra alatt megsütjük.
  
kapros túrós lepény


Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2013. július 10., szerda

Kellemes meglepetés ez a nyár  ... 30 fok körüli meleg  már -már  elviselhetőnek tűnik az elmúlt évek  tikkasztó, szűnni nem akaró 40 fok közeli hőmérsékletéhez  képest.
 A nyári szülinaposaink  különösen örülhetnek  az enyhe időjárásnak, így az idén nekik sem kell nélkülözniük  a születésapitortát, mert bizony a hőségriadó  alatt csak fagylalt és gyümölcs jutott nekik  is.

Készültek  hát a Rozmaring & ibolya cukrászatán  a nyári  gyümölcsös torták  cseresznyével,  málnával    mint   a V-83 ( cseresznyés torta ) és a  napokban  újabb  a  Málna "jég"torta.
 
 
 
 
 
 
 
 

Évek teltek el  mióta nem készítettem ezt  a tortát. Emlékeimben úgy él, nagyon szerettük, különösen a nagy nyári melegben  hűsítő savanykás íze és nem utolsó sorban hideg  volta miatt.

Természetesen  az idők során én is változtam  és változott  kicsit  a torta  is,  a  tejszínhabot részben    mascarpone váltotta ki  s kiegészült bazsalikommal. Azt hiszem ez  a változás előnyére vált .

 Elkészítése   egyszerű,  ám nem árt némi időt rászámolni, az ízek ez idő alatt összeérnek s kellő képen le is hűl a torta   .


Először piskóta tésztát  készítünk amit  most bazsalikommal ízesítettem .

Hozzávalói  :

  • 5         tojás
  • 100 g  liszt
  • 1         csomag  sütőpor
  • 1         teás kanál  összemorzsolt  szárított bazsalikom levél
  • 100 g cukor


a krémhez :

  • 1-2  dl tejszínhab
  • 350 g  mascarpone
  • 500 g  málna
  • 5 cl  málna likőr  vagy málnapálinka
  • friss virágzó bazsalikom ágak


Néhány szemet a málnából   tegyünk félre  a díszítéshez !



A már ismert,  klasszikus módon  piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3rész cukorral pici sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral és a teáskanálnyi morzsolt bazsalikommal szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a  fehérje habot,  rászitáljuk  a sütőporral elkevert lisztet,  beleforgatjuk .Óvatosan dolgozzunk, ne törjük a habot! Az egyik kezünkkel a keverőtálat forgatjuk,  míg ellenkező irányba  fakanállal a tésztát keverjük.
A kész piskóta tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk.
Gőzmentes  sütőben sütjk kb 35 percet ( ha  mutató ujjunkkal megnyomjuk és rugalmasan vissza ugrik  a tészta akkor jó megsült.)az illatáról is felismerhető a kész piskóta .
A torta formát kinyitjuk  a tésztár kifordítjuk vissza az alsó meleg sütőlapra és  a papírt  lehúzzuk.
A málnát megmossuk és  málnalikőrbe áztatjuk.

Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd  a teljesen kihűlt tésztát óvatosan ketté vágjuk.
Visszahelyezzük a kapcsos tortaformába az alsó lapot és  a krémet rákenjük .
A krémhez a   felvert tejszínhabba belekeverjük a  mascarpone -t  és  a málnalikőrbe  áztatott málnát .Felhelyezzük a második piaskóta lapot enyhén rányomjuk.

1-2 órára mélyhűtőbe tesszük .

A tetejét málna szemekkel, fahéjas-(vagy  vaníliás) porcukorral hintjük és bazsalikom  virágokkal, levelekkel díszítjük.

Málna "jég"torta

Kellemes meglepetés ez az idei  nyár  ... 30 fok körüli meleg  már -már  elviselhetőnek tűnik az elmúlt évek  tikkasztó, szűnni nem akaró 40 fok közeli hőmérsékletéhez  képest.

 A nyári szülinaposaink  különösen örülhetnek  az enyhe időjárásnak, így az idén nekik sem kell nélkülözniük  a születésnapitortát, mert bizony a hőségriadó  alatt csak fagylalt és gyümölcs jutott nekik  is.

Készültek  hát a Rozmaring & ibolya cukrászatán  a nyári  gyümölcsös torták  cseresznyével,  málnával    mint   a V-83 ( cseresznyés torta ) és a  napokban  a legújabb 

Málna "jég"torta.

  
 
 
 
Málna"jég" torta  tortatálon friss málnaszemekkel és bazsalikom virággal

Évek teltek el  mióta nem készítettem ezt  a tortát. Emlékeimben úgy él, nagyon szerettük, különösen a nagy nyári melegben  hűsítő savanykás íze és nem utolsó sorban hideg  volta miatt.

Természetesen  az idők során én is változtam  és változott  kicsit  a torta  is,  a  tejszínhabot részben    mascarpone váltotta ki  s kiegészült bazsalikommal. Azt hiszem ez  a változás előnyére vált .

 Elkészítése   egyszerű,  ám nem árt némi időt rászámolni, az ízek ez idő alatt összeérnek s kellő képen le is hűl a torta   .


Először piskóta tésztát  készítünk amit  most bazsalikommal ízesítettem .

Hozzávalói  :

  • 5         tojás
  • 100 g  liszt
  • 1         csomag  sütőpor
  • 1         teás kanál  összemorzsolt  szárított bazsalikom levél
  • 100 g cukor

málna"jég"torta málna szemekkel oldalról

a krémhez :

  • 1-2  dl tejszínhab
  • 350 g  mascarpone
  • 500 g  málna
  • 5 cl  málna likőr  vagy málnapálinka
  • friss virágzó bazsalikom ágak


Néhány szemet a málnából   tegyünk félre  a díszítéshez !

málna"jég"torta szeletelve


A már ismert,  klasszikus módon  piskótát készítünk, azaz a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 2/3rész cukorral pici sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a maradék 1/3 rész cukorral és a teáskanálnyi morzsolt bazsalikommal szintén habosra keverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a  fehérje habot,  rászitáljuk  a sütőporral elkevert lisztet,  beleforgatjuk .Óvatosan dolgozzunk, ne törjük a habot! Az egyik kezünkkel a keverőtálat forgatjuk,  míg ellenkező irányba  fakanállal a tésztát keverjük.
A kész piskóta tésztát sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk.
Gőzmentes  sütőben sütjk kb 35 percet ( ha  mutató ujjunkkal megnyomjuk és rugalmasan vissza ugrik  a tészta akkor jó megsült.)az illatáról is felismerhető a kész piskóta .
A torta formát kinyitjuk  a tésztár kifordítjuk vissza az alsó meleg sütőlapra és  a papírt  lehúzzuk.
A málnát megmossuk és  málnalikőrbe áztatjuk.

Hagyjuk kihűlni a piskótát, majd  a teljesen kihűlt tésztát óvatosan ketté vágjuk.
Visszahelyezzük a kapcsos tortaformába az alsó lapot és  a krémet rákenjük .
A krémhez a   felvert tejszínhabba belekeverjük a  mascarpone -t  és  a málnalikőrbe  áztatott málnát .Felhelyezzük a második piaskóta lapot enyhén rányomjuk.

1-2 órára mélyhűtőbe tesszük .

A tetejét málna szemekkel, fahéjas-(vagy  vaníliás) porcukorral hintjük és bazsalikom  virágokkal, levelekkel díszítjük.


Málna"jég"torta szelet kistányéron  villával

2013. július 9., kedd

Bevezető fogás : " a " D I N N Y E

Dinnye, ..sárga dinnye,  ananász ( dinnye) ...
Örök kedvenc ...


étvágygerjesztő- (nek ) ..

Jól behűtve  kínáljuk  így : 



Hozzávalói :

  •  személyenként   1-1 kisebb sárgadinnye
  •                                  1 dl  száraz fehér bor
  •                   vagy    1/2 dl joghurt
                                          
Jól behűtve.!!!!/ hűtőbe tárolt, -hideg-  hozzávalókkal dolgozzunk !

Előkészítése:

 A megfelelő méretű dinnyéket alaposan mossuk meg  és hűtsük jól be.

Közvetlen  felhasználás / fogyasztás előtt a kalapjukat vágjuk le, vághatjuk egyszerűen körbe, de talán mutatósabb cikk -cakk -ban .
A magokat gondosan távolítsuk el  és a helyükre töltsünk dinnye  koktailt.

 Dinnye koktail
gyerekeknek

A sárgadinnye belét kockázzuk fel blenderben vagy turmixgépben  esetleg botmixerrel  pépesítsük  kevés joghurt (1/2 dl  fejenként ) és citromlé  hozzáadásával.
Ha esetleg nem lenne elég  édes a dinnye, amit kétlek  egy kanálnyi mézzel  korrigálhatjuk az ízét. Ám vigyázat  ha ez a  étkezés első fogása  a cél az étvágy gerjesztése,   az édes íz  eltelít   ne csodálkozzunk ha aztán  a csemeténk már nem kíván semmit.

Dinnye koktail
felnőtteknek

A fenti módszert követve  a  joghurtot  fejenként 1 dl behűtött száraz fehér borral helyettesítjük.Ám a borral nem mixeljük  a dinnyét azt a végén adjuk hozzá és  keverő kanállal keverjük el. 


Szívószállal, és kanállal kínáljuk, miután elfogyott a  " folyadék"  a dinnyét kikalazzuk .

 

2013. július 4., csütörtök

Borjúkaraj sárgabarackkal

Hétvégére ....

Ünnepi  étkezéshez, most  barack szezonban van egy különlegesen finom receptem :

Borjúkaraj  sárgabarackkal

Gyümölcsös, pikáns  és egyszerű az elkészítése








Néhány  ( vékony ) szelet  borjú karaj, sárgabarack, és  némi fűszer kell csak hozzá s fél óra alatt  kész a "remekmű".

 Olajjal kevert vajon mindkét oldalon átsütjük húsokat, szezámmagal  meghintjük, majd kivesszük és melegen tartjuk.
A visszamaradt vajas olajon  megdinszteljük az apróra vágott újhagymát  rádobunk egy apró kockára vágott friss paradicsomot  pirítjuk pár percet és felengedjük a közben elkészített   " szósszal".
 Ez utóbbihoz   balzsam ecettel elkeverünk egy kanál  barna cukrot, egy kocka reszelt csokoládét ( ét), kurkumát sót és vizet .

A sárgabarackokat szintén apró kockára vágjuk .

Végül visszatesszük a húsokat, hozzáadjuk  a sárgabarackot  és  további 10 percet sütjük .

 Tálaláskor  friss citromot és felezett sárgabarackot adunk mellé  a tányérra.


Hozzávalók :

  • 800 g  borjúkaraj
  •     1     csomó újhagyma
  • 250 g  sárgabarack
  •  20 g vaj
  •  1 kávéskanál   barna cukor
  •  1 kocka  (ét )  csokoládé
  •  1 kávéskanál   curcuma
  •  1 paradicsom
  •  2 evőkanál   balzsamecet
  •  1  citrom leve
  •  1  evőkanál olíva olaj
  •  1  evőkanál  szezám mag
  •      só
  •      bors( frissen őrölt  ) mindenki ízlése szerint   a tányérján ízesítheti vele a kész ételt


Jó étvágyát!

Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2013. július 1., hétfő

Grilleztünk, ebédeltünk az esőben....


Kint  a szabadban elfogyasztott ebédben van valami különleges,talán nem is kell magyaráznom miért.
Az elmúlt hétvége (23-25 fok pont jó lett volna), ha nem kellett volna  az eget kémlelni állandóan, ideálisnak tűnt a grillezésre.

Kockáztattunk és sikerült ! (Előző délután már bőrig áztunk egy rövid séta alatt míg a gyermeket kísértük át  egy szülinapi partyra,  10 percre a házunktól  kaptuk  a hideg zuhanyt a nyakunkba  ( csak úgy minden előzmény nélkül).
Mire  a  utolsó halak is kisültek   s mindenkinek a tányérjára került az ebédje zúdult le a az égi áldás.Némi tanácstalanság ( az előző nap élményének felvillanása) után úgy döntöttünk  várunk, a hárs lombkorona esernyőként felfogta az esőt,ami szerencsére pár perc után elállt  majd újra rákezdte,s ez így ismétlődött egy ideig,   nyári zápor...






A menü:




Uborkás limonádé
Levendulás limonádé

Bruchetta

(Paradicsom kockák & citromos- fokhagymás olívaolaj & grillen pirított kenyérkék)


Pisztráng roston
/bazsalikom levélkék és citrom cikkely a hasába/



Pesto -"szósz"(szezámmaggal)

/ bazsalikom -olívaolaj-fokhagyma-szezámmag/

Citromos -fokhagymás olívaolaj



Zelleres-curcuma- s (friss)paradicsom szósz

Újburgonya














Csöves kukorica roston





Paprika-paradicsom citrom negyedekkel












Hozzávalói  :

  • Személyenként egy-egy  közepes nagyságú  pisztráng 
  • egy nagy csokor friss bazsalikom
  • 1/2 citrom halanként

  • Pesto szószhoz :
  • 2-3 ág friss bazsalikom levelei
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olíva olaj  ( extra virgie)
  • 1 evőkanál  szezám mag
  • 1 evőkanál  reszelt  parmezán
  •  



  • Fokhagymás citromos  olívaolajhoz :
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 1,5 dl olívaolaj  ( extra  virgine)
  •  
Zelleres nyers paradicsom szószhoz :

  • 250 g friss paradicsom
  • 2 szál zeller zöld levele
  • 1 mokkás kanál  curcuma
A szószokhoz az összetevőket blenderben  vagy mixerrel  aprítjuk, keverjük  ki . 
Külön -külön  tálkában,( üvegben)  kínáljuk így mindenki annyit vesz és abból amit szeretne a pisztránghoz







Sajtos stangli

Brie






Levendulás-sárgabarackos tarte



 és ...kávé

Munkamenet:

Reggel még  a reggeli előtt bedagasztottam  a  tésztát  a sajtos stanglihoz.
Reggeli után már mehetett is  sütőbe.
Mire kisült  összeállítottam a   tarte tésztát így az is mehetett  azonnal a forró sütőbe.
Ez idő alatt szószokat is összeállítottam ( benderben kevertem  ki )
Összeállítottam  a tarte-t.
Kiszaladtam a piacra  friss gyümölcsért  zöldségért, a zöldségeket előkészítettem ,  míg a krumpli  a sütőben sült, a halakat  előkészítettem.( Só fűszer)
Megterítettem  a kerti asztalt. ( nálunk  a grillezés férfi munka)

Egész idő alatt folyamatosan  "gyártottam"  a limonádékat  kicsik és nagyok  örömére.


Jaj, úgy élvezzük mi a grillezést !

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly