2013. január 20., vasárnap

Télen hóesés és fagy ellenére is főzünk,eszünk.....



Mi sem természetesebb ha itt a tél,  lesz hideg és  hó is,   s nem mindig  örülünk  a gyerekkel együtt a hófehér lepelnek. Néha úgy érezzük  korlátoz  szabadságunkban, megnehezíti az életünket, de az élet nem áll meg, (  a konyhában  sem ) s ha nem is indulunk újabb beszerzésekre  elő kell teremteni a "mindennapi  betevőt ".

Lelassul  a közlekedés, hóakadályok,   hótorlaszok,   s a figyelmeztetés,  csak az induljon útra  akinek halaszthatatlan  s   számoljon  avval nem ér célba......

Nem olyan  extrém a dolog, hisz ha belegondolok  itt "délen "  a városban, egy világvárosban,   fővárosban is  rendkívüli helyzet állt be  egy éve februárban   a szokatlan hideg és nagy hó esés miatt.

Tanulság, nem  árt előre gondolkodni  s még nyáron megtölteni a mélyhűtőt, kamrát.
 Így tették azt elődeink is, eltették  a savanyút, befőttet télire. Pld. a savanyúságot szerbül a  tél szóval fejezik  ki .
.






A téli időszak  megpróbáltatásainak  "átvészelésére"érdekes jelenséggel találkozom itt Belgrádban, arról már írtam korábban, hogy  szinte minden háztartásban  az ősz, a télre való felkészülés jegyében  a  sült paprika készítésével,   káposzta savanyítással,  savanyúság készítéssel telik. Ez utóbbit is hordókba teszik .
 Igen számomra ez kicsit fura volt eleinte,  városiak  és az erkélyen  káposztát savanyítanak ???
Na de  újabb meglepetésként azzal szembesültem,hogy  a városkörnyéki településeken   saját füstölővel is felszerelt házak vannak !!!




Igen a decemberben- januárban vágott disznóból  füstölt hús  kolbász  készül  ... nem csak   a távoli falvakban  de itt  a főváros határában is ..



Így  könnyebb átvészelni  a telet ....    

Esik a hó! -azt eszünk ami van itthon.....

Megjött  a hó, esett tegnap óta itt is, ma  délutánig, ám  nem tart soká.ezúttal.
Holnap már  olvad,  december közepén  volt már nagy hó, akkor kemény hideggel jött és komoly gondot okozott a közlekedésben most ez nem várható erre felé mert enyhül az idő de lesz  még tél, és hó  februárban  így  jósolják.


Olvasom  hírekben a hó  elzárta falvak, nehezen megközelíthető települések  gondja,hogy nem tud  jönni  a mozgó bolt.
Mi tennék én,  ha  ilyen helyzetbe  kerülnék ???

Az oroszok  biztosan  borcs levest  készítenének, hisz abba  minden zöldség ami van otthon  mehet, idénytől függően, hasonló elven működik az olaszok minesztronéja is   minél több  zöldség, annál finomabb ám nem kell sok egyikből se.
Mindkettő laktató és  finom, az előbbi igazi téli leves   számomra,  az utóbbi viszonyt  a nyarat idézi  ( miért  is ne juthatna eszünkbe  a szikrázó napsütés, forróság   néhány hónap és  valóság  lesz ..) 

Magyar változat nem jut eszembe   ha csak  nem a  kő leves  ??

Ami van itthon   azt használjuk!.

Liszt  , minden háztartásban  megtalálható,  talán  akad  élesztő is   máris sülhet   friss kenyér,kifli    ...



Gondolom aki  olyan településen lakik ahova mozgó árusok járnak  rendelkeznek némi tapasztalattal és tartalékkal, részben mert megtermett, részben  mert  sose lehet tudni ...

Hát most  elő  a leleményeséggel ,nézzünk körül mi van  kamrában ....

Nálunk  most alma  van kicsit több,  egy részéből lehet  leves, (már az este  a forralt borba is került belőle   )
Pár szem gesztenyét is találtam, ősz óta  őrzöm őket, s milyen jól tettem! Decemberben az ünnepekre készülődve   nem tudtam ellenállni,  hatalmas szemű ( óriás) gesztenyéket láttunk  az egyik zöldséges üzlet pultjain. Hasonlót láthattam  a Spar-ban a hónap közepén Budapesten akkor nem ,de most vettünk belőle.Óriási várakozás előzte  meg a  gesztenye sütést, ám  a várva a várt   különleges élmény elmaradt,  az árához képes nem különösebb az íze, a" hétköznapi" kicsi gesztenyék zamatosabbak könyebben tisztíthatók és  finomabbak.  Nos ez utóbbiból tettem most  a tányérokba   néhány szemet mielőtt kimertem  a leves. A leves amit lehet forrón, langyosan és hidegen is fogyasztani egyaránt  ízletes . Nálunk ez most  ilyen sorrendben kipróbálásra  is került. A legfiatalabb családtag a  jégkorong meccsről  éhesen, kifáradva  hazaérve forrón kapta, nekem már  csak langyosan  került a  tányéromba  a nagy  fiúnk mire megérkezett  már hideg volt, ám  valamennyien  azon a  véleményen voltunk  remek savanykás   étvágygerjesztő fogással indult az ebéd...




 A megtisztított, felkockázott almák egy részét kevés cukorral, pár szem mazsolával, negyedelt naranccsal,citrommal, karamelizálom, hozzáadom a fűszereket (szegfűbors, fahéj, csillagánizs)felöntöm vízzel. Ha felforrt beleteszem a többi almát, újból felforralom, majd lassú tűzön puhára főzöm az almákat. A fahéjat, szegfűborsot, csillagánizst, citrom és narancshéjakat eltávolítom. Turmixolom,  felöntöm egy deci tejszínnel és újból felforralom.

Sült gesztenyével  kínálom.

A sütőtökös beigli szintén adott  volt, maradt előző napokból , kevés  citrom héj tette pikánssá,de  ez nem édes  inkább fűszeres-sós  változat  szerecsendió  némi fahéj fűszerezéssel .
Kevés füstölt sonkát apróra vágok és klasszikus, de  hideg spenót pürét  társítok,  mellé,  friss tejfölt  kínálok hozzá,  így mindenki a  tányérján  ízlése szerint keverheti   ki  a neki tetsző krémet a hozzávalókból a húshoz.
Frissen sült lévén   bármilyen színhús megfelel,   fél angolosra készített bélszín/hátszín érmék,sertés comb szeletetek,karaj ,szűzérmék, szárnyas filé,talán még hal is  szóba jöhet...






Csokoládéval bevont  fonott  mazsolás kalács  nem csak az ebéd befejező fogása,de a délutáni  kávé,tea,  forró csoki   kiegészitője is  lehet.

  




Menü ajánlatom:

Sült gesztenyével kínált fűszeres,  tejszínes almakrém leves
Frissen sült ,  sütőtökös beiglivel és  sonkás parajkrémmel & friss tejföllel
Csokoládés kalács


2013. január 6., vasárnap

Est- ebéd a szerb szentestén

„Tudod, karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a
csodában, nemcsak te és én, hanem az egész világ, az
emberiség, amint mondják, hiszen ezért van az ünnep,
mert nem lehet a csoda nélkül élni.”

Márai Sándor



12 fajta étel........,   a hagyományoknak megfelelően, ezen   a különleges napon az  terített asztalon.
A tradicionális  étkeket próbáltam úgy összeállítani, hogy az étkezés élvezhető,  könnyű ízletes  legyen, ne a nehéz étkek domináljanak,  ám ne rugaszkodjuk  el teljesen  a szokásoktól  sem  .... Böjtös ételek sorakozzanak fel.....,  ..ezért  szerepel  a hal( orada vagyis aranydurbincs) természetesen  és  bab  ( prebranac )  és zöldségek, talán kicsit szokatlan  kombinációban, ám annál meghökkentőbb és különleges  ízt kölcsönözve így a vacsorának,   cékla -, lilahagyma -,édeskömény  kevés  borban fürdetve  balzsam- ecettel finomítva....
Az ún . " egészség kenyér " azaz  díszes ünnepi kenyér az idén szintén  némi vörösborral készült...
A kenyérbe  aranydukát helyett  szerencse pénz  került  ( még eddig nem találta meg  egyikünk se, lesz meglepetés, hisz ezt a  pénz mi magunk vertük a tavasszal a MNB  pénzverőjén  )
Ezt  a kenyeret  csak törni szabad  a hagyományok szerint....
tetejét  díszítő motívumok  a madár, búzakalász, szőlő, hordó stb az  egészség, gazdagság  termékenység szimbólumai.
Került az  ünnepi asztalra  alma, dió  és  méz is  hisz ezek  különleges   jelentőséggel bírnak. Hajtatott zöld búza, karácsonyi gyertya melyet a családi ünnepek,  a karácsonyi és újévi ebédnél  és  a slava -n gyújtanak meg, s hajdanán  csak borral volt szabad eloltani. Ahogy a  három alma közül az egyiket a családfő annyi részre vágta fel , ahányan körülülték az asztalt, s miután mézzel bekente, mindenki kapott egy részt belőle, miként egy-egy kanál mézes pálinkát is. Ezután következett a karácsonyi kenyér megszegésének rítusa.
A diókat szintén   a családfő a szoba sarkai felé dobja el, hogy jó termés  és sok gyerek legyen  háznál .
Napjainkban is sok helyen szalmával hintik  a padlót  amit csak harmadnap szabad összeszedni  s kidobni ...
A karácsony  három napos ünnep !

Itt még sütésre vár  a kifilézett,fűszerezett hal ..............






Könnyű és rendkívül ízletes cékla-,édeskömény-, lilahagyma  köret párosult hozzá .




Végül ....a..2010-ben palackozott  zöld-dió likőr ......


kellően megérett, nagyon hatásos befejezése e tradicionális ám mégis könnyed   ünnepi  étkezésnek



 



Szép  Ünnepet  Mindenkinek !

2013. január 5., szombat

Fűszerkéregben sült lazac filé






Lehetne a  szentesti menü  része .....
Gyorsan  elkészül, nem kell hosszas  előkészület és igazán  ízletes,  mutatós és finom, egészséges étel .

Tudom január elején ez már nem aktuális a világ nagy részén, ám vannak tájak ahol ép most készülődnek a  szentestéhez, január 6.-án.




Zöld fűszerhez jutni   még decemberben, januárban sem olyan nehéz, sok helyen be lehet szerezni, s sokunknak  "megterem,.....  a  konyhában,cserépben ". Sajnos nálunk a tavalyi rendkívüli időjárásnak áldozatul esett két hatalmas rozmaring bokor is, de talán az egyik  mégis új erőre kap, reménykedem, néhány ágacska már zöldell,  így ez lett az egyik alap fűszerem, ehhez  kakukkfüvet morzsoltam  össze és mozsárban  boróka bogyót  törtem ( ez szintén saját gyűjtés, a múlt  nyáron volt alkalmunk megtapasztalni milyen  szúrós és milyen nehéz a boróka begyűjtése. Miután  egy kis zacskónyi  zsákmányt boldogan  lobogtattunk(Zlatiborban ) a helyiek előtt, megtudhattuk, hogy létezik  ennél  praktikusabb könnyebb  szüretelés  is, vagyis leterítenek valamit  a  bokrok alá  és addig rázzák míg le nem hullik   a  borókabogyó ). Talán  (nem ) mindenki tudja  ez az alapfűszere  a ginnek is .

Ha felnőttek fogyasztják   ajánlanék a téli időszakban   chili paprikát is törni a  fűszerkeverékbe.
Ha nincs mozsarunk  akkor  a  fenti fűszereket  sütőpapír között sodrófával törhetjük össze, így kicsit darabos marad   mutatósabb mintha  őrölnénk.

Tengeri sóval  sózzuk a hal szeleteket, majd a  fűszerkeverékbe forgatjuk, és egy kanálnyi forró olíva olajon átsütjük, félidőben  mikor megfordítjuk  kevés vajat is morzsolhatunk rá.






Ez alkalommal tésztával  kínálom  ami természetesen fog keményre főtt és  néhány  rózsa brokkolival  színesedett. Karácsonyi menüben citrom helyett  narancs karikával tálalnám ennek lágyabb aromásabb íze remekül  illik az ünnephez szerintem. 
Egy-egy szem olajbogyót vagy kapri bogyót ültetek rá és megtűzöm   rozmaring ágacskával.

Békés Boldog Ünnepet !     

2013. január 3., csütörtök

Eljött 2013......

Boldog Új évet!

Kívánok ....
 Mindenkinek, aki  idelátogat, rendszeresen vagy időnként és megtisztel a figyelmével a világ bármely  részéről,  ötletet merít a receptjeimből, menü soraimból.

Nézem a "konkurenciát  " időnként én is ( nem elég gyakran, idő hiányában )   van  néhány  kevésbé figyelemre méltó blog  ( számomra ) és akad jó néhány nagyon - nagyon  érdekes,  színvonalas  blog,( egyre több), amit profi fényképek  és  izgalmas receptek jellemeznek. Ezek figyelembe vételével  jó érzéssel tölt el, hogy ennyi  látogatót tudhattam magaménak az elmúlt időszakban, az új év kezdetén  köszönöm ezúttal  minden érdeklődőnek a látogatást,  s várom a jövőben is újabb  receptekkel itt  blogon  ......Önt, Önöket, Titeket ........



B u é k !!!

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly