2012. május 27., vasárnap

Cseresznyés kacsa

Pünkösdi, ünnepi ebéd 


 el lehet ennél jobbat képzelni?

  • Avokadó krém
  • Cseresznyés  kacsa, mángoldos rétessel
  • Csípős mustáros gyümölcsös  saláta
  • Mascarpone-s epres pohárkrém
  •  száraz pezsgő



cseresznyés kacsa




A kacsa, ugyan nem igazán tavaszi  étel, de cseresznyével kínálva, gyümölcsös  zöldsalátával körítve  már akár az is lehet.Különleges párosítás, vag ytalán nem is az hisz a magyar konyhában is gyakran  kínálunk gyümölcs szószokat mártásokat  főtt  húsok és sültek mellé is.Ajánlom kipróbálásra  a cseresznyés kacsa receptjét:

Cseresznyés kacsa

francia recept






Az egész kacsát kívül belül sózzuk, borsozzuk, 1,5 narancs levével meglocsoljuk  és  forró sütőbe toljuk.
A sütési hőmérsékletet kb. 15-20 perc múltával mérsékeljük  180 fokra.
Összesen  a két kilós pecsenye kacsát  1 órát  át süssünk !

Cseresznyés kacsa


Hozzávalói


  • egész pecsenye kacsa ( 1,5-2 kg)
  • 1 kg cseresznye
  • 30 g vaj
  • 4 evőkanál  Maracshino( cseresznye pálinka)
  • 1,5  narancs kifacsart leve
  • csipet  fahéj
  • frissen őrölt só , bors




mángoldos sajtos rétes

Mángoldos  és sajtos rétessel


kínáltam .


Amíg  a kacsa sül,  elkészíthetjük az előételt,  salátákat és a cseresznyét .

Eredeti francia recept szerint a  cseresznyét együtt kéne sütni  a kacsával, a sütési idő  felénél, 2/3 -nál hozzáadva, ám én attól tartottam túl  zsíros lesz a kacsából ki csöpögő zsiradéktól, így azt külön készítettem el .




fűszeres  forró cseresznye

A kimagozott  cseresznyét forró serpenyőben  átforgattam, ízlés szerint kevés vajat is adhatunk hozzá, majd mikor már levet ereszt, őrölt fahéjjal és borssal  hintem, Maraschino -val( cseresznye pálinkával , -likőrrel )  felöntöm, forralok rajta még egyet és elzárom a tűzhelyet alatta .Mi szeretjük ha gyümülcs darabok felismerhetőek,de lehetne  homogén szószként i stálalni ez esetben   turmix gép segítségével mixeljük  a cseresznyét majd  forrón tálaljuk.

Gyümölcsös saláta


A salátához csípős mustárt kevertem el  olívaolaj és málnaecet keverékével, majd apróra  tépkedett zöldsalátát és szeletelt epret vegyítettem hozzá,az egészet frissen őrölt borssal hintettem .






epres saláta




Avokádó krém 


avokádó krém




















Előételként,  avokádó krém került asztalra csípősen ( chili paprikával ) hagymával, fokhagymával, friss koriander zölddel, mexikói módon.







avokádó krém







epres pohárkrém



Deszertnek,

epres mascarpone-s  pohárkrém, keksz morzsával

és forró fekete kávé .





Az ebédhez egy pohár pezsgőt is ...  hisz ünnep van ???

Jó étvágyat!



   Szép ünnepet !





Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!









2012. május 24., csütörtök

Reform cseresznye torta


Hozzávalói:
  • 7-8 dkg zabpehely
  • 7-8 dkg marcipán lereszelve
  • 15 dkg liszt
  • 7,5 dkg  vaj
  • 1 tojás
  • 1 kanál barack lekvár
  • sütőpor
  • vanília
  • 1 kg kimagozott cseresznye


A hozzávalókat gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, a cseresznye, zabpehely és marcipán kivételével.Kinyújtjuk  zabpehellyel hintett munkaasztalon, sütő formába, simítjuk, úgy, hogy pereme is legyen, a marcipánt ráreszeljük egyenletesen elosztva. A kimagozott, lecsöpögtetett cseresznyét is rászórjuk, ha úgy látjuk  túl "leveses" a gyümölcs, keksz morzsát vagy további zabpelyhet hintsünk a cseresznye alá, nehogy elázzon  a tészta és előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sütjük.
Gyorsan könnyen elkészíthető  nagyon ízletes  egyszerű tavaszi- nyáreleji  süteményt kapunk  egy kávé vagy tea mellé, már  mehetünk is  a teraszra uzsonnázni.
 


    Jó étvágyat  hozzá!

2012. május 23., szerda

Čorba avagy a tárkonyos bárány levese

Esős vasárnap  és  hétfő  aztán a kedd is,  harmadnap esik szakadatlan és hűvös is lett, a szombati 30 fok után nagyon hidegnek tűnik  a 10 fok körüli hőmérséklet.
Így volt ez a múlt héten,majd néhány  napsütötte és melegebb  nap után ismét  hűvös esős napok  az előre jelzés szerint még sokáig.


Egy forró leves? - igen, ez ami most jól jönne!
Na, de milyen ?

Tavaszi !

Bárányból, tavaszi zöldségekkel, savanykás, pikáns, tejfölös, citromos, tárkonyos.


Tárkonyos  bárány leves  azaz  čorba ahogy erre felé neveznék.











A hentes  is  úgy adta, levesnek való, az eleje a báránynak, mert  ha bárányt akarunk  venni akkor  minimum egy negyedet meg kell venni.
Így tettünk.
Elfogyott!



A csontos húst először pirítottam, míg színt nem kapott minden oldalról. A zöldségeknek csak egy részét, idei friss, sárgarépát, karalábét, zellert, újhagymát fokhagymát, is adtam hozzá, együtt kicsit pirítottam, tárkonnyal szórtam, friss citrom levét facsartam reá,sóztam, majd ezt követően öntöttem fel hideg vízzel.



A bárány gerincéről   főtt ez  a leves.



Lassú tűzön hosszasan. Mikor már a hús kellően  puhának tűnt, a leves is  aranysárgán  csillogott, karalábé, zeller és sárgarépa  csíkokat adtam hozzá, aminek már nem volt ideje  puhára a főni csak, roppanós "fog keményre" .

Így utólag  hozzáadva a zöldségek, jobban megőrzik  értékeiket, és élvezetesebb is fogyasztani őket .



Olívás "prója"

Kenyér helyett olívás "próját " sütöttem / kínáltam mellé.



Tálaláskor  sok tejföl,  tárkony ecet,  frissen őrölt színes bors  adja  meg a végső ízét.
Reszelt parmezánnal, apróra vágott friss zöld fűszerrel , ( tárkony, petrezselyem zöld, kapor ) is meg lehet szórni.
A tányérok aljára helyezzük el a csontról lefejtett húsokat, erre merjük a  zöldséges levest, majd ízesítjük, tejföllel, zöld fűszerrel, borssal, parmezánnal, citrom karikával díszítve adjuk
asztalra.

Hozzávalói :

  • 1 kg csontos bárány hús
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 1 csomó sárgarépa
  • 1-2 szál fokhagyma
  • 1-2 szál újhagyma
  •   só, bors
  • 2-3 dl tejföl
  • csokor petrezselyem zöldje -kapor-tárkony vegyesen
  •  1-2 citrom
  • 1/2 dl tárkony ecet
  • reszelt parmezán  

2012. május 12., szombat

Májusi reggelik...



Jó reggelt !

Hétvégi komótos reggeli?

Mindenkinek jól esne biztosan.Netán  a teraszon,  a kertben ?
A mi reggelink nem igényel különösebb előkészületet  a terített asztalra  mégis csupa finomság kerül .
Májusi cseresznye, friss eper,  narancs és banán  a  müzlihez. Sok joghurt reá..., nem rég még mézzel is meglocsoltam, de mostanában ez elmarad, ám ízlés szerint kevés fahéjjal  meg lehet szórni.


Egy nagy kancsó tea.( koktail,a fekete teát csipkebogyóteával  keverem, más ízesítést nem kap,  cukor,méz, citrom,  tej nem kerül bele !) 


A végén jöhet a  kávé habbal és ha van, egy kis édesség, sütemény is  a kávéhoz.

Jól kezdődik ez a  nap is .

2012. május 11., péntek

Wellington módon készült vesepecsenye















  • 600 g bélszín
  • só,törött bors,mustár
  • olaj gomba (pép,esetleg gorombára vágva )
  • vajas tészta


A bélszínt pácolás után ( mihez az előkészített húst törött borssal hintjük, mustárral megkenjük és olajjal  megkent zsírpapírba csomagolva  hűtve tároljuk feldolgozásig) elősütjük kevés olajon.
Sütés közben forgassuk meg minden oldaláról süljön !
Kicsit kihűtjük ,hogy dolgozni tudjunk vele. Közben a megmosott ,darabolt gombát megpároljuk, fűszerezzük,só kakukkfű elegyével.
A tésztát kinyújtjuk a gombát egyenletesen elosztjuk rajta  (könnyebben dolgozunk ,ha megkenjük előtte  felvert tojással) rá helyezzük  a húst  a tésztával óvatosan beborítjuk a végeket gondosan aláhajtjuk.
Sütő edénybe helyezzük,  felvert tojással megkenjük, ízlés szerint  dekoráljuk  pl derelye vágóval vagy a leesett tészta darabokból kiszúrt figurákkal  akár masnikkal.megszórhatjuk  szezámmaggal, mákkal is.
A tésztát szurkáljuk meg néhány helyen hús a  tűvel, így  keletkezett gőzök távozni tudnak.
Forró sütőben kezdjük sütni amit később mérséklünk,míg át nem sül a hús.




A hús tömegétől érettségétől  a sütési hőmérséklettől függően változik  a sütési idő. Angolosra kb 20  perc alatt sül.

2012. május 9., szerda

E S K Ü V Ő ( szerb -montenegrói módra)




Az esküvő  nagy esemény, különösen  ha közeli családtag esküvője. Most a legkisebb lány megy férjhez  a  három közül , ..hanem is három napos eseményre ( mint  a mesében ), de egész napos   " rendezvényre" számítottam. Gondoltam én  ezt  naivan, az eddigi tapasztalataimra hagyatkozva.
   Hát,...mondhatom tévedtem, nem is kicsit,  ez most bizony három naposra sikeredett. ( a vőlegény indoka szerint  : -  ha Szulejmán menyegzője  15 napos  volt - akkor miért ne lehetne  az övék  legalább három napos? 

Lett!!

Volt legény-, és  leánybúcsú, és közös dekoráció készítés is az esküvő előtti napon. Ezen a vidéken a hagyományokat tiszteletben tartva az a szokás, hogy  a lányos házat  " virágba borítják", vagyis  a kert kaput, kocsi bejárót, élővirág girlanddal díszítik fel, mint ahogy a ház bejárati ajtaját is .
El kell ismernem nagyon impozáns lett.

A kert kapu virág díszben azt hirdeti itt az eladó lány hamarosan férjhez megy, aztán egy éven keresztül " hervad" mutatván az idő múlását a nagy nap óta.

Ezt, a lányok,  a barátnők,   segítségével előző nap készítik, persze vidám  falatozás poharazgatás  kíséretében. Ahogy a kitűzők is házilag készültek  a nagymama kertjéből kapott rozmaringból.

a kosár a bal sarokban lent
a két nővér mögött

Koszorús lányok nincsenek  egy a menyasszony által kiválasztott lány, jelenesetben  a középső nővér,(időnként az idősebb is besegített)
 hatalmas díszes  kosárból kínálja a rozmaringos  kitűzőket, amit aztán ki-ki a  pénztárcájának megfelelően  "megvásárol".
A násznép az esküvői napon érkezéstől   távozásig   viseli  ezen  kitűzőt.

ezt a  rozmaring ágacska kitűzőt kapják  a vendégek érkezéskor


A nagy napon ki-ki,  a "saját  " részen  gyülekezik, attól függően mely fél rokonsága ,vendége,  kora reggel  (9-10 órakor) már kezdődik(folytatódik ?) is az ünnepség,vendégség.
A ház előtti rózsa kertben hatalmas  "étteremi " napernyő alatti árnyékban terített asztalok sorakoznak, padok és kerti székek  társaságában. Nem várnak túl sok vendéget ide, ez most nem ültetett fogadás, inkább álló, de  az idősebbekre való tekintettel azért a kényelem dominál.

Pálinkás jó reggelt !


Két ifjú" pincér"  a menyasszony öccse és unakatestvére kínálja  a házi pálinkát  és más italokat tálcán egyensúlyozva a vendégek közt lavírozva.



esküvői villás reggeli szerb-montenegrói módra 

Friss kifli, perec, a híres mángoldos rétes  és bárány pecsenye, hideg vegyes imbisz ( füstölt sonka,szalámi,sajt) a "villás reggeli" szerb- montenegrói  módra .


( aj aj, a vőlegény meg boszniai ).

A zenét  tangó harmonikás szolgáltatja, míg  menyasszony fényképezkedik a vendégek táncra is perdülnek.

Nem kell azonban sokat várni, míg megérkezik   a vőlegény és kísérete.Mindenki figyelme azonnal az  érkezőkre irányul, az utca felé, a kerítésen túlra.
A menyasszony nagybátyja   egy feldíszített pálinkás  palackkal  már a  kapun kívül  fogadja az érkezőket, a kapukat mögötte nyomban  gondosan bezárták,  ide bizony be nem lehet csak úgy bejönni !!!

Nem adják, könnyen a  lányt !





A kapufélfára  felerősített almát előbb le kell lőni,  csak aztán nyitnak  kaput és léphetik át  lányos ház   küszöbét .

Talán ez a  legérdekesebb része  a  napnak.
 

Szerencsémre nem is olyan  könnyű feladat ez, a célzásban, lövésben   gyakorlatlan és minden bizonnyal  izgatott  vőlegénynek, jó néhányszor  kellett próbálkoznia mire sikerült a feladattal megbírkóznia ,/így volt időm az asztalokat  gyorsan rendbe szedni  újra feltölteni.
Hatodik lövésre aztán az alma is megadta magát,  kinyílhattak a kapuk.  Megérkezett a  vőlegény és kísérete. Elől   a vőfény (?), akinek eztán jött el a  legfőbb feladata,  meg kellett vennie  a  menyasszonyt. Azaz meg kellett alkudnia ( nem kevés eurójába került ez ) a lányt férjhez adó  fiútestvérrel, aki addig nem enged míg  a vőfény valamennyi zsebéből ki nem  alkudja az ott lapuló pénzt .

viheti a  vőfény  a menyasszonyt létre jött az alku









Ha létre jött az alku kimehet a menyasszony, aki edig a szobájában várakozott, kivezetik a   kertbe,  hol még  utolsó  néhány táncba is bekapcsolódik ( szerb kolo) a szülői házban  míg a  vendégek  falatoznak, poharaznak ,táncolnak  kedvükre.



Hamarosan azonban  félbeszakad  a vigadság, mert  útra   kel  a násznép  a templom felé.
Lezárul egy szakasz ezennel.
Jön  a folytatás,.......... jön  a lakodalom




Így volt, igaz volt, higgyétek el, a nagy izgalomban a fényképezőgépem  otthon maradt  így  nem én készítettem a képeket,   az illusztrációkat  kölcsönöztem a vendégek és a hivatalos  fotós albumából.




2012. május 4., péntek

esküvő a láthatáron








Esküvőre készülünk..





Már csak napok választanak el a nagy eseménytől.
Kell majd tortát készítenem  (?) és valószínű némi apróságot a vendégváráshoz, a lány kéréshez.....
Vendég leszek, nem szervező mégis egy kicsit a dolgok összemosódnak,  - segíts a dekorálásban ! -felkérés és egyéb dolgok miatt.
A májusi tavaszi idő helyett  meleg nyári napnak nézünk elébe ez sok mindent megváltoztat.

A hangulatom már napok óta esküvői, azaz készülök lélekben is, tervezgetek.

Valószínű ennek tudható be a mai menü is.

A leendő esküvői "estebéd" valahol egy Belgrad meletti  településen lesz, ahol majd az ijfú pár élni fog. Egy számomra eddig  ismeretlen étteremben.A  menü is ismeretlen , de sejthető  / előétel  hideg  "meze"  leves , sarma ( töltött káposzta) pecsenye ( malacsült ?)  a hagyományoknak megfelelően .

Ez nem a gasztronómiai élményekről szól majd, itt a  mennyiség kerül elő térbe a minőség rovására.. ( tartok tőle ) Sok lesz a  vendég, ( több mint 300 fő )  meg kell etetni - itatni őket.



Megálmodtam hát a tavaszi esküvői menümet, sőt el is készítettem mai ebédre ..
Meglehet nem klasszikus, ám szezonális.
















Tavaszi karalábé leves masni falatokkal



Wellington bélszín kakukkfüves grillezett gombával és céklával

 nagy  adag friss kerti salátával ( tölgyfa-, zsenge fejes-, rukkola) balzsam ecettel locsolva


desszert nem készült hisz ott lesz  / lenne a torta ......

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly