2011. szeptember 22., csütörtök

tufahije a bosnyák desszert




Tufahije az édes édesség, eddig még nem találkoztam vele. Ez az első alkalom. Ebéd utáni  deszert javaslat. Bár, számomra  túl töménynek, túl édesnek ítéltetett, el kell ismernem ízletes édesség,  a gyümölcs némileg üdítő friss íze  kellemesen kiégészíti a   diós  tölteléket, azért az igazsághoz  hozzátartozik, talán  a "serbet" azaz cukorszirup miatt, két falat  elég volt belőle.

Eredetileg Perzsiából származik  ez  a Balkánon  oly közkedvelt édessség, a török hódítók  hozták e  receptet is  magukkal.

Párolt, főtt alma, diókrém töltelékkel  sűrű cukorszirupban  tejszínhabban gazdagon  díszítve ez a
tufahije.( تفاحة‎) /= alma /Bosnia-Hercegovinában,Makedoniában és  Szerbiáben  oly népszerű édesség.



A diókrémet vajból, daráltdióból, tejszínből és cukorból készítik.

Hozzávalói :


 4  közepes alma
100 g  cukor
 80 g  darált dió
egy tojás fehérje
egy citrom leve
2 g vaniliás cukor
2 dl  hab tejszín
 1/2 l víz
Elkészítse: az almákat meg kell hámozni, a magházukat eltávolítani  és cukros-citromos vízben nem túl puhára főzni.
A krémhez a vajat habosra keverni, tojás fehérjét, tejszínt kemény habbá  kell verni. Óvatosan  összekeverni, hozzáadni   a darált diót, evvel a krémmel  kell megtölteni az almákat majd  a  cukorsziruppal leönteni,
gazdagon tejszínhabbal  hidegen jól behütve  kínálni.!!




2011. szeptember 16., péntek

A fűszeres ecetes szilva télire

szilva

Július volt.....

Nyári zápor, zivatar, elsötétült a táj  délidőben, aztán leszakadt az ég,  dörög, villámlik  egy kicsit hozzá, patakokban  ömlik a víz  az utcán, autók helyett  mintha sebes folyású folyó uralná az úttestet.
Vége a néhány napos nagy  hőségnek,  ma még 30 fok van  ugyan, de  holnapra már lecsökken  max.24-re. Kellemes illat árad  a kert felől, eső áztatta föld illata időnként hűs szél kíséretében, jól esik az elmúlt napok  tikkasztó hősége után .

Ideális  ez a  nap  a konyha tevékenységre,   itt az ideje  a szilvák üvegbe tevésének   .

Készül a

fűszeres ecetes szilva


Igen, nagy kedvenc ez nálam, bár idejét se, tudom megmondani mikor ettem utoljára .
Míg Budapesten  minden karácsonykor a másod napi ebédre  felbontott egy üveget "csak  nekem " Nagynéném,  aztán  a másikat  elcsomagolta,  - "vidd csak el ! "    ..de rég is volt --

Igen, apai Nagynéném készítette  és  a töltött dagadó (azt is én rendeltem, évente egyszer immár tradicionálisan a  karácsonyi menü  részeként ) ) mellé tálalta fel. Sok idő elmúlt azóta, s bár előre -látóan  elkértem  a receptet  ami meg is érkezett  évekkel ezelőtt egy  levélben,  sajnos el is keveredett,  hosszú ideig mind hiába kerestem, de most előkerült,  itt van és én megcsinálom !


fűszeres  ecetes  szilva





Íme  a recept a levélből

"Most leírom a szilvát  hogyan tedd el .......
Félérett olasz szilva kell hozzá,vagy ringló szilva. Fő az, hogy szép gyümölcs legyen egészséges! A szilvát 3-4 szer meg kell mosni. Az üvegeket szép tisztára mosni, tiszta,vasalt  konyharuhára borogatni.
A vizet felforralni, amibe  sót, egész  szegfűszeget és egész fahéjat, szegfűborsot teszel, cukrot, ecetet.
1 kg szilvához  6-7 dl víz, 3-4 kanál ecet kell. Ízlés szerint rakjad a fűszereket, sőt az üveg nagyságától  függ minden mennyiség. Steril nem zsíros lábasba rakd a vizet  forralni  a fűszerekkel, majd ebben forgasd meg a szilvákat. Lé nélkül rakd  szorosan  üvegekbe. Sorosan két soros celofánnal ( amit előtte megvizezel ) kösd le . Tegyél bele 2 g szalicilt  és 2 kávéskanál rumot is mielőtt lekötöd. Jó 2 soros  újságpapírba csomagold be  és meleg pléddel takard be ! 24 óráig tarts a dunsztban.
Ibikém ! Saját szád íze szerint  ízesítsd.A  fűszereket  oszt szét az üvegekbe is.Ügyes legyél !"

ezen útmutatás szerint  készült a

  fűszeres  ecetes szilva télire



szilva
hozzávalói :


  •  20 szem szilva /egy nagy  és egy kis üveghez elegendő mennyiség
  • fűszerek:  2 rúd fahéj, teáskanálnyi szegfűszeg,
  • 1/2 teáskanálnyi koriandermag ( pont most nincs  szegfűbors )
  • 4 evő kanál alma ecet
  • 2 evő kanál cukor
  • 1/2 teás kanál tengeri só
  • 1/2 liter ásványvíz
  • 1-1 teás kanál erdei méz









Először is szárazon a fűszereket kicsit megpirítom, cukrot  karamellizálok és felengedem  ásványvízzel, igen ezt forralom mert  csap víz klórtartalmától megpuhulhat  a szilva én pedig ropogósan szeretem.


fűszeres ecetes szilva



Aztán a  fenti leírást követve, némi módosítással ugyan  mint, mivel csavaros  üvegekbe tettem a szilvákat így a    celofán lemaradt és  a hűtőtáskás kihűtést alkalmaztam mint  már annyiszor, most pihennek  a szilvák is, szépen az üvegekben,  várják a megfelelő alkalmat  amikor  kibontásra kerülhetnek .




Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2011. szeptember 15., csütörtök

ischler

isler

A napokban  kaptam egy fotót, rajta  két csodás sütemény  az  I s c h l e r, az eredeti, legalábbis  a  Bad Ischl -i  Zauner cukrászdából származó.

Barátaink jártak  arra felé és kedvesen gondoltak ránk,  ha süteményt nem is,  fotót küldek róla és véleményt :  -"nagyon finom "  !





 A Zauner Cukrászda, 1821-ben nyitott, és  máig megőrizte  (császári és királyi monarchia) hangulatát.
Napjainkban a  Zauner cukrászda Bad Ischl egyik nevezetessége. Itt megkóstolhatjuk az eredetileg a császári családnak készített „ischler fánkot” melyet már egész Európa ismer.
A világhíres süteményen kívül természetesen más osztrák finomságokat is fogyaszthatunk itt egy délutáni kávé mellé .






 Bad Ischl



470 méterrel a tenger színt felett, a Salzkammergut szívében fekszik a legrégebbi osztrák sós gyógyfürdő és népszerű téli sporthely. Az 15000 lakosú Bad Ischl fejlődéstörténete elválaszthatatlan a só történetétől, mindig ez képezte a terület egzisztenciális alapját. 1392-ben a település megkapta a vásártartási jogot. 1562-ben felfedezték az ischli Sóhegyet, majd a gazdag sótelepek kiaknázására megépítették az első főzőházat.   


Ferenc József császár és király hat évtizeden keresztül Ischlben nyaralt, egykori klasszicista stílusú, biedermeier berendezésű villáját a XIX. század második felében alakították át mai formájára





 " Ma a  császári nyaraló olyan mintha csipkerózsika-álmát aludná, a betérő turista szinte várja, hogy libériás inasokba botlik a lépcsőfordulókban, vagy Erzsébet császárnét pillantja meg maga mögött a számtalan tükör egyikében. A császárné szobájában félhomály uralkodik, a paravánokon fényképek, ugyanis rajongott a fényképezésért. Legszívesebben asszonyokat fényképezett, társadalmi rangtól függetlenül kereste bennük a szépséget. De vannak fotók a kedvenc, „magyar” lányáról Mária Valériáról is.

A nyaraló festményei mind az élet szeretetéről tanúskodnak, bajor és osztrák alpesi tájképek, idillek, lovak, vadászatok. Innen hiányoznak a komor ősök festményei, mint ahogy maga a Kaiservilla építészetileg könnyed, egyszerű.

A városban ismerkedett meg Ferenc József jövendőbelijével, és itt, a Szent Miklós templomban történt meg a hivatalos eljegyzés, amit előzőleg az egykori Seeauerhausban (ma Városi Múzeum) jelentettek be. Még ugyanezen a napon a pár áthajózott Hallstattba, ahol a linzi püspökkel is közölték az örvendetes hírt.

A Kaiservillát a császári pár nászajándékba kapta Zsófia főhercegnőtől. 1854-ben már beköltöztek a félig kész épületbe. Ettől kezdve Bad Ischl lett a császár hivatalos nyári rezidenciája. Ferenc József haláláig minden nyáron eltöltött itt hosszabb-rövidebb időszakot. Csupán 1848, 1878, 1915-1916 voltak azok az évek, amikor nem járt itt. Összesen 81 alkalommal ünnepelte Bad Ischlben augusztus 18-ára eső születésnapját."
így muttaja  be a regnumportal.hu

Recept  sajnos nem érkezett a fotóval, ám  elkészítettem én  a magam

  ischler-jét  így :










Hozzávalók :




  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 40 g barnacukor
  • 1  tojássárgája
  • fahéj
  •  60 g mandula
  • szilvalekvár ( frissen sütött)
  • étcsokoládé ( 75 % kakaó)








Az  előkészített anyagok közül a lisztet elmorzsoljuk a hideg apróra vagdalt  vajjal, majd hozzáadjuk a  vagdalt mandulát, cukrot, fahéjat és tojássárgáját.
Gyors mozdulatokkal dolgozunk!Kigömbölyítjük, hűtőben pihentetjük a tésztát.
Felhasználáskor( min . 30 perc múlva) vékonyan   3-4 mm-vastagságúra kinyújtjuk, 6-7 cm átmérőjű lapokat szúrunk ki  belőle.
Sütőpapírral bélelt  sütőlapon   180 fokon  sütjük kb.12 percet.
A lapokat a szilvalekvárral  összeragasztjuk. Szilva, mert ősz van és ép most sült ki egy friss adag, igen sült, csak úgy egyszerűen a sütőben,  a megmosott szilvák  néhány óra alatt  lekvár sűrűségűre sülnek, aztán a magokat könnyűszerrel kilehet  kanalazni belőle. Cukrot nem tettem bele,  mégis kellően édes, nincs az a hamisíthatatlan  illata,zamata mint a szabadtéren az üstben készültnek, de van némi hasonlóság  a készítésében. Mivel azonnali felhasználásra készül, így  tartósításáról elállhatóságáról nem tudok semmit sem mondani. Érdemes  kipróbálni!
Az eredeti ischler  ribizli lekvárral van betöltve  ami pikáns, de a szilva  bizton állíthatom nem rontja le az összhatást.
Ezután kell a csokoládéba mártani és  ha megkötött  a csoki  már kóstolható is . 

.....ha kész, csokoládéval  kell bevonni




2011. szeptember 12., hétfő

Kovászos uborka






Nem szeptemberben szokás a kovászos uborkát készíteni, tudom én azt jól.
Most, mégis  ekkor került rá sor.
Mentségemre szolgál,  33-34 fok van még mindig  így a hónap közepe táján,   forró napsütés, az ősznek semmi jele .
Friss, igazán különleges uborkára leltem a hétvégi piacon,  még szinte  a virágok is rajta  vannak   az uborkán,  ezt nem lehet ott hagyni,  válogatok,  vásárolok is  bőven. Minek, azt még akkor nem tudtam, egyszerűen csak  kínálta magát  és én nem tudtam ellenállni. Aztán később jött a mentőötlet  és hamarosan  üvegben találtattak a  csodás uborkák, még néhány nap és  kóstolható  a szeptemberi kovászos uborka .

Hozzávalói :


  • 1,1 kg  friss  uborka
  •              1-2 gerezd fokhagyma (5 g)
  • 1 csomó kapor
  • kenyér (60 g)


A kiválogatott uborkát alaposan   mossuk meg !
A legjobb lezuhanyozni, gondosan válogassuk ki az uborkákat ne legyen ütődött, fonnyadt, sárga (túl érett). A végeit vágjuk  le, hogy ne legyen keserű. Ezután vagdossuk be, tűvel szurkáljuk meg, így a savanyító baktériumok könnyebben kifejtik hatásukat.
Tisztára mosott üveg aljára  egy -két szelet  száraz kenyeret tegyünk, majd a kaprot, eztán tegyük be  az uborkát, ne túl szorosan egymás mellé. Egy két gerezd fokhagymát is tegyünk az üvegbe.
A tetejére ismét száraz kenyér és kapor jön. Sós felöntőlével  kb. háromnegyedig töltjük tányérral letakartjuk. Legjobban enyhén napsütötte helyen érik. Ha megérett a kenyeret eltávolítjuk, leszűrjük  a levét, az uborkákat leöblítjük és a leszűrt lében tároljuk fogyasztásig lehűtve .






kovászos uborka

A jó kovászos uborka sárgászöld színű, ropogós, belül üveges .


kovászos uborka üvegben



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly