2011. augusztus 12., péntek

Zsályás-túrós pogácsa

Utazunk??? !!:::;na ná,hogy utazunk !
Szombaton érkezik  a gyermek  vissza Budapestre   ideje elé/érte menni.
Útra való is készült   zsályás-túróspogácsa 


- ilyen  lett:









a zsálíya ami szépen termett az idén is  a teraszon


















így készült







recept:
  • 450 g túró
  • 100 g vaj
  • 500 g tejföl
  • 500 g liszt
  • só,
  •  aprított zsályalevél
  • egész zsályalevél
  • chili paprika por óvatosan  adagolva

hozzávalókból
hideg kézzel gyors mozdulatokkal sima  tésztát gyúrunk,kigömbölyítjük,hideg helyen pihentetjük.Nyújtjuk,szaggatjuk  díszítjük és már mehet is  sütőbe sülni.






2011. augusztus 11., csütörtök

Savanyú a zöldbab

Nem rég került  elő ez a  receptem   gondoltam megosztom, jó lesz  vendégváró fogásnak. Lassan visszatérnek  a barátok a  nyaralásból, összejön  a társaság élmény beszámolóra, a lurkók iskolába készülnek van -, lesz miről beszélgetni. 









Elkészítése nem ördöngösség ,de azért némi idő szükségeltetik hozzá.
A zöld babokat mossuk meg gondosan, a végeit letördeljük, sóval kakukkfűvel ízesített vízben  főzzük elő.
Majd 10-15 perc elteltével szűrjük le.A főzőlé egy részét  főzzük fel  cukorral, szegfűszeggel és kurkumával, akkor jó  ha a cukor felolvadt. Most adjuk hozzá a tárkonyecetet is .Közben  csinosan csavarjuk  az üvegekbe  a zöldbabot és a forró fűszeres ecetes lével öntsük fel. Ha kihűlt tegyük hűtőbe. Három nap múlva szűrjük le  a levet, újból  forraljuk fel és öntsük ismét a zöldbabra.
Hűtőből egyenesen  frissen  sütött kenyérrel  kínáljuk  amit esetleg fokhagymával ízesíthetünk .



Hozzávalói :
két  üveghez

  • 500 g  spagetti  zöldbab
  • 1/2 l víz
  • kávés kanál só
  • néhány szál  kakukkfű
  • 100g cukor
  • 1-2 szegfűszeg
  • 1/2 teás kanál kurkuma por
  • 2 dl tárkony ecet



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2011. augusztus 10., szerda

Nyári gyors zellerkrém leves

A gyerek táborban, edző táborban,  eszik amit kap  "sportosat," energia-,vitamin-,  gazdagot ( azért az első hírek szerint palacsinta, sütemény is jut a menübe), akkor én most kinek főzzek ???
Ennem nekem is kell míg  figyelem az internetről jövő hír morzsákat, mert azt el kell mondanom a technikának köszönhetően  bizony  a népes szülői tábor  időnként  tájékoztatva vagyon   mi is történik ott  a messzi távolban,  néha egy -egy kép, video  is befut a néhány info  mellett, amit a lelkes szülői kommentek közül kilehet vadászni,  edzői  bejelentkezések,  helyzet jelentések. Akkor én, az aggódó "kezdő anyuka "akinek először jár/áll  a fia e fajta megpróbáltatások előtt,  mit is főzzek magamnak ....
Lapult  a hűtő mélyén egy zeller, kint  kicsit hűvösre váltó  szeles nyári idő, na jó talán túlzok , van úgy 20 fok is  így dél körül. Időnként a nap is kisüt, de azért... jöhet egy forró leves .Ebédre ennyi elég is most nekem.


 


Nyári gyors zellerkrém leves .


Olíva olajon  átsütöm a csíkokra vágott tisztított zellert, talán ropogósra is  egy kicsit, majdnem a felét kiveszem leves betétnek, a többihez hús-zöldség alaplevet öntök, felforralom, hozzá adom a kockára vágott sajtot,  mixelem,  ízesítem, joghurttal kissé savanykásra,  pikánsra formálom, a sült zellerrel és kockára vágott paradicsommal tálalom.    

Hozzávalói :

1 közepes zeller gumó ( ha van zöldje is, azzal megszórhatjuk  díszítés képen)
 evőkanálnyi olíva olaj
 1 dl joghurt
 5 dkg ementáli vagy masdamer  sajt
 szerecsendió
 1 közepes nagyságú paradicsom  kockára vágva
1 l zöldség alaplé,(lehetne húsleves,  erőleves is... stb )

Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly