2011. június 30., csütörtök

Flambírozott kacsamell, gesztenyés pennével, feketeribizli mártásban tálalva



A kacsa mellet előkészítjük, sózzuk, a bőrös felével kezdjük  sütni majd félidőben átfordítjuk  a másik oldalára, időnként a kisült zsiradékot  leöntjük, a sütési idő attól is függ, mennyire kívánjuk átsütni a húst, "rosén "vagy jól átsütve szeretnénk  fogyasztani. Ha megsült, tálaló tálra szedjük, a sütőedényben felforrósítjuk a  fehér rumot, a kacsamellre öntjük,  meggyújtjuk. Nagyon látványos,  ha szeretnénk a  családunkat, vendégsereget elkápráztatni ezt  műveletet hagyjuk  a végére,  közvetlen tálaláskor az asztalnál is végezhetjük ,biztos siker. A hús is különleges ízt kap tőle . Közben vizet forralunk, sózzuk és a forrásban lévő vízben kifőzzük  a pennét együtt a felengedett gesztenyével, amíg a tészta fog keményre fő a gesztenye is megpuhul. Leszűrjük, átkeverjük  a tetejére vagy mellé helyezzük a  kacsamell falatokat és külön, de mellé is tálalhatjuk a  fekete ribizli  mártást . Ehhez a leszemezett megmosott ribizlit  leheletnyi vajon megfuttatjuk, kevés tejszínnel felengedjük, átforraljuk, fehér rummal hígítjuk.


A tálaláskor kecseke sajt forgácsokkal meghintjük . 

Hozzávalói :


  • 1-1 kacsamell személyenként
  • 400 g Spar natur pur bio penne rigatte (durum száraztészta ‚500g kiszerelésben)
  • 200 grammos hámozott egész gesztenye /fagyasztott "Maróni " 
  • 2x 1 cl fehér rum
  • 200 g fekete ribizli
  • 2 g  Spar natur pur bio vaj( 125 g csomagolásból )
  • 0,5 dl tejszín
  • 50 g kecskessajt


A gesztenye remekül harmonizál   kacsával most a megszokottól eltérő módon nem  a töltelékben  hanem köretként került tálalásra, a nyári idény gyümölcs ami most a fekete ribizli "savassága " üde   ízt kölcsönöz, a nyári  melegben frissítőként hat a fehérrum pedig   Karibi  "  fuvallatot " helyettesíti.
További gesztenyés receptek itt, és hamarosan jön  a folytatás is ......

2011. június 25., szombat

Hogy kell sütni a kacsamájat ?

Duna -Party Budapest, programok  sokasága Pesten és Budán, ezt  nem hagyjuk ki, ha már itt vagyunk - gondoltam. De eljött az ebéd ideje, van  kenyérlángos szalonnával, rögtönzött kemencével, illatos kürtőskalács és sült kolbász,  meg  a" szokásos utcai kínálat " a Clark Adam téren  a színpad mellett sorok kígyóznak érte,  alkalmi felállított padok, asztalok mellett  a téren lévő  füvön is jóízűen falatoznak többen is  piknik hangulatot keltve. Most nem erre vágytam, de tévedtem,  így éhes maradtam ....
A Francia  Intézet melletti  kávézó-étteremben  szívélyesen invitál a pincér, igen van meleg étel is, nem is akármilyen,  azonnal kapja is  menü feliratú lapot és kínálja  ajánlja  meggyőzően  .......
Kacsamáj sült zöldséggel vagy alma chutney-val ezt találtam  a legvonzóbbnak így  azt kértem ,nem is gondoltam, hogy ez lehet a vége,  egy falatot sem tudtam enni belőle. Én így még soha nem jártam,  egyszer ennek is meg kellett történnie ? Megérkezett a saláta levekkel alma szeletekkel  tálalt kacsamáj, ám amint  egy szeletkét próbáltam vágni belőle, kibuggyant  a vér ....hát erre nem számítottam. A készségesen  odasiető pincér  amikor afelől érdeklődött ,hogy ízlik-e, szemmel- láthatóan meglepődött, mikor  finoman  közöltem vele  az asztal társaimra való tekintettel  én nem ennyire rosé-n szeretem  a májat.Vissza vitte korrigálni  a hibát. Néhány perc múlva vissza érkezett a tányérom, mire a 8 éves fiam megjegyezte most meg túl sütötték, mert  kívül egész sötét burkot kapott ( fekete ?),újra próbálkoztam, de a falat nem ért el a számig, sajnos belül továbbra sem sült át, a tányéron tocsogott  zsír ami  vércseppekkel keveredett. Hát ez nem az én napon, nem az én éttermem.....,
Kínálhatta ezek után  az udvarias pincér válasszak mást, esetleg ...,elment  a kedvem. A gyermek is  azon a véleményen volt jobban ízlett neki tegnap, meg az előző hét többi napján(catering a fák alatt)  tábori ebéd, /Jégkorong edzőtábor MAC/. Az már csak részlet kérdés ezek mellett a karaj szeletnek rendelt hús egyike nem az,  talán tarja ?
Eddig a  túrista övezetben  lévő éttermeket  messze elkerültük e szokásunkkal most  kivételesen felhagytam, időhiány miatt és a balatoni  kedvező tapasztalatainkon felbátorodva.
Csalódott vagyok ??? Igen ,szeretném ha sem velem  sem mással nem történne meg  hasonló eset....

2011. június 24., péntek

Menü ???

Balatonon jártunk  június elején,  előszezon van még az iskola nem ért véget,  a kisgyerekes családok ugyan már élvezik   a szabadságot, kihasználva a  kevésbé zsúfolt strandok, enyhébb időjárás előnyeit.

Elhatároztuk az éttermek napi /heti menü ajánlataiból csemegézünk, sikerült is néhány éttermet feltérképezni, többségük kínálatát végig kóstolni.
A helyszín nyugat-Balaton  Keszthely térsége.
Ebédidőben teszteltük  a kiválasztott éttermeket.
Elsőként  az apartman házunk recepciója melletti éttermet kerestük fel,miután sikeresen lecseréltük a hatalmas tágas ám az nevezett étterem  szomszédságában kínált egyenesen a szagelszívóra panoráma kilátású manzárd kétszintes  lakosztályunkat,egy annál ugyan kisebb ám erkélyes,sokkal barátságosabb első emeleti  kertre néző lakásra. E sikeres manővert követően, örömünkben  betértünk az étterembe  ahol  kellemes meglepetés fogadott.A menü ajánlat ugyan csak 15,00 óráig érvényes és mi  azután 5-10 perccel érkezhettünk az elébünk siető pincér készségesen felajánlotta   válasszunk nyugodtan a menü kínálatából " megoldjuk ".5 féle leves 12 fajta főétel és 2 féle desszert állt rendelkezésünkre.Volt  húsleves háziasan( cérna metélttel ,hússal  és zöldséggel gazdagon )palacsinta tésztával,hagymaleves ,paradicsomleves és hideggyümölcs leves is  a főételek közt  vadragu zsemlegombóccal,párizsi szelet  , az elmaradhatatlan  rántott szelet,csülök pékné módra,nem sorolom tovább...ízlésesen tálalva került az étel forrón  a tányérunkra.Szellős teraszon  ültünk , a belsőkertben  kedvezményre jogosító  helyi és balatoni kártyát nem fogadnak el ahogy a fizetés lehetséges módja is csak készpénz.      






Pünkösd vasárnapján egy Badacsony hegyoldalba épült  hangulatos  csodás panorámával  a tóra rendelkező étteremre esett  választásunk. Itt menü ajánlatot nem találtunk.
A terasz ahol ültünk mindent kárpótolt ..előttünk szőlő ültetvény...,körölötünk szőlőprés a szőlőművelés eszközei, minden arra utal itt borászattal is  foglalkoznak ,van  pincészet is. Az étlap nem túl gazdag kínálatú,  végül kacsát rendeltünk, mint utólag kiderült ezzel nem vagyunk egyedül, a körülöttünk levő asztaloknál is  a legdöbben  hasonlóként járnak el, jó választás volt. Az ebéd elfogyasztása után megtudtuk sokan kifejezetten a kacsa miatt járnak ide. A felszolgáló hölgy érkezésünkkor kissé ideges, kapkodó, egyszerre igyekszik valamennyi asztalnál ott lenni, ez nem kelt túl jó benyomást, bár a szándék kétség kívül jó, aztán ahogy a vendégek száma csökkent Ő is megnyugszik kicsit.
A rendelt étel bőséges, ízletes.
Van itt játszótér is a kicsiknek, igaz  korábbi években létesülhetet az " értő kritika " szerint kissé kopottas,hiányos,  felújításra szorulna,  de ez mit sem változtat azon  a tényen, összességben  kellemes hely.

Itt ugyan nincs menü ajánlat ellenben  a Balaton kártyát elfogadják(kedvezményre jogosít ), azonban  ebben az esetben nem áll módunkban bank kártyával fizetni  csak  készpénzzel ??!!! 


Ismét Keszthelyen  egy  kellemes belső udvarban lugas alatti asztalokkal vár a következő  kiválasztott étterem. Ahogy az étlapot  a kezembe veszem jóleső elégedettség fut át rajtam. Gondosan és fantázia dúsan állították össze.Van hónap menüje,  külön betét lap, spárga több ételben is a főszereplő, máris belopta magát a szívembe úgy kezdődik  házi szörpök,van bodza, málna is és limonádé. Finomak. A desszertek közt pedig  málnás sajtkrém torta és  mézes-fahéjas házi parfé, vajon melyiket válasszuk, de nem jutunk el idáig,  sajnos  a spárga elfogyott
 így  sem tagliatalle, sem a szűzérme nem jöhet szóba, ami eredetileg  spárgával és  hollandi mártással készült volna  ezenkívül még 4-5 féle spárgás étel a " normál" étlapon   ami szintén nincs. Nem jött a szállító időben, kaptuk a felvilágosítás  a szolgálatkész pincérektől  ( igen ünnep két nap /Pünkösd)kedden sem volt, ami hétfőn nem volt,  az már ugye nem ünnep ???,
A tésztát  nem frissen főzik, előre készítik,  ez nagyon meglepett. Amíg elkészül  a frissen sült hány percet vár  a vendég ? A tésztát fog keményre 8-10 perc alatt meglehet főzni,  akkor miért ?


Kevert saláta mézes balzsamos vignarettel, rukkola,madár saláta - ne is sorolja tovább, szakítom félbe jó lesz ,,,,,csak hogy  jön vissza  az udvarias pincér sajnos  a  saláta választék is  kifogyott   azért valahogy sikerült  lolo rosso és ice berg salátákból összeállítani,  kellemes kompozíció született. Másnap már nem,  akkorra már paprika, paradicsom is került bele  "zöld saláták " kiváltása érdekében, ami talán nem lett volna nagy baj, de a méz  is kimaradt, a kelleténél több ecettel locsolták (nem balzsam ecettel, abból csak egy -két csepp került rá mutatóba) olajjal ..hát ez nem az  a saláta volt ....
A menü itt egyébként  rántott szelet szűzpecsenyéből   és csontleves !
A  hatalmas tányérokon érkező adagok   elárulják azonnal, hozzáértő kezek közöl kerültek  ki, a díszítésnél  zsálya, kakukkfű, a citrom elegáns tüllruhácskába öltöztetve ....nem hiába, próbálkoztunk kétszer is esélyt adva  a" javításra  " ám sajnos hiába  az  ötletgazdag  étlap ha  az azon szereplő ételek  a valóságban nem léteznek. Nagy kár !! szívesen kóstoltunk volna  belőle.

.... zalai -helyi specialitások is  mint dödölle, prósza  házi szilva lekvárral  ....jó kezdeményezés...

további éttremekről,termelői és bio piacokról  a környéken a folytatásban  hamarosan....

2011. június 21., kedd

Kiadó az első önálló konyhám






















Éveken keresztül ebben  a konyhában főztem, nem túl nagy, de sikerült  már a kezdetekkor  a kedvemre alakítani, világos, ablakából szinte "a fák fölött élünk " érzés kerít hatalmába.

Barna tölgyfa burkolat,egyedi  saját készítésű  polcok a falon  természetesen  sötét barnára pácolt fából mert a  barna -sárga-fehér  kombináció uralta akkor  a konyhát.
Szerettem itt tenni -venni  jókat főzni  egy pohár itallal a kezemben,  míg  a
társaság  a szomszédos  helyiségben  türelmetlenül várta  a készülő  ételt, mert fantasztikus étkező kapcsolódott hozzá hatalmas ablakokkal, így nem csoda,  gyakran szolgált  baráti vacsorák  helyszíneként.
Most mások uralják, de hamarosan költöznek, így augusztustól  ismét kiadó, a hozzákapcsoló lakással együtt Budapest csendes zöldövezeti részén.





Ha érdekel valakit,  vagy tudsz valakit akit érdekelhetne, a rozmaringesibolya@gmail.com  címen, további képek és  információk kérhetők.  

2011. június 15., szerda

Kézműves termékek piaca------(képriport)



Pünkösd vasárnapja volt és mégis  kilehetett volna tenni a telt házas  táblát, ám mégsem volt tömeg     . Kellemes nyári meleg,  ilyen lehet valamikor gyermekkoromban a nyár, elviselhető meleg, a nap forró sugarai elől napernyők,árnyékolók és árnyékot adó fák lombjai alá bújtatott  asztalok sorakoznak több sorban is .



Az eladók közt van aki először van itt, jött mert halott róla  hozta  portékáját " kipróbálni "van akivel előző nap  Keszthelyen a sétáló utcában találkoztunk és  aztán a legközelebb  hévízi  piacon  azaz rendszeres piacozó ...

A részt vevők (árusok) is nemzetköziek nem csak a látogatók, egy hölgy nagyon szépen beszél magyarul, de azért érződik az akcentusa, ..burgenlandi, mint mondja rendszeresen itt van ..mustárok chutney -k és édes lekvárok sorakoznak  előtte, mindegyikben kiskanál mellette fonott kosárkában kenyér falatok, kínálja

kedvesen, kóstoljunk.....






Öko piac ez, amiről az  a hír járja  mára már világhírű...

Úgy ajánlották  a figyelmembe,  ezt nekem feltétlenül látnom kell, meg kell nézni  !..



Friss gyümölcs is akad  bőven, de fűszernövényben levendulában sincs hiány ,van idő, senki sem siet , a levendulát a szemünk láttára kötik  csokorba  a maradékból,  hulladékból a gyerekek csinálhatnak  maguknak  csokrocskát, rájuk is gondoltak itt   a szervezők,   van két fa közé kifeszített hinta és élő kecske is, nyuszi,  állat simogatgató az íjászat nemcsak gyerekeknek...

Lekvárok különböző gyümölcsből  nagymama receptje szerint,  a szilva lekvárt   a mai napig  a Nagymama készíti, üstben hagyományos recept szerint tudtuk meg  rövid beszélgetés   után......

Borok is,(árverés)  borpincék is képviseltetik magukat .... van biobor is
Szőlőlé, pasztőrőzött,  jó édes mert  magas cukorfoka volt mustnak .....( emiatt hígítva ajánlott fogyasztani)







......és a sajtok, különböző ízesítésűek,tehén,  kecske és juh sajt is van bőven, több termelőnél is   kóstolás kínálás is 



Van itt bodza szörp, akác szörp,
szíves invitálás  ......



Aki megéhezik,   a sok kóstolás után úgy dönt,  az ebédet is itt költi el ilyen környezetben teheti ....



















Ráismer valaki ?? talán  halott róla, járt itt  ?? Érdemes  útba ejteni rengeteg meglepetés  jó hangulat várja az ideérkezőt ...



A Balaton  nyugati részétől nem messze Badacsony felett található,Káptalantóti, egy falu,  e piac nélkül talán sokunk előtt  ismeretlen maradna, de most jönnek kocsival és  kerékpárral   egyre többen és  többen a nyáron biztos még többen .....
Helyi és környékbeli termelők, kézművesek, vásáros művészek hívták életre 2007 nyarán ezt a piacot.


De nem csak enni inni valót lehet itt találni ...

2011. június 7., kedd

Díjnyertes fagylaltokat kóstoltunk !!


"Az év fagylaltja” címmel hirdette meg fagylalt  készítő versenyét a  Magyar  Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete



A verseny célja a klasszikus és hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.

Az utóbbi években sokat változott a kínálat,a természetes alapanyagokat kívánják előtérbe helyezni,és ezt a  mai fagylalt árak elbírják - tudtuk meg  Pataki János elnök úrtól .






Az „Év Fagylaltja” vándorkupát a legmagasabb pontszámú szabadon választott fagylalt nyerte, a szakmai zsűri döntése alapján.






















A szakmai zsűri cukrászmesterei :

Maróti Istvánné aranykoszorús cukrászmester ,Hévízgyörk

Jakó Lajos aranykoszorús cukrászmester,Mestercukrász,Kecskemét

Kiss Zoltán Venesz díjas, Mestercukrász, ,Lajosmizse

Ifj.Sulyán Pál olimpiai és világbajnok Mestercukrász,Veresegyháza

Szabó Pál aranykoszorús cukrászmester, Mestercukrász Budapest

Szekeres Károly aranykoszorús cukrászmester,Mohács

Szépréti László aranykoszorús cukrászmester, Mestercukrász Budapest

Varga Gábor cukrász Desszert eu.

Vincze Lajos aranykoszorús cukrászmester,Zirc

A közönség zsűriben Rúzsa Magdi és Csézy kóstolt.

A Gasztro Média képviseletében Stáhl Judit ,Segal Viktor,Kádár Mónika,Orisek Andrea kóstoltás értékelt.az idén először..


Értékelési szempontok: íz, szín, állag, illat, dekoráció és mindezen jellemzők harmóniája.


78 fajta fagylalt,a bőség zavara, a díjnyertes fagylaltokon kívül volt a kínálatban, joghurtos köles barack-,rozmaringos-füge mokka-,mojito-,áfonyás mákos-,meggyes-mákos-,meggyes-diós-,és még sorolhatnám ,,,a Caribi varázs - papayás -hibiscus fagyi,mellyel a versenynek helyszínt adó  Zila kávéház nevezett elnyerte a legjobb gyümölcsfagyi díjat!


A díjakat kapott fagylaltok :,mint a snikers, kókuszos desszert, mogyorella,karamellás mandula.....

Az év fagylaltja a mézes-diós körte,és a mogyorella  lett!!
Nagyon üde gyümölcsös ízével, valóban megnyerő!


 a hátul az év fagylaltja


"A 11" azaz a nyertes gesztenye fagylalt
A kötelező kategóriában kiírás szerint gesztenye fagylaltot kellett készíteni, itt a hagyományos alapanyagok használata volt az előírás mint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás



Míg  a szabadon választott fagylaltnál nem volt alapanyag megkötés, de az értékelésnél a zsűri figyelembe vette a fagylaltok hagyományos alapanyagokból történő elkészítését.

Díjak ,ünneplés, kóstolás  ........ez mind  verseny része ......










Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly