2011. február 28., hétfő

Kürtőskalács Belgrádban Magyarországot népszerűsíti




A hétvégén  az utazási szakma a nyári kínálatát mutatta meg a nagyközönségnek  Belgrádban a vásár városban.A számos külföldi kínálat mellett  Magyarország önálló standdal
és kürtös kaláccsal  is csalogatta  a látogatókat.A kürtős kalács a székelyek ünnepi süteménye,esküvőkre,keresztelőkre a fontos vendég fogadására  készítették.Receptjét évszázadokon keresztül a hagyományok és  különböző helyi szokások formálták. Kezdetben   székely ember ezt a  desszertet   a kenyérsütés után  a  még forró parázs felett sütötte. Aztán az évek során rájöttek  a megolvadt cukorréteg  a karamell könnyen felveszi  a darált diót ez  még ízletesebbé teszi  . Molnárék vanília, fahéj, dió, mandula, csokoládé, kókusz, kakaó és mák ízesítéssel is kínálják nem csak  turisztikai vásárokon, de Budapest  belvárosában   a Váci utcában is .




A Molnar's kürtös kalácshoz kizárólag jó minőségű napraforgóolajra, friss élesztőre és vízre van szükség, amit dagasztó géppel  dagasztanak  készre. A megkelt tésztát ujjnyi vastagságúra kinyújtják és







egyedi készítésű vágóval szeletelik. Az előkészített  csíkokat  spirálisan egy speciális formájú fára tekerik, ami által  a kürtős kalács a sütés folyamán megkapja a  sajátos formáját.
A feltekert tészta külső oldalára  vékonyan  napraforgó olajat  kennek, így a tészta  jobban felveszi vékony cukor réteget. Ez a réteg árasztja azt  az összetéveszthetetlen  és oly jellegzetes karamell illatot amit a itt a belgrádi vásárban is azonnal amint  a terembe léptünk érezhettünk.
.
Az évek során igazi utazási vásárrá nőtte ki magát  a belgrádi is, ma már színes és látványos  mint bár mely más utazási kiállítás, amit  a még tíz évvel ezelőtt nem mondhattunk volna a el róla. A vásár- városban hatalmas tömeg , érdeklődés így  a magyar standon  is, ahol elmondták  elfogy  minden prospektus....
A leendő vendégek  a fürdő turizmus kínálatát keresték,  gyógyfürdőket ,aqua- parkokat, akiket  Dél -Magyarország, Szeged, Mórahalom, Sárvár, képviselt.

 A kürtős kalács receptjét  Zilahy Ágnes  Valódi Magyar Szakács könyvében találtam meg.
E szerint  6 egész tojást,egy nagy kanál írós vajat,3 dkg élesztőt 3/4 l meleg tejet kevés cukrot és sót használjunk 1 kg liszthez.Miután elelegyítettük  a hozzávalókat dagasszuk ( minimum egy órát javasol  a  könyv szerinti recept,feltételezve  a kézzel való dagasztást).A tészta inkább kemény mint sem lágy legyen  az utasítás szerint ,különben ragacsos lesz figyelmeztet  a recept író.Ha félig megkelt a tészta akkor meglehet kezdeni a sütését.E tésztát szabad tűznél parázs mellett kell sütni!A kürtős kalács sütése e célból készített hosszú nyelű fán történik.Ezt  a fát előbb jól át kell forrósítani,aztán ujjnyi vastagon kéz között sodrott tészta szálakat  sodorjuk a fára szép rendben egymás mellé,hogy hézag ne maradjon. Mikor kész kicsit lapogassuk össze kézzel.Tojás fehérjéből verjünk habot és kenjük be a tésztát majd hintsük meg cukrozott mandulával azt is lapogassuk bele. a kürtős kalácsot sütés közben folyamatosan forgatni kell, mindaddig míg szépen meg nem sül vagyis egyenletesen megpirul ez a jele,hogy kész van.Ha elkészült a fát kissé az asztalhoz kell ütni, úgy lehet szépen egy darabban levenni a fáról.Hát így készült a  kürtős kalács  a XIX század második felében. .  . 

2011. február 25., péntek

"Havazás miatt" forró csicsóka .krémleves

Időm nagy része a  hó lapátolással telik mostanság, lassan kezdem úgy érezni magam mintha egyedül laknék ebben   a nyolc lakásos házban ....   Majd elolvad a hó, hangoztatják körülöttem,  ez is egy vélemény ....

Ellenben meg is kaptam azonnal a fizetségemet,... ..ahogy a fenyőket igyekeztem megszabadítani súlyos terhüktől, vagyis a 30-40 cm-nyi hótól, ami az éjszaka alatt esett,  olyan, de olyan fantasztikus illat lengte a  be  a kert azon részét  amit elképzelni sem lehet  ......
A hó is gyönyörű  mint a porcukor, csillogó fényű  és a levegő is  milyen tiszta  ilyenkor ... ... csak a járdát ne kéne takarítani, az már férfi munka .... erős kezek kellenének hozzá----





Ezért  megint,  már megint a gyors ebéd ... ... pik -pak,  max. félóra alatt......pasta  a nyár idéző aszalt paradicsommal   sok-sok parmezánnal  ---és   csicsóka  !! ,  nem levest akartam belőle, de  a "  tél" közbe szólt,  ilyenkor bizony  nincs is jobb egy tál  melengető levesnél....

Csicsóka, vajon  lehet valami  köze  Csicsónéhoz  ( ahhoz akinek három lánya...).
Észak-Amerikából a 17. század elején került Európába.
 így is hívják :  jerusalem artichoke


Elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották.




Gumóit esszük, a legtöbb helyen azt írják róla legelőször, hogy cukorbetegek is fogyaszthatják azaz  diétájukba  remekül beilleszthető ,a vércukor szintentartó  tulajdonsága miatt.Tartalmaz káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és cinket ,  béta-karotint-, B1, B2-vitamint, niacint- és C-vitamint is, életfontosságú aminosavat mint lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin .
Valóban van keresni  valója az egészséges étrendben.


A szegények  eledele volt, a krumplit váltották ki vele, egykor....mert most én  kb. fél kilónyihoz  600 Ft -nak megfelelő dinárért jutottam .
Lehet érdemes lenne  a velünk szemben levő üres telken  termeszteni ? Hasonlít  a napraforgóra  szép sárga virágai vannak,  jól mutatna, augusztus végén  amikor virágzik  ( a kertünkbe azért nem ültethetném, az nem  veteményes, /bár  a fűszereket már becsempésztem és a levendulát is / itt meg  csak nem zavarna senkit).Gumók elültetésével szaporítják, igénytelen, meggondolandó.

 A XIX. sz végén még így írt róla  egy kertészeti könyv.



".. .a csicsóka mint emberi eledel alig jöhet szóba, fő jelentősége az, hogy hitvány, félreeső területeken, hol egyéb alig termeszthető, meglehetős disznó legelőt lehet segélyével alakítani, szárai pedig juh takarmányt és tüzelő-anyagot szolgáltatnak"

A most készített levesem  ezt a tény nem támasztja alá!!


A megtisztított, csicsókákat egy krumpli hozzáadásával  húslevesben puhává főzöm, tejszínnel dúsítom, simává mixelem. Parmezánnal, szárított paradicsommal és néhány csepp paradicsom olajjal forrón tálalom, mellé  prosuttoval pirított  magos kenyér kockákat  kínálok .




Hozzávalói :
  • 500 g csicsóka
  • 50 g burgonya
  • 1 l húsleves
  • 1 dl tejszín
  • 100 prosutto
  • magos kenyér
  • parmezán
  • szárított paradicsom

2011. február 24., csütörtök

Meggy eczetben és köles, hagymás rostélyoshoz

Hagymás rostélyos




hagymás rostályos  kölessel  ecetes meggyel

A magas hátszínből lehet a legjobb rostélyosokat kanyarítani, olvastam   a  minap valahol, nosza  akkor  legyen  ....
Valamikor nagyon szerettem,  emlékszem az általános iskolában is  már "válogatós"  voltam,  nem tetszett  a menza, ezért   a közeli étterembe fizettek be  a szüleim.  Fórum volt  a neve. Később ez adott félreértésre is okot amikor egy alkalommal taxiba ültünk és  a Duna parti  Fórum szállodához hajtattunk volna,  akkor még az volt, ám a taxis értetlenül nézett ránk, arra  a néhány száz méterre ???;;; ahova fent nevezett  szintén Fórum étterem állt,  minek taxival menni, gyalog egyszerűbb lenne....,  aztán valahogy kimagyarázkodtunk,  és Ő is okosabb lett,  két Fórum étterem  is volt akkoriban  Budapesten .
Szóval ebben a  iskola közeli Fórum étteremben amikor csak lehetett,  én hagymás rostélyost rendeltem, aztán ez is mint oly sok minden, idővel feledésbe merült,  évek óta ezt sem ettem...
Íme most a  házi  változata:


  mellé  köles és egy elfelejtett" meggy eczetben" :

hagymás rostélyos

...azért elfelejtett, mert teljesen megfeledkeztem róla, ott a lapult a konyha "tetején"a szekrény eldugott csücskében 2001 óta. A címke kicsit megsárgult,    a meggyek  elveszették formájukat  /"már nem fotogének " / a gurulós, gömbölyű bordó gyümölcsök  most szinte dzsemre  hasonlítanak, az ízük alkoholos lett és különleges, aromás, jót tett neki a hosszú pihenő.....


 Elkészítése roppant egyszerű,  a bepácolt húst hirtelen kevés olajon hirtelen átsütjük  a hagymakarikákat is ropogósra sütjük és a húsra halmozzuk. Párolt kölest kínáltam hozzá, amit kevés víz hozzáadásával fedő alatt készítek.

hozzávalói :

  • 800 g rostélyos 
  • 400 g hagyma
  • liszt,olaj,a sütéshez
  • só,bors az ízesítéshez


 meggy eczettel  

most nincs szezonja,  de  ha majd itt nyár érdemes újra eltenni .

Zilahi Ágnes receptje szerint :

"Rendes befőttes üveget rakjunk tele  száratlan meggyel,hintsünk rá 4 kanál cukrot,kevés fahéjat,szegfűszeget,citrom és narancshéjat,tegyünk hozzá két kanál finom borecetet és kössük be szorosan." Egy hétre tegyük napos helyre, addig annyi  levet ereszt, hogy az üveg tele lesz  vele.Utána  hűvös helyen tárolandó.


hagymás rostélyos
......ez sem  bonyolult  ugye???


Jó étvágyat !



Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

2011. február 23., szerda

" reform "Rizskoch


Újítottam !

      Ez lenne  a rizs felfújt ??

Kicsit talán megreformálva, alkotórészei  modernizálva,  a rizs most  integrált rizs, a cukor, barna cukor, a formája  muffin, de azért ez mégis csak  rizskoch...!! 





Hozzávalói :


  • 800 g  tej
  • 200     rizs
  •            vanília
  •   80 g  vaj
  •     4    tojás
  •   40 g  mazsola helyett aszalt meggy
  •           citromhéj
  • 60 g barna cukor

eper dzsem

  • friss vagy fagyasztott eper
  • levendulás csokoládé öntet


 levendulás pezsgő koktail



  





















































Így készül:
A tejben megfőzöm  a rizst ami ezúttal nem fehér, hanem  integrált (barna) rizs, ezért  a főzési ideje kicsit hosszabb,  egy egész vanília rudat is beleteszek  úgy, hogy hosszában  ketté hasítom előtte, ez most nagyon puha amit használok és nagyon finom az illata./ Kár, hogy illatokat  még nem lehet mellékelni ...... 
A puha vajat  a tojássárgájával, egy harmad rész cukorral kikeverem,  a tojásfehérjéket kemény habbá verem.
A kicsit kihűlt  aszalt meggyel dúsított rizzsel elkeverem a tojás krémet és a habot is, de óvatosan, vigyázva ne törjön össze!
Papírral béllel szilikon formába kanalazom  és készre sütöm  kb. 40 perc alatt.
Ha elkészült a tetejét  eper dzsemmel  megkenem és egy-egy  szem epret ültetek rá,  erre jöhet a levendulás csokoládé öntet. Hozzá  pedig az édes pezsgő egy csepp ( tényleg csak egy csepp!!) levendula pálinkával (saját készítésű) és eperrel.


2011. február 22., kedd

Hátszín Holstein módra



  Hátszín Holstein módra,  megint csak ifjúságomat  idézi amikor abban  a bizonyos Üllői úti étteremben,  ahol az almát köntösben ettem a előadások közti szünetben kiugorva,  ez az étel volt  kedvencem. Jól esik hozzá a sör is annak ellenére, hogy nem vagyok nagy rajongója, szerintem  egyike azon ételeknek amit kiválóan kiegészít. Régen nem ettem,  aztán most valahogy eszembe jutott ,én eddig otthon talán még sosem csináltam .

      Mitől Holstein a Holstein szelet ?


Bárhol is étkezzünk Európában, a legtöbb étterem étlapján megtalálható a Holstein-szelet. Kitűnő borjú szeletek tükör tojással, ez a Holstein Snitzel, igen ezt tudjuk, de azt nem mindenki tudja, hogy ennek a specialitásnak semmi köze a fajteheneiről híressé vált német tartományhoz. Az étel a nevét Fridrich von Holstein( 1837-1909) diplomatáról kapta, aki „szürke eminenciás” volt, a porosz udvarnál teljesített szolgálatot. A tanácsos von Holstein azonkívül, hogy nagyszerűen kiismerte magát a politika útvesztőjében – a rossz nyelvek szerint nem kevés köze volt Bismarck bukásához –,értett a konyhához is. Az Ő útmutatásai szerint készítette el először a Borchardt étterem szakácsa a róla elnevezett borjú szeletet.

Receptje :


  • négy borjú szelet

  • egy evőkanál liszt

  • olaj, só, bors

  • négy tojás

  • egy kis doboz kaviár

  • két szardellafilé

  • két kiskanál kapribogyó

  • 4 szelet fehérkenyér

  • négy szelet lazac

  • négy olajos szardínia


Elkészítése:

----- a borjú szeleteket lisztbe forgatjuk, serpenyőben megsütjük

--- -- elkészítjük a tükörtojásokat és a húsra tesszük

------a szeleteket szardella fiével és kapribogyóval díszítjük

a fehér kenyeret megpirítjuk, megkenjük vajjal, szardíniával,lazaccal és kaviárral borítjuk

a pirítóst szeletekre vágjuk és a hússal tálaljuk

köretnek vajbabot, párolt gombát vagy sült krumplit adunk

forrás : Világhírű specialitások története receptekkel

Igen,  így végig olvasva ez bizony elég "előkelő" étel, itthoni ebédre kicsit  leegyszerűsítettem.
Borjú helyett  hátszín, érett pácolódott néhány napot jó fajta vörösborban a  hűtőben, megteszi ez is. Magos mustárral átkentem  lisztbe forgattam, a többit előírás szerint készítettem, ha a kaviár  lazac és szardínia ,szardella filé  le is maradt ez alkalommal .A hús mellé  vajon párolt  zöldségek,zöldbab,zöldborsó és burgonya ,sárgarépa  került petrezselyemmel hintve.Így az egész csak pár perc és már kész is,  a megsült húsokat  a piritósra csúsztatom  rá a tükörtojás  mellé  a zöldségek ,jöhetne  a sör is .....

2011. február 21., hétfő

Palacsinta mami módra, vagyis á la rozmaringesibolya


A palacsinta sütéssel elég hadi lábon állok, nem  azért mert nem tudnám, vagy nem szeretném.
Én már  ifjúkoromban is dobáltam és tudományomat  át is adtam időben (barátnőm gyerekeinek is, fiúnak, lánynak egyaránt).   - Anno  nálunk Apu sütötte a palacsintát,  Anyu egyszerűen kijelentette: Ő azt nem tudja megsütni itt, le is ragadt a dolog,  ám  enni szerette, sőt egy alkalommal  mikor még nagyban  névnapoztak  a" vállalatnál" több mint egy kiló  lisztből  sütöttem Neki  palacsintát,  ekkor még csak "tizenéveim"  elején járhattam.
Akkor mi a baj   ??   - Hát a szagelszívó,  ami nincs,  ami miatt az egész lakás illatozik  palacsintától, amit viszont nem viselek el. Ez ami kifogott rajtam, rajtam, aki kockás papíron terveztem meg az egész konyhámat és tíz év elteltével is elégedetten pásztázom szemeimmel  nap mint nap, csak  a szagelszívó....... az valahogy nem akar  a helyére kerülni, ennyi idő elteltével sem.
Férj szerint, én vagyok az oka!  Kellett nekem sziget, azaz félszigetre  tervezni  a tűzhelyet! 
Nincs az  mester( nem találtuk meg ) aki hajlandó lenne nekem egy csövet beilleszteni az oldalfalba lévő kéményig ......technikai probléma,   majd csak megoldom,  szerencsére még tíz évek vannak előttem ( optimista  ....)

Addig is,  próbálom  a palacsinta sütést  legalább télen,  valahogy elodázni, mert ilyenkor ugye mégsem lehet az ablakokat  ( van belőle  három jó nagy is )  sarkig nyitva tartani  egész nap. A gyermek viszont kevésbé megértő,  nem tolerálja  kitérő magatartásom,  Ő palacsinta párti, így aztán, Nagymama ( Bába) és Sógornőm  meg az Ő nagy lányai   sütik a palacsintákat  ez idő tájt.
Így történt ez tegnap is,  a gyermek a vendégségből  egy nagy tál fánkkal és számos palacsintával megpakolva tért haza.

Jó, jó de mit kezdjük a kihűlt  másnapos palacsintával  merült fel ma a kérdés.

Crêpe Suzette !!!-  jött a mentő ötlet, megkésett Zsuzsanna napi  ihlet .

A híres "Crêpe Suzette "  történetei:

              "Viktória angol királynő fia, a későbbi VII. Edward (1841-1910), Nagy-Britannia és Írország királya, India császára a könnyed szórakozás híve volt. Párizsban tartózkodván gyakran látogatta a színházi és operett előadásokat, kabarékat. Itt ismerkedett meg egy szubrettel, művésznevén Suzette-tel, akit gyakran elvitt vacsorázni Monsieur Charpentiers éttermébe.
A vendéglős a Walesi herceg kedvéért új édességet kreált, amit a trónörökösről akart elnevezni, ő azonban gálánsan átengedte a névadó szerepét a művésznőnek. Így született meg a mai napig egyik legkedveltebb francia palacsinta  "




               " Franciaország talán egyik legviharosabb korszakában történt, hogy a reneszánsz művészeket lelkesen pártoló Medici Katalin társadalmi és vagyoni helyzete ellenére nem tartozott a boldog hölgyek kategóriájába, férje, II. Henrik ugyanis kevés figyelmet szentelt ifjú hitvesének. A gyermekkorában megházasított, ám igencsak kicsapongó természetű király a szép Diana de Poitiers-t tüntette ki kegyeivel, és a szép dívára pazarolta kincsei legjavát. A megalázott Katalin egy darabig tűrte a hűtlen ifjú kalandjait, majd igazi asszony módjára úgy vélte, csak a gyomrán keresztül hódíthatja vissza imádott férjét. Mivel a király gyakran vadászott és ettől valószínűleg előbb-utóbb megéhezett, felesége gondoskodott arról, hogy minden alkalommal fenséges ételekben /természetesen édességekben/ is részesítse a fáradt harcost. A Crêpe Suzette   nevű vaníliaillatú narancsos palacsinta Katalin királynő konyhájában látta meg a napvilágot. Rossz nyelvek szerint az azóta szinte "nemzeti étellé" vált fogás feltálalása nem maradt hatás nélkül, Henrik ugyanis egyre inkább saját otthona felé kezdett el tekintgetni, és néhány évvel később az addig lekicsinyelt és meddőnek csúfolt királynő trónörökösökkel ajándékozta meg. Diana de Poitiers dicsősége pedig fokozottan elhalványult, hiszen még csak nyomában sem léphetett a felséges asszony tudományának. "


A  én mostani palacsintám  erősen a Crêpe Suzette  befolyása alatt  készült,  természetesen  semmi köze az eredeti recepthez,  hacsak  a narancs és  ....na de ez már túlzás ....


A palacsintákat  " kézműves" eperlekvárral töltöttem, hajtogattam  frissen facsart narancslével locsoltam és mindegyik tetejére egy -egy szem kockacukrot  ültetem. Ezután grill fokozaton   átsütöttem,  megvártam míg a cukor ráolvad, kissé karamelizálódik. Narancs karikákkal  tálaltam,  illetve  alkoholos ( zöld- dió likőrrel -,és levendula likőrrel ízesített) tejszínes csokoládéval locsolva  kínáltam .






Minden kedves Zsuzsa ismerősömre emlékezve  Zsuzsanna nap alkalmából, ....... kissé megkésve .

2011. február 19., szombat

Esterházy-rostélyos



A nyugati határ-vidéken jártunk az elmúlt napokban, ott ahol lépten- nyomon Esterházy  birtokba botlik az ember ... Eszterházán azaz Fertődön, ahova a jó muzsikáért már Mária Terézia is utazott, ahol Esterházy Miklós fényes hercegi kastélyának zenekarát Joseph Haydn vezette, akit azóta is a szimfóniák atyjaként és a vonósnégyes feltalálójaként tartunk számon,  jártunk már mi is, legutóbb júniusban, most nem  arra mentünk,
ám  Kismartonba /Eisenstadtba, ahova az Esterházy család 1622-ben Esterházy Miklós gróf megjelenésével érkezett ismét ellátogattunk.
Ez a város Haydn városa  is, a cukrászdákban Haydn torta ....



étkező Fertődön
Vajon  tetszene ez Haydn- nek ?


 Haydn, akinek édesanyja grófi szakácsnő volt, bizonyára nagyon szerethette a hasát. Erről tanúskodik az 1790. február 9-én Anna Maria Genzingernek, egy híres bécsi nőgyógyász hitvesének írott levele is, melyet akkor vetett papírra, amikor bécsi látogatása után visszatért Magyarországra, ahol az Esterházy család szolgálatába állt: "... három nap alatt 20 fontot adtam le, mert a finom bécsi falatok már útközben elfogytak. Óh jaj, gondoltam magamban, amikor kvártélyomban finom marhasült helyett egy 40 éves tehén húsát tették elém, a felejthetetlen gombóccal feltálalt ragu helyett rágós rostonsültet kaptam, az oly különleges narancs helyett fűízű salátát, a friss péksütemények helyett száraz almás lepényt, mogyorót és ehhez hasonlókat. Igen, igen, gondoltam magamban, bárcsak itt lehetne most mindaz, amit Bécsben nem tudtam elfogyasztani! Itt Eszterházán senki sem kérdezi meg tőlem, hogy a csokoládét tejjel kérem-e, vagy anélkül, a kávét feketén parancsolom-e vagy tejszínhabbal? Vaníliával vagy ananásszal kéri-e fagylaltot kedves Haydn? Bárcsak lenne itt most egy jó darab parmezán sajt."



Még  megtekinthető a kismartoni Esterházy-kastélyban


“Haydn explosive” kiállítás – feltűnő és színes





Andreas Roseneder's exhibition “Haydn reloaded” will be presented at the ...

haydn2009.wordpress.com




Joseph Haydn (1732-1809) élete korántsem volt hétköznapi és unalmas, sokkal inkább hasonlítható egy szupersztár történetéhez. Haydn nem csupán új zenei műfajokat hozott létre, hanem majdnem tökéletesen és úttörő módon alkalmazta marketing- és értékesítési módszereit. A “vonósnégyes megteremtőjeként“ Haydn mind a mai napig nagy hatással van a zenetörténet fejlődésére. A kiállítás látogatói összművészeti alkotás formájában ismerhetik meg Joseph Haydn művészetét és korát. A hercegi udvar atmoszférájának és Haydn zenei világának átéléséhez impozáns és monumentális hang- és video-animációk járulnak hozzá. A legfiatalabbak szórakoztatásáról saját médiainstalláció és részükre kiállított külön gyerekprogram gondoskodik



 
 
Most mégsem a  erről a fent említett tortáról írnék, sőt nem is a Esterházy tortáról szól a ez a bejegyzés ,  de azért Esterházy  a folytatás  
 

Esterházy-rostélyos 







 Amit Herczeg Esterházy Pál Antal ( 1786-1866) diplomatáról és politikusról  neveztek el. Aki  a Magyar Tudományos Akadémia tagja,londoni nagykövet,1848-ban  a  Batthyány  kormány tagja volt.




Az előkészített( kivert,sózott, borsozott, lisztezett) húsokat elősütjük kevés zsiradékon, kivesszük, félretesszük. A visszamaradt zsiradékon  cukrot olvasztunk és lepirítjuk rajta  a szeletelt vöröshagymát, apróra vágott sárgarépát, paszternákot,petrezselyem gyökeret és zellert, babér levelet, néhány szem egész borsot, kakukkfüvet. Megszórjuk kevés liszttel, elkeverjük a  borral és húslével.Visszatesszük a húst is és puhára pároljuk. Ekkor ismét kivesszük a húst és a mártást elkeverjük tejföllel, citromlével, citrom héjjal, kapribogyóval, mustárral. Átforraljuk,  passzírozzuk vagy mixeljük  és a húsokra szűrjük .Eredetileg a  fele mennyiségű  zöldséget apróra vágva külön főzzük és tálaláskor adjuk  tányérra, én most az egészet együtt készítettem, durvára mixeltem a mártást így abban is maradtak zöldség darabkák valamint nyers  sárgarépát  adtam  tálaláskor a  mártás alá. Tejföllel  petrezselyem zölddel díszítjük előírás szerint. Spagettivel esetleg párolt rizzsel  kínáljuk.

























Hozzávalók:

  •  800 g színhús rostélyos
  •   kanál olaj a sütéshez,(törött bors,liszt a beforgatáshoz )
  •   80 g vöröshagyma
  •  250 g vegyeszöldség,
  •  50 g zeller,
  •  1-2 babér levél,20 gr kakukkfű, egészbors,
  •  20 g liszt, 1-2 dl csont vagy húslé, 
  •  1 dl bor,
  •  1/2 citrom, 
  •  kávés kanál mustár, 
  •  kávés kanál kapribogyó,
  •  2- dl  tejföl, 
  •   csomag petrezselyemzöld

2011. február 17., csütörtök

Hagymalepény


Egyszerű és nagyszerű  azt hiszem bátran jellemezhetnénk így a  következő receptet.




Így egy utazás után  míg a készleteket  újból fel nem töltöm, friss alapanyagokat nem  nagyon találok  konyhában, de  enni addig is kell míg a  bevásárlásra sort kerítek. Nézzük most mit is találtam itthon .
Szalonna, hagyma mint régen a paraszti  háztartásokban,  februárban  ez is "megteszi "







Ropogós szalonna, pirított hagyma, tejszín és tejföl keveréke,  olvasztott brie, rozmaring  és parmezán a rozmaringgal, őrölt köménnyel és borral dagasztott kenyér tésztán ......akkor ez most kenyér lángos ?
  ....vagy lepény?  .....van -e különbség?
Jól csúszik a  bor mellé, de  kínálhatnánk forró tea, esetleg  nem túl édes forralt bor  társasságában is.
Már csak  a baráti társaság hiányzik  hozzá. Talán majd este ......

hozzávalók :


  • 400 g liszt( teljes kiőrlésű liszt)
  • élesztő, langyos víz, 
  • 1- dl joghurt,
  • 1 dl bor
  • 800 g vöröshagyma
  • 1 fej  fokhagyma
  • 200 g húsos szalonna
  • őrölt kömény, szárított rozmaring, só (ízlés szerint)
  • 1 dl tejszín
  • 1 dl tejföl


  • 200 g brie,vagy friss kecske-,juh sajt
  •  50 g parmezán
  • 1 kanál olaj, 
  • 1 gerezd fokhagyma az  edény kikenéséhez






A elkészítését a tésztával kezdjük, mert annak bizony kelni kell és az idő.


Élesztőt futtatok langyos vízben, joghurtot adok hozzá, majd ha már jó, akkor a "melegített" liszthez adom, pihentetem mielőtt dagasztani kezdem, só langyos víz, kevés bor rozmaring és őrölt kömény  további adagolásával sima kenyér tésztává dagasztom. Hagyom kelni a kétszeresére.

Közben a szalonna egy részét csíkokra vágom, kiolvasztom, hozzáadom a hagyma karikákat a fokhagymákat, /csak egészben a gerezdeket, /szárított rozmaringot, tejszínnel - tejföllel elkeverem az egészet, és a darabolt brie-t is beleolvasztom.

Ezt a keveréket teszem majd a  tészta tetejére .

A sütő edényt kevés fokhagymás olajjal kikenem, belesimítom a tésztát rá a hagymás -sajtos masszát, parmezánt reszelek  és néhány szalonna szeletet még a tetejére is. Mehet  a sütőbe 30-40 percre.

Hámozatlan, mosott céklákat is teszek mellé a sütőbe, együtt sülnek majd, a céklát  később hámozom és erdei mézzel, balzsam ecettel meglocsolva kínálom eredetileg szárazon pirított dióval gondoltam, de azt valahogy lefelejtettem így az most kimaradt.




Mivel nálunk ez ma  ebédre volt, így leves helyett "vitamin bomba" az ital, egy -egy  narancs,-sárgarépa-,  alma -, leve  frissen facsarva.
















2011. február 16., szerda

I love your blog !!! díjat kaptam


Az elmúlt néhány napban visszavonultam " internet mentes övezetbe".
Valentin nap -  ami  erre felé kevésbé  elterjedt, bár az ifjúság már kezdi ünnepelni egyre szélesebb körben,-  St.Trifun napját tartják   február  14.-én-  aki nem más, mint  a bor  védőszentje  ( lenne okunk  ezt is ünnepelni ) ám február 15.-e még munkaszüneti nap is,  így semmi akadálya nem volt, hogy  ne szökjünk meg a  mindennapokból egy hosszú hétvégére  Nyugat-Magyarország és  Ausztria  hozzánk közel eső  tájaira. Amíg kis családunk tagjai a   ki -ki  neki megfelelő alkalmat ünnepelte,addig egy kedves díj



érkezett a blogra  Cafe Cinnamon szerzőjétől, igazán köszönöm  az elmúlt  édes napok után  ez már csak  hab  a tortán. 



Nem ezen   a tortán,  ez egy csokoládé torta volt,amit még sikerült  időben  lekapnom, mielőtt véglegesen eltűnt a tányérról . 



Igen, ebből a híres, patinás grabeni cukrászdából ......
ahova most Cafe Cinnamon-t és, hogy még kit az egyelőre még maradjon titok, a távolság miatt csak virtuálisan tudom a  meghívni. 





Köszönöm a díjat a játék  hamarosan folytatódik........
....................

2011. február 10., csütörtök

Bódító ( hódító ) levendulás, ropogós desszert Valentin napra



Papírvékony tészta, tejszínes- levendulás- csokoládé, friss narancs és ropogós karamell íze így együtt.....ünnepi desszert, édes szájú uraknak és hölgyeknek Valentin napra.......






A tésztához  100 g lisztet 70 g vajjal, egy tojással pár csepp  alma ecettel és egy csipet sóval   rugalmas tésztává gyúrok. Egészen vékonyra nyújtom, a nyújtó fa segítségével kerek  formába fektetem és ropogósra sütöm.




Csokoládét olvasztok, tejszínnel  levendulával  dúsítom  és a  megsült tésztára kenem, elsimítom és megvárom amíg megköt. Eztán  helyezem a  karikára vágott narancsokat a tetejére, amit  vékonyan karamellel vonok be. A karamell készítésnél cukrot olvasztunk egy leheletnyi narancs levet és egészen kevés levendulát is morzsolok bele,  ha már kellően felolvadt a  cukor,  a színe is"megfelelő " barnás -vöröses, akkor teszem tortára. Igazából csak  a közepére locsolom  ezáltal kibukkannak  a narancsok is ....
 



2011. február 9., szerda

Valentin napi terítéken a hal céklával

Már csak néhány nap és Valentin napja, gondolkodtál már mivel leped meg a kedvesed ?

Talán apró ajándék, egy program,  miért is ne..........  egy meghitt vacsora,   kevés előkészülettel, gyors  és elegáns,  könnyű, finom....  lehet hal ?







































Remekül illik a hozzá a  jól behűtött  brut pezsgő  ez aztán tényleg ünnepi, de  a száraz bor is "megteszi ".
Terítsünk  "ünnepien" dekoráljuk az asztalt  piros-bordó kombinációban, gyertya, csillogó poharak és csillogó szemek .... kell még  más ???

























Előételnek:  füstölt lazac,  kaprival és kaporral(....de el is maradhat az előétel )






Aperitív  :  egy "egyszerű"  száraz martini














































A fő fogás az ORADA (aranydurbincs) filé kétféleként tálalva :

 Orada kakukkfűvel, cékla pürével





vagy  Orada enyhén párolt céklás-édesköménnyel






















Orada = Aranydurbincs














Ez úttal filéként készül ez a hal  amihez, mármint az elkészítéséhez, sütéséhez valóban elegendő mindössze néhány perc!! Hihetetlen, mégis igaz, az előkészítése sem túl bonyolult , az íze  felülmúlhatatlan. 
Én  a filé készítéséhez a csontozó kést használom az esik kézre, de bármilyen éles, nagy kés jó erre  a célra. A  gerincénél beleszúrunk  és határozottan de finoman végig húzzuk  kést a gerinc mentén  ugyan ezt  másik oldalról is megismételjük. A filéket bőrével lefelé  sütőzacskóba fektetem a biztonság kedvéért / a legkisebb hal szagot sem viselem el/  és előmelegített sütőben 180 fokon pár percig sütöm. Tényleg csak pár perc,  5-6 perc elegendő! Tálaláskor két kanál( esetleg lapát kanál ) segítségével átcsúsztatom  a tányérra  úgy, hogy közben  a bőrét is eltávolítom mivel azt én nem szeretem. Frissen őrölt borssal és új szerzeményemmel a  himalaya sóval ízesítem  friss kakukkfüvet teszek mellé ( át vészelte  a telet a  teraszon a kakukkfű!!)


Céklás édeskömény












































Az édesköményt felszeletelem  a lilahagymát  és a céklát is  kevés olívaolajat forrósítok, rádobom a zöldségeket átforgatom, kevés diót adok hozzá, meghintem egy kanál cukorral,  karamelizálom, felöntöm egy pohárka  tokaji hárslevelüvel, beforralom  tálalom. Tálaláskor meglocsolom erdei mézzel és málnaecettel .













A cékla püréhez megpárolom a  céklát  turmixolom, reszelt gyömbérrel és erdei mézzel, pici sóval  ízesítem tálalásor  olívaolajjal felül locsolom.



Személyenként számoljunk egy-egy  hallal.

Két személyre  elegendő: 2  kisebb cékla, egy kis fej lilahagyma, egy édeskömény, 50 gr dió, 20 gr méz 20gr cukor, pár csepp, málnaecet,kanál olívaolaj a céklás édesköményhez.
Szintén két kisebb cékla ,1 cm- nyi reszelt gyömbér,1/2 dl olíva olaj a cékla püréhez.

2011. február 8., kedd

Zöld - dió likőr

Jöhet a már beharangozott zöld- dió likőr ??

Nem  is igazán tudom mi ez, talán nem is likőr, mert annál sokkal erősebb. De pálinkának sem nevezhető.
Sok -sok dió lett, ez az a fajta amit nem túl nagy élvezet pucolni, kicsi is meg kemény a héja. Aztán  a családom  tagjai egyáltalán nem lelkesednek a dió töréshez mint elfoglaltsághoz. Hiába minden erőfeszítésem, bevettetem már, hogy ideálisabb adventi program nem is létezne ettől, kilátásba helyeztem jobbnál jobb süteményeket, diós édességet, nem lehettem elég meggyőző, ez a dió nem volt kelendő az elmúlt években sem. A diófát egyébként szereti mindenki a maga módján a gyermek Tarzant meghazudtoló mutatványokat hajt végre rajta, van inda, azaz karnyi vastagságú kötél is ehhez, hűvös, árnyékos, alatta remekül lehet olvasgatni nyáron,  ősszel meg  leveleket gereblyézni ( - akkor mindenki tevékenységét említettem ugye?).
Nem utolsó sorban erre felé nagy divat az "orehovac" azaz dió likőr készítése, meglepő módon a szomszédaim mind lelkes likőr készítők.  ....  Hát, most én is beálltam a sorba, ha nem is az Ő bevált tradicionális receptjüket vettettem be a múlt nyáron. Lapozgattam és rátaláltam egy hazai és egy olasz változatra amit szimpatikusnak ítéltem  utólag  elismerem jól választottam  most az egyik íme:


GYOMORKESERŰ ZÖLD DIÓBÓL Kolozsvári Puskás Sándor receptje  alapját amit itt találtam



Hozzávalók:



  • 1 liter szőlő pálinka (rakia) erősebb mint 50 fokos
  • 30 szem zöld dió,
  • fél szerecsendió,
  • 5 szem szegfűszeg,
  • egy kávéskanál ánizs,
  • egy kávéskanál fahéj,
  • egy kávéskanál kardamom
  • fél kilogramm cukor,
  • víz,
  • 1 narancs héja feldarabolva.



Elkészítése: a zöld diókat alapos mosás után felszeleteljük,  a két végét eltávolítjuk,ne feledjük a zöld dió sárgás-barnás elszíneződés okoz  ezért feltétlen  használjunk egyszerhasználatos gumikesztyűt amikor  a zölddióval dolgozunk!   Egy széles szájú üvegbe tesszük az előkészített zöld diókat és felöntjük  a rakiaval ( pálinkával). A fűszereket  is ,kissé megtörve, belerakjuk. Három hétig meleg helyen tartjuk, és naponta vagy két naponként megkavarjuk, majd leszűrjük. A diót újra felöntjük kevés vízzel (éppen hogy elfedje), egy-két napig így hagyjuk, hogy a víz kivonja a maradék szeszt. Majd ezt is hozzáadjuk a többihez. A cukorból erős szörpöt készítünk, csak annyi vizet teszünk, amíg a cukrot elfedi. Felfőzzük, lehűtjük és a leszűrt diókivonathoz keverjük. Ízlés szerint állítjuk be a szesz erősségét és az édességet. Üvegekbe szűrjük, és legalább egy hónapig tovább érleljük (egy év érlelési idő az ideális). Az első üvegcsét  félév elteltével bontottuk fel, a  kóstolás után  elégedettek vagyunk az eredménnyel,  ami azt jelenti,  jövőre is teszünk zöld diót alkoholba, már ha lesz rakiánk mert azt eddig ajándékba kaptam.
Természetesen a diót is eltettem nem dobtam ki, süteménybe,mint  a gyümölcskenyér is  remekül illik.
Készítettem egy desszertet is a felbontás alkalmából, gesztenyelekvár, zöld dió, kávé, keksz és zöld dió likőr kombinációja  ez amolyan " másnapos"  desszert,  idő kell neki míg az ízei összeérnek .
Nekem is idő  kéne, most rohanok  mert hoki- edzés a gyereknek, talán  később jön a desszert részletezése is ,..........
 
Related Posts
 alt=
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly