2017. június 29., csütörtök

Töltött szőlőlevél

Tipikus mediterrán fogás, a görög konyha  specialitásaként ismerjük  a töltött szőlőlevelet.



töltött szőlőlevél







Tudom, nem egyszerű hozzájutni a szőlőlevélhez, hisz nálunk nem lehet  "konzerv fomájában " minden  sarki kis üzletben hozzájutni és aki nem gazdálkodik, nem termel szőlőt, annak  problémát okozhat. Azért ha mód van  rá ajánlom kipróbálni a töltött szőlő levelekeket, mutatós és finom  vendégváróként is vagy csak úgy a magunk örömére.




töltött szőlőlevél

Zsenge nem permetezett szőlőlevelet  kell szerezni, s megéri  a fáradozást, garantálom. Nekem szerencsém van  a garázs tetőn  szőlőlugas van Anyósomnál. Borászathoz nem elég e  pár tőke szőlő, sajnos az utóbbi időben már senki nem  gondozza, lassan nekünk kell ezt is kitanulni, átvenni  a "mesterséget". Permetezve sincs,  ideális  a  töltött szőlőlevél készítéshez.


töltött szőlőlevél

Töltött szőlőlevél 

hozzávalói:



  • 50 db  zsenge nem permetezett szőlőlevél
  • 150 g  barna rizs
  • 1 csomag új hagyma
  • kis csokor vegyes zöldfűszer( menta, kapor, petrezselyemzöld,)
  • bors
  • 20 g pisztácia
  • 50 g mazsola
  • 1 dl olívaolaj 
  • 2 citrom


szőlő levél


A gondosan kiválogatott szőlőleveleket megmossuk, és leforrázzuk  ( én  a vízforralón  melegítem ehhez  a vizet )vagy forrásban lévő vízbe dobjuk a szőlőlevelekt pár percre. A vizet leöntjük  a leforrázott szőlőlevelekről,(már most fantasztikus illat csapja meg az orrunkat, legalábbis én le vagyok nyűgözve ettől a  savanykás-édeskés,  szőlőre,  borra emlékeztető finom illattól)     a maradékot felitatjuk és hagyjuk megszárazni a leveleket.
Majd a sima oldalukkal lefelé kiterítjük  és közepükre egy kanál töllteléket helyezünk  a szőlőlevelek oldalán behajtjuk,és összegöngyöljük, ha szükséges az ujjunkkal   betűrjük a kilógó széleket. A megtöltött szőlőleveleket egymás mellé helyezzük a  főzőedényben.

      A töltelékhez   a rizst megmossuk,lecsöpögtetjük, egy kanálnyi  olajon az apróra vágott hagymát átforgatjuk hozzáadva  a rizst  átsütjük 3-4 percig  és felengedjük vízzel  megsózzuk majd fedő alatt 20-25 percig pároljuk. Ha  a rizs  megpuhult  hozzáadjuk a  mosott mazsolát, várunk pár percet míg  a mazsola megduzzad, belekeverjük az apróra vágott zöldfűszereket, pisztáciát, ha szükséges utána sózzuk,  majd megtöltjük  vele az előkészített szőlőleveleket.
Ha marad szőlőlevél avval kibélelhetjük a  főzőedényt.

Olajból,citromléből és vízből készített lében lassú tűzön főzzük a  töltött szőlőleveleket 25-30 percig,. majd kihülés után hűtőben érleljük  néhány órát, legjobb ha  egész éjszakán át ott hagyjuk.




 Hidegen tálaljuk jól behűtött fehér bor illik hozzá.
Nyári esték  remek vendégvárója  "mezze" ahogy a déliek mondják .


töltött szőlőlevél




Létezik  húsos változata  is ebben az esetben melegen tálaljuk (  az  a dolma) .

Jó étvágyat!







Ha tetszett a bejegyzés, recept, készítsd el te is, írd meg a véleményed, csatlakozz a rendszeres olvasókhoz,kövesd a Rozmaring & ibolya Facebook oldalát is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...